Quantcast

UPC Direct vysílá z nového satelitu Astra 1KR

| Tisk

logoStředoevropská satelitní placená televize UPC Direct začala včera vysílat z nového telekomunikačního satelitu Astra 1KR, který patří lucemburské společnosti SES Astra. Informaci o změně satelitu UPC Direct přinesl turecký server flysat.com. František Malina, tiskový mluvčí a ředitel PR společnosti UPC Česká republika serveru parabola.cz informaci o změně satelitu paketu UPC Direct potvrdil.

Změna satelitu paketu UPC Direct je na první pohled jen kosmetickou záležitostí. Divák si žádné změny na první pohled nepovšimne. Kmitočty, polarizace, symbol rate, FEC a další technické parametry se nezměnily ani po přechodu na nový satelitu. Změnilo se ale pokrytí signálem. Astra 1KR má nejlepší pokrytí signálem celé Evropy ze všech satelitů Astra, které jsou zaparkované na hlavní evropské pozici, tj. na 19,2°E.

Signály ze satelitů Astra 1KR je možné lépe přijímat v Rumunsku, Bulharsku, Řecku, dále v Estonsku, Litvě, Lotyšku, Kypru a v západní části Turecka, tj. v severovýchodní, východní a jihovýchodní části Evropy, kde nebylo doposud možné signály z Astry dobře přijímat.

Satelitní platforma UPC Direct je určena pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Dalo by se říci, že lepší pokrytí signálem paket nepotřebuje. Stávající pokrytí signálem je v regionu střední Evropy dostatečné. UPC Direct dnes přenáší celkem 5 nekódovaných televizních kanálů (do tohoto počtu nebyla zahrnuta stanice ČT4 Sport, která dočasně vysílá volně). Jsou to maďarskojazyčné stanice Budapest TV (freq. 10,921 GHz, pol. H) a dále Magyar ATV, Duna TV a Magyar 2 a v češtině ČT24 (freq. 11,670 GHz, pol. H). Díky Astře 1KR si mohou naladit české a maďarské stanice diváci i na dovolené v okrajových částech Evropy.

Paket UPC Direct se měl přesunout již dříve na Astru 1K, která měla zajistit rozšířené pokrytí východní Evropy. Start rakety Proton K se satelitem Astra 1K se koncem listopadu roku 2002 nezdařil. SES Astra přišla o největší civilní satelit, který měl mít 52 transpondérů a měl nahradi několik stávajících satelitů najednou. Astra 1KR je náhradou za družici Astra 1K. Družice Astra 1KR nahradí satelit Astra 1C, který je již na konci své životnosti. Do kmitočtového pásma satelitu Astra 1C patří i dva transpondéry UPC Direct.

Transpondéry UPC Direct ze satelitu Astra 1KR:

transpondér - číslo: 63
kmitočet: 10,921 GHz
polarizace: horizontální
SR: 22000
FEC: 5/6

transpondér - číslo: 31
kmitočet: 11,670 GHz
polarizace: horizontální
SR: 22000


FEC: 5/6

Platforma UPC Direct má na satelitu Astra 19,2°E k dispozici celkem 5 transpondérů. Dva z nich se používají přes Astru 1KR a zbylé tři (freq. 11,992, 12,304 a 12,382 GHz) ze satelitu Astra 1G.

Na nový satelit Astra 1KR byly převedeny i další transpondéry - aktuálně transp.č. 26 (freq. 11,597 GHz, pol.V, SR 22000, FEC 5/6) a transp.č.32 (freq. 11,686 GHz, pol. V, SR 22000, FEC 5/6).

Odkazy:
* Očekávané pokrytí satelitu Astra 1KR

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články