Quantcast

Jak je to s vysílacími svazky na pozici 28,2E?

| Tisk

Některé žádané stanice jako Scuzz, The Vault, Bliss, Chart Show TV, Flava, Pop, Tiny Pop, True Movies, True Drama jsou nyní v britském svazku a příjem těchto TV je nyní složitější. Jiné britské FTA stanice zlepšily pokrytí Evropy. Proč můžeme některé programy nyní lépe přijímat a některé volně vysílané programy se ve střední Evropě "ztratily" z parabol malých rozměrů? Na tyto otázky Vám odpoví tento článek.

Historie v kostce

Satelitní operátor SES (Astra) otevřel druhou orbitální pozici 28,2°E v roce 1998. Ta od počátku nyla určena pro britský a irský trh. Již tehdy bylo jasné, že satelitní kapacita na společné evropské pozici 19,2°E s jinými evropskými broadcastery nebude zejména britskému trhu postačovat.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Footprint satelitu Astra 2F, evropský svazek (mapy: SES)

Na nové pozici 28,2°E byly proto v letech 1998 až 2000 postupně umístěny satelity Astra 2A, Astra 2B a Astra 2D. Ten poslední uvedený byl svým způsobem specifický - pracoval v pásmu 10,7 až 10,95 GHz a poskytoval pokrytí jen britských ostrovů. Mimo tuto oblast signál klesal. Astra 2D byla tehdy základem pro vznik tzv. britského svazku, který omezoval příjem mimo Velkou Británii a Irsko. Ostatní satelity Astra 2A a Astra 2B poskytovaly pokrytí nejen britských ostrovů ale i značné části Evropy (včetně Česka a Slovenska). Na pozici 28,2°E sloužily i jiné satelity jako Astra 2C či Astra 1D.

Vedle satelitů Astra působil na sousední pozici 28,5°E satelit Eutelsat 28A (dříve známý jako Eurobird 1) a nahradil DFS Kopernikus 2 a poskytoval tři různé svazky pokrytí: fixní, řízený spot1 a spot2. Všechny tři svazky bylo možné přijímat i ve střední Evropě.


obrázek

▲ Mapa č. 2 - Footprint satelitu Astra 2F/2E/2G, britský svazek

Satelity Astra a Eutelsat vytvořily pozici 28,2°E/28,5°E, která postupně rozšiřovala nabídku placené satelitní televize Sky UK a přinášela (a nadále přináší) rovněž řadu atraktivních britských volně vysílaných programů různých žánrů (zpravodajské, hudební, filmové programy). Pozice Astra a Eutelsat na 28,2°E/28,5°E se stala populární nejenom ve Velké Británii ale také ve velké části Evropy.

Všechny družice mají svoji stanovenou životnost po kterou jsou schopné zajišťovat různé typy služeb, včetně DTH. Operátoři musí do té doby zajistit pokračování služeb z jiných satelitů. SES (Astra) si proto v roce 2009 objednala nové moderní družice Astra 2E, Astra 2F a Astra 2G. S ohledem na dynamický rozvoj britského trhu byl do vynesení prvního nového satelitu Astra 2F na pozici 28,2°E dočasně umístěn satelit Astra 1N. Dočasná posila pozice 28,2°E přechodně umožnila příjem britského svazku i ve střední Evropě na parabolách menších rozměrů.

ČTĚTE TAKÉ:
* SES objednává satelity Astra 2E, Astra 2F, Astra 2G a Astra 5B
* Astra 1N uvedena do komerčního provozu na 28,2E
* Astra 1N se přesouvá na 19,2E a chystá panevropský svazek

SES (Astra) na pozici 28,2°E/28,5°E získala od německého poskytovatele mediálních služeb Media Broadcast, nástupce T-Systems Business Services, nové pásmo 500 MHz, dříve využívané jejím konkurentem, satelitním operátorem Eutelsat (11,45 až 11,7 GHz plus 12,5 až 12,75 GHz). Po sporech obou operátorů o toto pásmo došlo později k dohodě a Eutelsat se rozhodl na pronájem 8 transpondérů ze dříve sporného 500 MHz pásma a 12 transpondérů, které nebyly předmětem řízení. Eutelsat si celkově pronajal 20 transpondérů na satelitech Astra 2E, Astra 2F a Astra 2G a nahradil tím původní kapacitu družice Eutelsat 28A, která zamířila na novou pozici 33°E jako Eutelsat 33C.

ČTĚTE TAKÉ:
* SES odmítla nároky Eutelsatu na kmitočtové pásmo
* Společnosti SES a Eutelsat vyřešily spory ohledně pozice 28,5E
* Eutelsat 28A jako Eutelsat 33C míří na 33E


obrázek

▲ Mapa č. 3 - Footprint satelitu Astra 2E, evropský svazek

Eutelsat pronajatou kapacitu na satelitech Astra 2E, 2F a 2G poskytuje svým klientům pod názvy Eutelsat 28E, Eutelsat 28F a Eutelsat 28G. Přičemž na prvních dvou satelitech nabízí jen britský svazek a na posledním evropské pokrytí.

Současnost

Na pozici 28,2°E/28,5°E aktuálně poskytují programy a služby družice Astra 2E, 2F a 2G, které mohou poskytovat v Ku pásmu pokrytí podle potřeb zákazníků - evropské, britské a dalších teritórií - západní Afriky (Astra 2F, Astra 2G) a Středního východu (Astra 2E).


obrázek

Graf - Kmitočtová pásma satelitů Astra 2E, Astra 2F a Astra 2G pro Evropu (pokud není uvedeno jinak, mohou transpondéry pracovat v evropském nebo britském svazku)

Nyní se dostáváme k samotnému pokrytí současných satelitů na pozici 28,2°E. Nové moderní družice systému Astra dnes umožňují poskytovat pokrytí podle požadavků klientů téměř na jakémkoliv transpondéru. Takřka libovolný transpondér lze přepojit z britského svazku na evropský a naopak. Některé transpondéry mohou pracovat jen v jednom svazku - britském. Jak je to s multiplexy na kmitočtech 11,307 GHz, 11,343 GHz, 11,385 GHz a 11,426 GHz s horizontální a vertikální polarizací?

ČTĚTE TAKÉ:
* Ariane 5 vynesla satelity Astra 2F a GSAT-10
* Raketa Proton úspěšně vynesla satelit Astra 2E
* Proton vynesl satelit Astra 2G



Astra programy na těchto transpondérech šíří ale neprovozuje je. "Přestože jsou transpondéry hostovány na satelitech SES, společnost Eutelsat je vlastníkem dotazovaných transpondérů a organizace jednotlivých svazků a frekvencí je plně v jeho kompetenci," uvedl na dotaz webu parabola.cz satelitní operátor SES (Astra).

Eutelsat patrně neplánuje žádné změny svazků u výše uvedených frekvencí. "Nejsme si vědomi nějakých plánů na změnu svazků," říká v odpovědi webu parabola.cz francouzský satelitní operátor Eutelsat na dotaz k výše uvedeným kmitočtům. "Stanice jsou určeny pro britský trh," upozorňuje Eutelsat.


obrázek

▲ Mapa č. 4 - Footprint satelitu Astra 2G, evropský svazek

Možným řešením návratu uvedených programů v úvodu článku do evropského svazku je podle všeho jen změna transpondéru, který umožňuje evropské pokrytí. A změna frekvencí se aktuálně neplánuje. Pozice 28,2°E/28,5°E byla od počátku určena pro potřeby britského a irského trhu.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články