Quantcast

Proton vynesl multipásmový satelit Türksat 4B

| Tisk

Nosná raketa Proton M vynesla na orbitální dráhu novou telekomunikační družici Türksat 4B pro tureckého satelitního operátora Turksat Satellite Communication, Cable TV and Operation A.S. Start proběhl bez problémů. Satelit bude pracovat na nové pozici 50°E.


obrázek

▲ mapa č. 1 - Footprint satelitu Türksat 4B, západní svazek, Ku pásmo

Proton M se startovacím blokem Breeze M a kosmickým aparátem Türksat 4B odstartoval z odpalovací rampy 200 kosmodromu Bajkonur z Kazachstánu v pátek 16.10.2015 ve 22:40 hodin středoevropského letního času. Šlo o druhý úspěšný start Protonu pro tohoto satelitního operátora a výrobce a celkově šestý let v letošním roce.

Dnes 17.10.2015 v 7:52 hodin našeho času došlo k separaci družice od horního stupně Breeze M a umístění satelitu na cílovou orbitální dráhu.

Türksat 4B je určen pro poskytování telekomunikačních služeb a distribuci televizních programů v oblasti pokrytí družice - od západní Číny až po východní Anglii, Turecko, po celé Evropě, střední Asii, Středním východě a Africe. Satelit s hmotností vyšší než 4,9 tun při startu zhotovila a dodala japonská společnost Mitsubishi Electric na bázi platformy DS2000. Očekávaná životnost satelitu je minimálně 15 let, multipásmový satelit má být schopen provozu až po dobu 30 let.


obrázek

▲ mapa č. 2 - Footprint satelitu Türksat 4B, východní svazek, Ku pásmo

Nová družice bude vybavena kapacitou v C, Ku a Ka pásmu. Satelitní operátor ale neuvádí, kolik transpondérů bude v jednotlivých pásmech provozovat. Nicméně celková kapacita bude provozována na šířce pásma 3400 MHz, což představuje více než 94 transpondérů v ekvivalentu 36 MHz jednotek.

Satelit Türksat 4B poskytne podobné svazky jako Türksat 4A, který je již v provozu na pozici 42°E. Türksat 4B přinese v Ku pásmu východní, západní a turecký svazek. V C pásmu pokryje Afriku, část Evropy a Středního východu. Kapacita v Ka pásmu bude využívána formou spot beamů s pokrytím důležitých oblastí jako je Turecko, část Evropy (Německo a střední Evropa) a také střední Asie.


obrázek

▲ mapa č. 3 - Footprint satelitu Türksat 4B, turecký svazek, Ku pásmo (mapy Türksat A.S.)

Západní svazek v Ku pásmu přinese vynikající pokrytí Turecka a západní a střední Evropy, kde pro příjem signálů bude postačovat parabola od průměru kolem 50 cm. Východní svazek je nasměrován na Tureecko, Střední východ a střední Asii. Příjem signálů by měl být možný i v Česku a na Slovensku s parabolami o průměru 120 až 180 cm. Turecký svazek má za cíl pokrýt jen Turecko. Signál z tohoto svazku by měl být dostupný i na východním Slovensku s parabolami o průměru kolem 90 cm. Türksat 4B pokryje v C pásmu zejména Afriku, kde bude nutnáí parabola od průměru 220 cm. Ve střední Evropě bude možný příjem s parabolami kolem 240 cm. Pro Ka pásmo se plánují spot beamy, které umožní příjem na parabolách o průměru 75 cm.


obrázek

▲ mapa č. 4 - Footprint satelitu Türksat 4B, africký svazek, C pásmo


obrázek

▲ mapa č. 5 - Footprint satelitu Türksat 4B, spot beamy, Ka pásmo

Vybrané parametry Türksat 4B

pracovní pozice: 50°E
celkový počet transpondérů: 43


pásmo transpondérů: Ku, Ka, C
celková šířka pásma: 3400 MHz
pokrytí v Ku pásmu: Turecko, Východ (Turecko, Střední východ, Asie), Západ (Turecko, severní Afrika, Evropa)
pokrytí v C pásmu: Afrika a Turecko
pokrytí v Ka pásmu: Turecko, střední Asie, Evropa (spot beamy)
výrobce satelitu: MELCO (Japonsko)
platforma: DS2000
očekávaná životnost: minimálně 15 let

redakce





Reklama




Vybrané články