Quantcast

PIXX Plus - levný a kvalitní FTA set top box

| Tisk

Pixx Plus - kvalitní a levný  <a href=FTA set top box">Na našem trhu se máme možnost setkat s mnoha satelitními přijímači, které se nachází v té nejnižší cenové hladině. V této recenzi bych se chtěl věnovat jednomu z nich a to přijímači PIXX plus. Jedna se o velmi jednoduchý FTA přijímač.

Popis přijímače

Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a tři LED diody, které signalizují stav přijímače. Není zde žádný display.

Na zadním panelu jsou dva konektory SCART (video + TV), vstup a loop through LNB, anténní vstup a výstup, RS 232 konektor, dva audio cinch výstupní konektory.

Menu přijímače

Hlavní menu je velmi jednoduché a je k dispozici také v češtině. První položka se věnuje editaci programů. Kanály lze setřídit, přejmenovat, vymazat i posouvat (jen jednotlivě). Programy můžeme zařadit do 15 favoritních skupin. Druhá položka v menu se věnuje EPG (eletronickému programovému průvodci), ten si popíšeme v samostatném odstavci. Třetí položka se věnuje instalaci.

Pixx Plus - kvalitní a levný FTA set top boxPro začátečníky je zde jednoduchý průvodce rychlým nastavením. Přijímač má k dispozici 64 pozic pro jednotlivé satelity. Názvy satelitů nelze přejmenovat. Přijímač podporuje funkci Diseq 1.2 a také i USALS. Hledání programů je možné automatické nebo manuální. Při manuálním vyhledávání je možné rovněž zadat PIDy.

Poslední položka menu se věnuje uživatelskému nastavení. Zde jsou již standardní položky, tak jak je známe z jiných přijímačů, jako je možnost volby jazyka menu, zvukového doprovodu a titulků apod. Zajímavostí může být, že je zde možnost nastavit, jas, kontrast a sytost barev, což přece jen není u přijímačů a nejen v této cenové kategorii zvykem.

Popis a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední neoficiální firmware (z 27.5.06). Upgrade proběhl bezproblémově. Přepínání mezi programy je docela rychlé. Přijímač byl schopen naladit programy v celém rozsahu SR 1-45 Msym/s. To mě příjemně překvapilo. Při nižších rychlostech je zapotřebí si trochu pohrát s nastavením kmitočtu a SR a výsledek se dostaví. Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a také v procentech.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu, ale neumí uložit levý nebo pravý audio kanál na předvolbu. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku, jen velká písmena bez diakritiky. Písmena teletextu jsou pěkně čitelná, ale na ČT se objevovaly výpadky řádků. Jen barevné podání teletextu není příliš zdařilé. Můžete však použít dekodér teletextu ve vašem TV přijímači.

Citlivost tuneru je velmi dobrá. Zde jsem čekal, že zde budou problémy s laděním některých programů jako měl PIXX Event, ale opak byl pravdou. Přijímač si bez problémů poradil s dx příjmem kanálu „The Pentagan Channel“ na družici Intelsat 10-02, s programy BBC na Astře 2D apod.

Pixx Plus - kvalitní a levný FTA set top boxRovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy na družici Express AM1 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Mbps. Příjem byl v pořádku. Přijímač rovněž umí automaticky přepnout na normu NTSC, která se také v C pásmu používá.

Neoficiální firmware obsahuje také funkci emulace kódovaných programů v systémech Irdeto, Viaccess, Nagravision a Cryptoworks. Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní.

EPG

Informační lišta ukazuje název součastného a následujícího pořadu, dají se také vyvolat podrobné informace o pořadu. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá. Podrobné informace u některých providerů jako např. BBC nebo UPC Direct neumí přijímač zobrazit. Češtinu v info liště však zobrazuje v pořádku.

Spolupráce s PC



Komunikace mezi PC a přijímačem probíhala přes port RS 232 a to naprosto bezvadně. Na přenos firmwaru se používá program REX Link 2.1. Na úpravu settingu je k dispozici editor Rexx Tools. Práce s editorem byla bez problémů.

Závěr

Jednoduchý přijímač pro příjem volných programů určený pro nenáročné diváky.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články