Quantcast

Nový transpondér UPC Direct a test HD kanálu

| Tisk

logo Společnost UPC DTH, poskytovatel středoevropské satelitní placené televize pod značkou UPC Direct, zřejmě připravuje rozšíření programové nabídky o další stanice. Firma uvedla do testovacího provozu nový transpondér.

Na nové kapacitě byl v době publikování článku vysílán jediný program - překvapivě islandská televize Sjónvarpid. Program se vysílá na programové pozici označené Spektrum HUN, což by naznačovalo, že se zde objeví maďarská mutace televize Spektrum. Ta zde ale zatím není. Kanál Sjónvarpid je kryptován systémy CryptoWorks a Nagravision 3 - tedy systémy, které používá platforma. Program lze dekódovat s přístupovou kartou UPC.

Nový multiplex obsahuje ještě jednu pozici a ta je pojmenována Test HD. Neobsahuje žádný datový tok - takže divák zde zatím žádný program nemůže naladit. Zatím není známo, co se na této pozici objeví. V úvahu přichází vstup Spektrum HD do nabídky operátora. Stanice totiž doposud nemá distribuční signál na satelitu a pro další rozšíření dostupnosti je vhodné spustit satelitní feed. SD distribuci dokumentárního kanálu zajišťuje rovněž UPC.
logo
technické parametry:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 11,881 GHz
polarizace: V
SR: 28000
FEC: 5/6
norma: DVB-S
modulace: QPSK

šířené programy:

* Sjónvarpid (ID programové pozice: Spektrum HUN)
* Test HD (neaktivní)



Bližší podrobnosti o tomto transpondéru zatím nejsou k dispozici. Zajímavé je i FEC 5/6, které je jiné proti ostatním DVB-S transpondérům platformy (7/8). Je proto možné, že transpondér bude sloužit zejména k distribučním účelům. V takových případech se nižší FEC vřele doporučuje.

Kmitočet 11,881 GHz není úplně novinkou pro UPC Direct. V minulých týdnech zde operátor provedl krátkodobé technické testy. Cílem bylo zjistit odolnost signálu při zhoršených příjmových podmínkách při nasazení FEC 7/8 a později 5/6.

Platforma UPC Direct používá na satelitech Thor 5 a Thor 6 norského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcastig (TSBc) celkem 10 transpondérů (včetně kapacit původně pro Focus Sat). Prostor na stávajících transpondérech se podařilo v relativně krátkém čase zaplnit a provozovatel UPC DTH hledal další kapacitu, která umožní službě další růst. Zatím není jasné, zda bude nová kapacita platformy již trvale v provozu.

UPC Direct také spolupracuje se skandinávskou pay-tv Canal Digital se kterou sdílí některé programy ve standardním a vysokém rozlišení společné pro území severní a střední Evropy.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články