Quantcast

Anomálie na satelitu ABS 2A

| Tisk

Hledáte na satelitech programy v ruském jazyce? Máte dvě možnosti - buď mezinárodní verze programů na hlavních evropských satelitech nebo nasměrovat na některou z orbitálních pozic, které vysílají programy přímo pro ruské domácnosti.

Mezinárodní verze ruských programů jsou dobře dostupné ze satelitů Astra (19,2°E a 31,5°E) či Eutelsat Hot Bird (13°E). Diváci na těchto programech najdou převážně jen pořady vlastní produkce - tedy zpravodajství a informace, magazíny, vlastní seriály či zábavní pořady. Kdo hledá ruské programy včetně akvizičních obsahu musí hledat na jiných satelitech, které slouží pro ruský trh.

V České republice a na Slovensku jsou ruské stanice dostupné na pozicích 36°E, 75°E, 85°E a 90°E. Lepší příjmové podmínky jsou pochopitelně směrem na východ. Silný signál ruských platforem Trikolor TV a NTV Plus mohou proto naladit zejména diváci na východním Slovensku ale i na severní Moravě. V tomto případě je pro dosažení nejlepšího signálu nutný LNB s depolarizační destičkou.

Další ruské programy nabízejí zmíněné pozice 75°E, 85°E a 90°E. Z nich je pozice 75°E nejlépe dostupná nejenom na území Slovenska ale i Česka díky ještě vyšší elevaci přijímané pozice. A o této pozici bude dnešní článek.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Footprint satelitu ABS 2A, ruský svazek (mapa: ABS)

Historie pozice 75°E na ruském trhu není příliš dlouhá. Pozici "otevřela" až ruská DTH platforma Raduga TV na tehdejším satelitu ABS 1 před více než deseti lety - v únoru 2009. Platforma Raduga TV ukončila svoji činnost v prosinci 2014 z důvodu neudělení požadovaných vysílacích licencí, které vyžadoval nový ruský mediální zákon.

Pozice 75°E na ruském trhu ale zůstala - nový telekomunikační satelit ABS 2 poskytoval vysílatelům jedinečné pokrytí velkého území Ruské federace a to od Kalinigradu až po Vladivostok. Konec jedné DTH platformy proto neznamenal konec působení satelitního operátora Asia Broadcast Satellite (ABS) na ruském trhu. Distribuční trasa ruských televizních a rozhlasových stanic zde zůstala.

Vedle toho v listopadu 2014 - tedy měsíc před koncem platformy Raduga TV - spustil ruský telekomunikační operátor MTS svoji televizní službu pro celé území Ruské federace. Vybral si satelit ABS 2 (75°E). Později byla ruská DTH platforma MTS TV, stejně tak i distribuční signály ruských televizních a rozhlasových programů přesunuty na nový plně elektrický satelit ABS 2A, který se nachází na nepatrně odlišné orbitální pozici 74,7°E.


obrázek

▲ Mapa č. 2 - Footprint satelitu ABS 2A, MENA svazek (mapa: ABS)

Satelitní operátor ABS po přesunu všech ruských programů a DTH platformy na ABS 2A ukončil poskytování služeb v ruském svazku na původní družici ABS 2.

Ruské programy a MTS TV používají na satelitu ABS 2A ruský svazek, který má hlavní pokrytí nasměrované na území Ruské federace. Mimo toto území signál postupně klesá, nicméně příjem je možný s odpovídající velikostí paraboly i relativně daleko od hlavní zóny.

V České republice a na Slovensku je příjem z ABS 2A z ruského svazku možný s parabolami od průměru 90 cm až po cca 200 cm. Tak velké rozdíly způsobují výkony transpondérů na našem území. Zatímco parabola o průměru 90 cm postačí na nejnižších frekvencích, na nejvyšších je nutná pro stabilní příjem parabola o průměru kolem dvou metrů.


obrázek

▲ Mapa č. 3 - Footprint satelitu ABS 2A, africký svazek (mapa: ABS)

Příjem z ruského svazku ze satelitu ABS 2A byl doposud v Česku a na Slovensku stabilní. Situace se změnila až 9.2.2019, kdy došlo nejprve k poklesu signálu na kmitočtu 11,800 GHz a později k trvalé zarušení této klíčové frekvence operátora placené televize MTS TV. Tato frekvence je totiž využívána pro šíření hlavních ruských federálních kanálů pro jednotlivá časová pásma.

O jeden celý multiplex MTS TV přišli nejenom zákazníci této DTH platformy za hranicemi Ruské federace ale i velvyslanectví RF v zahraničí. Je vysoce pravděpodobné, že problém bude i v hraničních pásmech Ruské federace, zejména v Kalinigradské oblasti, která je nám nejblíže. Tuto skutečnost, ale nemáme možnost jak ověřit.

Máme ale informace od některých zákazníků satelitní platformy MTS TV, kteří přímo oslovili operátora MTS prostřednictvím jeho zákaznické linky a bohužel se setkali s úplným nezájmem situaci řešit. Spousta zákazníků MTS TV si pořídila tuto platformu právě kvůli šíření ruských federálních programů v několika časových verzích, které jsou v Ruské federaci velmi oblíbené.



ČTĚTE TAKÉ:
* Falcon 9 vynesla satelity ABS 2A a Eutelsat 117 West B

Příjem multiplexu na kmitočtu 11,800 GHz zkrátka nyní není možný. Server parabola.cz proto oslovil satelitního operátora ABS o vysvětlení této situace. Na dotaz webu parabola.cz jsme nedostali žádnou odpověď. Zkrátka satelitní operátor ABS nekomunikuje. Pravděpodobně nemá o zákazníky zájem... Je to zároveň upozornění pro všechny potencionální zájemce o kapacitu na této družici.

Anomálie na satelitu ABS 2A má jedno vysvětlení - na poměrně blízké frekvenci 11,781 GHz, polarizaci vertikální, SR 13119, FEC 3/4 se objevil nějaký nový signál, pravděpodobně v jiném svazku (zřejmě MENA či Africa beam), který porývá i území střední Evropy. Tímto způsobem došlo k popsané anomálii - tedy zarušení frekvencí v jedné oblasti z více svazků. Na rušivý signál web parabola.cz upozornil čtenář Peon, kterému tímto děkujeme za jeho postřeh.

Dnes je na satelitu ABS 2A zarušena jedna frekvence 11,800 GHz. Příště to může být jiná, která obsahuje i volně vysílané programy. O to více to bude televizní diváky bolet...

redakce





Reklama




Vybrané články