Quantcast

Astra 5B uvedena do provozu na pozici 31,5E

| Tisk

logo Satelitní operátor SES S.A: dnes oznámil, že nová telekomunikační družice Astra 5B byla uvedena do provozu na pozici 31,5°E a bude sloužit pro střední a východní Evropu, Rusko a Společenství nezávislých států (SNS).

Kosmický aparát poskytuje DTH (direct-to-home) služby a také DTC (direct-to-cable) pro kabelové operátory a také distribuční příspěvky (přenosy) k digitálním pozemním televizním sítím na cílových trzích.


obrázek
Footprint: Astra 5B, wide beam, Ku pásmo, pozice 31,5°E. Mapa: SES

Astra 5B byla vynesena nosnou raketou Ariane 5 z evropského kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany dne 22. března 2014. Od té doby satelit úspěšně prošel řadou manévrů a rozsáhlými technickými testy pro potvrzení jeho bezchybného výkonu.

Satelit Astra 5B byl zhotoven společností Airbus Defence and Space Systems v Toulouse (Francie) na bázi vysoce spolehlivé platformy Eurostar E3000. Družice je vybavena 40 transpondéry v Ku pásmu (36 MHz) a 6 v Ka pásmu. Satelit má také kapacitu v L pásmu a bude sloužit Evropské komisi EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service). EGNOS pomáhá ověřit, zlepšit a reportovat přenosnost pozice signálů v Evropě.


obrázek
Footprint: Astra 5B, high power beam, Ku pásmo, pozice 31,5°E. Mapa: SES

Astra 5B na pozici 31,5°E nahradí družici Astra 1G a poskytne video služby pro střední a východní Evropu, Rusko a SNS. Astra 5B také navýší provozní kapacitu z původních 19 na 40 aktivních transpondérů. Manévr SES ilustruje schopnosti operátora s rozvojem nových orbitálních pozici pomocí satelitů, které dosáhly svých primárních misí.

vybrané technické parametry - Astra 5B


satelit: Astra 5B
cílová orbitální pozice: 31,5°E
výrobce satelitu: Airbus Defence and Space
nosná raketa: Ariane 5
platforma: Eurostar 3000L
počet transpondérů: 40 v Ku pásmu (BSS, 33 MHz), 6 v Ka pásmu, L pásmo
pokrytí: střední Evropa, SNS, Rusko
životnost satelitu: 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články