Quantcast

Falcon 9 vynesla satelity ABS 2A a Eutelsat 117 West B

| Tisk

Nosná raketa Falcon 9 dnes úspěšně dopravila do vesmíru další dva telekomunikační satelity - Eutelsat 117 West B a ABS 2A. Pro diváky u nás bude zajímavý jen ABS 2A.



Raketa Falcon 9 odstartovala dnes 15.6.2016 v 16:29 hodin středoevropského času ze startovacího komplexu 40 z kosmodromu v Cape Canaveral. Na palubě rakety se nacházely telekomunikační satelity - Eutelsat 117 West B a ABS 2A. První bude sloužit pro francouzského satelitního operátora Eutelsat, druhý pro asijského operátora ABS (Asia Broadcast Satellite). 30 minut po startu byl Eutelsat 117 West B zaparkován v supersynchronní orbitální dráze. První telemetrické signály z nového satelitu byly potvrzeny a zpracovány v Mission Control Centre v El Segundo v Kalifornii. O pět minut později byla družice ABS 2A umístěna do supersynchronní orbitální dráhy.

Oba satelity ABS 2A a Eutelsat 117 West B mají společného výrobce (Boeing) a rovněž i kapacitu – 48 transpondérů v Ku pásmu.

ABS 2A

Satelitní operátor ABS rozšiřuje svoji rodinu satelitů o ABS 2A. Jde o druhý telekomunikační aparát z nové generace plně elektrických satelitů. Znamená to, že satelit bude uveden do komerčního provozu zhruba za 6 měsíců od svého vynesení. První televizní signály z nové družice proto zachytíme nejdříve na konci ale spíše začátkem roku 2017.


obrázek

▲ mapa č. 1 - Předběžný footprint satelitu ABS 2A, Ku pásmo, svazek Rusko


obrázek

▲ mapa č. 2 - Předběžný footprint satelitu ABS 2A, Ku pásmo, svazek MENA

ABS 2A zhotovila a dodala společnost Boeing Defense and Space. Satelit bude umístěn na pozici 75°E, kde již nyní pracuje ABS 2. Díky tomu se rozšíří kapacita pro DTH služby, operátory VSAT, mobilní a námořní služby.


obrázek

▲ mapa č. 3 - Předběžný footprint satelitu ABS 2A, Ku pásmo, svazek jižní Asie

Satelit ABS 2A je vybaven celkem 48 transpondéry v Ku pásmu a pěti různými svazky pokrytí. Družice poskytne signály v jižní Asii, jihovýchodní Asii, Rusku, subsaharské Africe a regionu MENA (Střední východ + severní Afrika). Pro diváky ve střední Evropě budou zajímavé svazky Rusko, Afrika a MENA. Bohužel, v těchto svazcích se Česká republika a Slovensko nacházejí na hranici očekávaného pokrytí.


obrázek

▲ mapa č. 4 - Předběžný footprint satelitu ABS 2A, Ku pásmo, svazek jihovýchodní Asie


obrázek

▲ mapa č. 5 - Předběžný footprint satelitu ABS 2A, Ku pásmo, svazek Afrika

Eutelsat 117 West B

Satelit Eutelsat 117 West B je plně elektrický satelit, který se začne přesouvat na orbitální dráhu 18. června. Tento manévr potrvá zhruba 7 měsíců. Na satelitu pak proběhnou technické testy před jeho uvedením do komerčního provozu na pozici 117°W v prvním čtvrtletí roku 2017.


obrázek

▲ mapa č. 6 - Předběžný footprint satelitu Eutelsat 117 West B, Ku pásmo, svazek 1


obrázek

▲ mapa č. 7 - Předběžný footprint satelitu Eutelsat 117 West B, Ku pásmo, svazek 3

Eutelsat 117 West B je vybaven 48 transpondéry v Ku pásmu a nabízí 4 různé regionální svazky pokrytí Mexika, Střední Ameriky, Karibiku a Jižní Ameriky. Družice bude posilovat kapacitu na pozici 117°W a nabízet služby telekomunikačním operátorům a poskytovatelům vládních služeb v Latinské Americe.


obrázek

▲ mapa č. 8 - Předběžný footprint satelitu Eutelsat 117 West B, Ku pásmo, svazek 5


obrázek

▲ mapa č. 9 - Předběžný footprint satelitu Eutelsat 117 West B, Ku pásmo, svazek 6

Eutelsat 117 West B má také kapacitu pro Raytheon, která umožní FAA (Federal Aviation Administration) zvýšit přednost navigačního signálu GPS z 10 metrů na 1 až 2 metry, čímž se zvýší bezpečnost letectví pro uživatele v Kanadě, Mexiku, Puerto Rico a kontinentálních Spojených státech, včetně Aljašky. Kapacita WAAS (Wide Area Augmentation System) na Eutelsatu 117 West B je první, která bude na plně elektrickém satelitu.

Vybrané technické parametry satelitů

satelit: ABS 2A
výrobce satelitu: Boeing Defense and Space
platforma: Boeing 702SP
cílová pozice: 75°E
počet transpondérů v Ku pásmu: 48
šířka pásma transpondérů: 54, 72 a 108 MHz
kmitočtová pásma (downlink): 10,95 až 11,2 a 11,45 až 12,75 GHz
polarizace: lineární (horizontální, vertikální)
maximální EIRP (v dBW): 52 (svazek Rusko), 57 (svazek jižní Asie), 53 (jihovýchodní Asie), 52 (Afrika), 52 MENA)
pokrytí: Rusko, jižní Asie, jihovýchodní Asie, Afrika, MENA



satelit: Eutelsat 117 West B
výrobce satelitu: Boeing Defense and Space
cílová pozice: 116,8°W
počet transpondérů v Ku pásmu: 48 (ekvivalent 36 MHz jednotek)
počet svazků pokrytí: 5
maximální EIRP (v dBW): 52 (svazek 1, 3), 53 (svazek 5, 6)
pokrytí: Mexiko, Andský region, střední Amerika a Karibik, Jižní Amerika
očekávaná životnost: více než 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články