Quantcast

Český rozhlas zařadil nové programy do DVB-S a DRM. Chce se věnovat multimédiím

| Tisk

Přesně před patnácti lety v Česku vznikl na rádiovém trhu právně tzv. duální systém – kdy jsou vedle sebe komerční soukromá rádia a veřejnoprávní Český rozhlas, financovaný z poplatků.

Český rozhlas (ČRo), jako lídr v digitálním rozhlasovém vysílání, během uplynulých let vybudoval a spustil speciální „digitální“ tematické stanice a rozhodl se věnovat i novým multimediálním projektům, jako třeba reality show Odhalení.

Na jaře letošního roku však Rada Českého rozhlasu dala pokyn generálnímu řediteli ČRo Václavu Kasíkovi, na základě iniciativy členky Dany Jaklové (která argumentovala, že - tehdejší - poslanci z mediální komise negativně vnímají živelný rozvoj nových projektů), aby Český rozhlas zastavil vývoj nových projektů typu: digitální stanice a reality show.

Český rozhlas zprovoznil internetový projekt Multimedia, který kombinuje zejména zvuk a obraz.

Nový multimediální portál Českého rozhlasu nabízí možnost sledovat vedle zvuku a textových informací také obrazové příspěvky. Do obrazové podoby jsou zpracovávány například krátké reportáže Českého rozhlasu Leonardo, pravidelný pořad Vstupte!, který představuje osobnosti české vědy, či aktuality z kulturního a společenského života. Portál dále nabízí internetové přímé přenosy, například z vysílacího studia Českého rozhlasu Leonardo, z koncertů vážné hudby či z tiskových konferencí.

Nové služby multimediálního webu vznikly na základě celé řady předchozích aktivit. Již v roce 1998 například proběhl internetový přenos hnízdění čápů černých. „Překvapil nás doslova globální ohlas tohoto projektu,“ vzpomíná pro server parabola.cz ředitel Českého rozhlasu Online Miroslav Bobek. „V dalších letech jsme proto podobným způsobem umožnili sledovat například narození mláděte severního bílého nosorožce nebo hnízdo sokolů stěhovavých uprostřed Prahy.“

Český rozhlas rovněž podporuje podcasting, což je služba umožňující stahovat si jednotlivé programy do přenosných mp3 přehrávačů prostřednictvím internetu. Pro programátory veřejnoprávní rozhlas vyhlásil soutěž.

V minulých dnech také ČRo rozšířil programovou nabídku na satelitu v rámci paketu Czech Link. Nově satelitní vysílání obsahuje stanice D-dur, Rádio Česko, Leonardo a Wave. Rozšiřují tak původně šířené programy ČRo 1 - Radiožurnál, ČRo 2 - Praha, ČRo 3 - Vltava, ČRo Region, ČRo 6 a ČRo 7.

Signál je přenášen družicí Astra 3A na pozici 23,5 st. východně. Tato pozice byla vybrána zejména proto, že je relativně blízká nejčastěji sledované pozici 19,2 st východně (Astra 1), a umožňuje použití víceohniskových parabol, resp. mimoosových konvertorů. Zjednodušeně, tyto pozice je možné sledovat bez natáčení paraboly.

Satelitní distribuce se již v minulosti používala pro šíření vysílání hlavních stanic z Prahy, kde sídlí celoplošné stanice, na sítě vysílačů a do regionálních stanic. Tento způsob je ekonomicky výhodnější než samostatné linky na jednotlivé lokality. Vysílací stanice ovšem byla umístěna v areálu České televize na Kavčích Horách a provoz zajišťovala společnost Czech Link,“ říká pro server parabola.cz koordinátor digitálního vysílání Českého rozhlasu Pavel Balíček.

Pro přenos modulací z ČRo do České televize (ČT) se používaly pozemní digitální modulační linky. Nevýhodou tohoto řešení bylo určité zpoždění a vícenásobná komprese signálu, používala se jiná satelitní pozice.

ČT a ČRo vypsali výběrové řízení na poskytování satelitní kapacity a provozu uplinkové stanice se záměrem rozšířit a technicky zkvalitnit celý distribuční systém. Tento tendr byl ukončen v létě letošního roku a postupně došlo k náběhu celého systému.

V současnosti je kompresní technologie (Philips), která zajišťuje zdrojové kódování zvukových kanálů (MPEG 1 Layer II) umístěna přímo v budově ČRo, a tudíž odpadá vícenásobné komprimování. Veškeré propojení je digitání (10 digitálních AES/EBU vstupů) přímo do centrální distribuční audio matice, tím je zaručena maximální kvalita vysílaného zvuku (pochopitelně v rámci možností dané technologie). Podobně je řešeno i zdrojové kódování pro DVB-T. Celé kódovací zařízení je z bezpečnostních důvodů zdvojené, s automatickým přepínáním aktivního a záložního tracku.

Výsledný multiplex programů odchází ve formátu transportního toku (DVB ASI stream) optickým vláknem do objektu České televize na Kavčích Horách, kde je umístěna další část technologie, zejména obrazové a zvukové kódování pro televizní programy, remultiplex (skládání výsledného transportního toku), ochranné kódování (kryptování) vkládání dat EPG a vysílací uplinková stanice.



Digitální vysílání v systému DRM (Digital Radio Mondiale) zahájil na konci minulého týdne zahraniční vysílání Českého rozhlasu: Český rozhlas 7 – Radio Praha.

Vysílání bude slyšitelné v oblasti střední a jihovýchodní Evropy,“ informuje server parabola.cz Miroslav Krupička, ředitel stanice. Vysílání v němčině a angličtině bude dostupné vždy v pátek od 13.30 do 14.30 hodin a v sobotu od 13 do 14 hodin greenwichského času) na frekvenci 9505 kHz z vysílače v britském Rampishamu.

Krátké vlny, které ČRo7 používá, jsou spojeny s nižší kvalitou příjmu. Pomocí digitálního vysílání chceme ukázat, že rozhlas lze v FM kvalitě vysílat i na dlouhé vzdálenosti a na rozsáhlém území. V DRM již vysílají všechny velké mezinárodní stanice a jsem rád, že v roce, kdy Radio Praha oslavuje 70. výročí svého vzniku, se k nim připojujme i my,“ dodává Krupička.

Vysílání DRM má v první fázi především testovací charakter, neboť na trhu zatím nejsou komerčně vyráběné přijímače. Vysílání DRM je ovšem možné zachytit i na PC se zvláštním softwarem (www.drm.org).

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články