Quantcast

Novinky paketů Czech Link a Slovak Link

| Tisk

logoNa nové družici Astra 3A, tj. na pozici 23,5 stupňů východně, která se stává novým domovem české platformy Czech Link a slovenské Slovak Link, došlo během dnešního odpoledne k několika poměrně významným změnám, které se týkají samotného příjmu programů.

CZECH LINK (Astra 3A)
Včera (tj. 26.9.2005) krátce po 11.hodině dopoledne byl uveden do provozu mobilní uplink společnosti T-Systems, který nově zajišťuje redistribuci paketu Czech Link na nový satelit Astra 3A (freq. 12,525 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4). Cílem mobilního uplinku je zajištění hladkého přechodu paketu na novou družici a pozici.

Od spuštění zkušebního vysílání byly v provozu pouze dvě nekódované stanice - zpravodajská stanice ČT24 a "hobby" kanál TOP TV a dále všechny rozhlasové stanice. Z kódovaných programů byl k dispozici jen placený filmový kanál CS Film. Ostatní televizní programy nebyly k dispozici. Situace se změnila dnes odpoledne, kdy programy ČT1, ČT2, TV Prima a Galaxie Sport se již šíří i na pozici 23,5°E, což v praxi znamená, že na karty Czech Link lze přijímat kódované programy jak z původní pozice 28,5°E, tak i 23,5°E.

Opět Vás upozorňujeme, že vysílání paketu Czech Link z Astry 3A je zkušební. Kdykoliv může nastat výpadek signálu, či se mohou změnit parametry příjmu. Transpondér Czech Linku zatím nepoužívá plný výkon, což se projevuje v příjmu na malých parabolách a nekvalitních set top boxech. Z tohoto důvodu se pro příjem v ČR doporučuje parabola od průměru 80 cm a na Slovensku od průměru 100 cm. Se zahájením plného provozu Czech Linku na 23,5°E dojde i k zvýšení výkonu transpondéru (jemný signál bude pak srovnatelný se Slovak Linkem). O termínu zahájení řádného provozu paketu Czech Link budeme včas informovat.

Na družici Eurobird-1 bude vysílání paketu Czech Link ukončeno nejpozději k 31.1.2006.

SLOVAK LINK (Astra 3A)


Další dvě novinky se týkají slovenské obdoby Czech Linku, platformy Slovak Link. Dnes došlo k modifikaci dvou vysílaných parametrů: TID je nově 3015 (původně 1) a NID je nově 3 (dříve 3). Změna těchto parametrů může na některých přijímačích způsobit problémy s dekódováním programů Slovak Linku. V tomto případě doporučujeme vymazání paketu Slovak Link z přijímače a opětovné naskenování paketu na těchto parametrech: kmitočet 12,565 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 2/3.

Druhá novinka potěší především majitele set top boxů, kteří měli doposud problém s příjmem teletextu na programech Slovak Linku. Slovak Telecom, provozovatel slovenského balíku programů, provedl technickou změnu v šíření teletextu u všech stanic. Změna má umožnit příjem teletextu na přijímačích typu Emtech, Topfield, Triple Dragon a dalších, které neumějí pracovat s multipidy teletextu. Podle informací, které má k dispozici server parabola.cz, již teletexty programů ve Slovak Linku fungují na řadě přijímačů u kterých to doposud nebylo možné. Uvítáme vaše postřehy s příjmem teletextů slovenské platformy. Nezapomeňte uvádět typ přístroje a zda byl problém s teletextem vyřešen.

redakce





Reklama




Vybrané články