Quantcast

Proton vynesl satelit Express AMU1

| Tisk

Nosná ruská raketa Proton M s horním stupněm Breeze M vynesla do vesmíru nový ruský telekomunikační satelit Express AMU1. Kapacitu na této družici si pronajal Eutelsat, který bude transpondéry pronajímat pod názvem Eutelsat 36C.




Start Protonu byl úspěšný - raketa odstartovala ve čtvrtek 24.12.2015 ve 22:31 hodin našeho času ze startovací platformy No200 kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. 10 minut po startu horní stupeň a satelit se oddělil od třetího stupně rakety a dostala se na plánovanou orbitální dráhu. Celková doba mise trvá 9 hodin a 12 minut. Separace satelitu Express AMU1 je naplánováno na 25.12.2015 v 7:43 hodin našeho času.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Předběžný footprint satelitu Express AMU1, Ku pásmo, svazek 1 (Rusko) (mapy: RSCC)

Vynesení satelitu Express AMU1 mělo proběhnout o den dříve (23.12.2015 ve 22:30 hodin). Z důvodu nepříznivého počasí na kosmodromu byl start nosné rakety Proton odložen.


obrázek

▲ Mapa č. 2 - Předběžný footprint satelitu Express AMU1, Ku pásmo, svazek 2 (subsaharská Afrika)

Express AMU1 je nový satelit, který byl vyroben na základě objednávky ruského satelitního operátora RSCC. Družice bude pracovat na pozici 36°E a zajistí kontinuitu služeb za družici Eutelsat 36A , která je již na konci své životnosti. Express AMU1 bude poskytovat služby v evropské části Ruska pro operátory platforem NTV+ a Trikolor TV. Dále družice poskytne kapacitu pro subsaharskou Afriku, kterou bude nabízet svým klientům francouzský satelitní operátor Eutelsat pod značkou Eutelsat 36C.


obrázek

▲ Mapa č. 3 - Předběžný footprint satelitu Express AMU1, Ka pásmo, spot beamy

Kosmický aparát Express AMU1 je vybaven 70 transpondéry v Ku a Ka pásmu, které budou sloužit pro rozvoj vysílacích služeb, včetně přímého vysílání a širokopásmové služby na evropské části Ruské federace a subsaharské Africe. Družici s očekávanou životností 15 let zhotovila a dodala francouzská společnost Airbus Defence and Space.



Vybrané technické parametry

satelit: Express AMU1 (Eutelsat 36C)
plánovaná pozice: 36°E
nosná raketa: Proton M/Breeze M
výrobce satelitu: Airbus Defence and Space (Francie)
počet transpondérů v Ku a Ka pásmu: 70
pokrytí: Rusko a subsaharská Afrika
určení satelitu: přenos TV/R programů, širokopásmové služby
očekávaná životnost: 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články