Quantcast

Belintersat 1 vynesen do vesmíru. Bělorusko má vlastní satelit

| Tisk

Bělorusko bude brzy provozovat vlastní telekomunikační družici a zařadí se mezi státy, které mají vlastní satelitní infrastrukturu. Dnes odpoledne byl vynesen satelit Belintersat 1 pro nového běloruského satelitního operátora.

Start nosné rakety Long March CZ-3B-E s kosmickým aparátem Belintersat 1 proběhl dnes v 17:57 hodin našeho času z čínského kosmodromu Xichang. Start proběhl bez problémů a byl označen jako úspěšný.



▲ Video č. 1 - Vynesení satelitu Belintersat 1

Společnost Thales Alenia Space navrhla družici a zhotovila ji a je dodavatelem datové části (transpondérů) Belintersat 1. Satelit je postaven na čínské platformě DFH-4.

Belintersat 1 bude zaparkován na zbrusu nové orbitální pozici 51,5°E, odkud bude Bělorusko provozovat celkem 20 transpondérů v C pásmu se šířkou 36 MHz. Satelit bude disponovat i kapacitou v Ku pásmu, které poskytne 18 transpondérů se stejnou šířkou pásma a dále 4 transpondéry v Ku se šířkou 54 MHz.

V C pásmu bude Belintersat 1 poskytovat 3 různé svazky pokrytí - africký, globální a východní. Ve střední Evropě bude patrně zajímavý jen globální svazek.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Footprint satelitu Belintersat 1, C pásmo, globální svazek (Global beam) (mapy: Belintersat)


obrázek

▲ Mapa č. 2 - Footprint satelitu Belintersat 1, C pásmo, východní svazek (East beam)


obrázek

▲ Mapa č. 3 - Footprint satelitu Belintersat 1, C pásmo, africký svazek (Africa beam)

Ku pásmo bude vybaveno dvěma svazky - africkým a evropským. V našem regionu bude možné přijímat jen evropský svazek, který poskytne pokrytí velké části území Evropy, tedy včetně Česka a Slovenska, kde bude EIRP dosahovat hodnot až 54 dBW. Tato hodnota znamená, že pro příjem bude postačovat parabola o průměru kolem 60 cm. V evropském svazku bude Belintersat 1 využívat jen 6 transpondérů - dva se šířkou 36 MHz a všechny 4 se šířkou 54 MHz.


obrázek

▲ Mapa č. 4 - Footprint satelitu Belintersat 1, Ku pásmo, evropský svazek (Europe beam)


obrázek

▲ Mapa č. 5 - Footprint satelitu Belintersat 1, Ku pásmo, africký svazek (Africa beam)

Belintersat 1 je určen pro poskytování široké škály telekomunikačních služeb - přenos televizních programů, širokopásmového přístupu na internet a jiné.

Očekávaná životnost družice Belintersat 1 je 15 let.

Vybrané technické parametry - Belintersat 1

plánovaná pozice: 51,5°E


nosná raketa: Long March
kosmodrom: Xichang
platforma: DFH-4 (KHP)
počet transpondérů v C pásmu: 20
počet transpondérů v Ku pásmu: 18
polarizace transpondérů v C pásmu: kruhová
polarizace transpondérů v Ku pásmu: lineární
očekávaná životnost: 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články