Quantcast

Televizní a filmová MGM slibuje pro Česko zajímavou investici

| Tisk

logoTelevizní trh může zažít ojedinělý průvan. Zejména kabelovou televizi to posílí. Společnost MGM se rozhodla investovat v Česku i na Slovensku.

Jak již server parabola.cz informoval, v Česku bude vybudován nový filmový kanál MGM. Investice se budou pohybovat v řádech milionů dolarů.

Za vším stojí Metro-Golwyn-Mayer (MGM). Ta vybuduje kanál společně se společností Liberty Global, pod níž patří provozovatel kabelových a satelitních sítí UPC. Program, který začne podle MGM vysílat letos (nejpozději čtvrté čtvrtletí), bude využívat zejména archivu této společnosti o čtyřech tisících filmových titulech a přes deset tisíc seriálových epizod.

To ale není všechno. Na vstupu MGM do Česka může vydělat i zdejší filmový průmysl. MGM totiž zajímá i lokální filmová tvorba a regionální produkce.

"Hlavní devízou našich kanálů bude využití původní filmové produkce z archívů MGM, chceme však pečlivě sledovat i zdejší filmové dění a zajímavé místní projekty podpořit," sdělil Bruce Tuchman, člen výkonného vedení MGM Networks při své návštěvě Prahy.

"Nové kanály MGM budou vysílat vždy v jazyce dané země, tedy česky, slovensky a maďarsky, a budou vždy částečně monitorovat i zdejší tvorbu," doplnil Harry Sloan, prezident studia MGM.

Není vyloučeno, že se do budoucna na nových televizních kanálech pod prestižní značkou MGM vedle Růžového pantera, Ramba či Jamese Bonda objeví i nové české filmy. „Určitě nás zajímá středoevropská filmová tvorba.

Vstupem na středoevropský trh MGM potvrzuje svou snahu o expanzi do nových regionů. Kanály MGM zatím vysílají ve sto deseti zemích světa v desítkách jazykových mutací. Jejich hlavní výhodou je obrovská zásoba prvoligové hollywoodské produkce a neustálé rozšiřování filmové databáze.

MGM Networks je, podobně jako například HBO, především filmovým kanálem soustředícím se na filmové novinky a úzce spolupracuje s mateřským MGM. Ve světě patří podílem sledovanosti k nejúspěšnějším televizním sítím.

Na celkové tuzemské investici se podle představitelů MGM podílí hodnota samotných filmů, marketing, technické náklady a další.

"Je ale obtížné říct, kdy by se mohla investice vrátit. U každé stanice je to různé. Když společnost SBS, pro kterou jsem několik let pracoval, zaváděla stanici TV2 v Maďarsku, trvalo návratnost investic pouze rok. U jiné stanice v Dánsku to bylo deset let,“ přiblížil Harry Sloan. "Cílem je, aby vyrovnání či průlom MGM byl do tří let."



Studio MGM zároveň v Praze představilo i výrobní strategii pro následující dva roky. "Vedle chystané bondovky Casino Royale, kterou právě točíme tady v Praze, letos připravujeme dalších čtrnáct filmů," řekl Rick Sands, šéf výroby a provozní ředitel MGM.

Největší očekávání budí snímek režiséra Anthonyho Minghelly Breaking and Entering či thriller The Flock.

V příštím roce vznikne podle Sandse v produkci MGM dokonce dvacet nových filmů. "Chceme nadále podporovat filmovou distribuci."

Výhodou jsou i exkluzívní herecké kontrakty. Do stáje MGM přibyli Michelle Pffeifer, Richard Gere, v nových filmech MGM se objeví také Lucy Liu, Josh Hartnett či Jude Law.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články