Quantcast

Senátoři chtějí od roku 2011 zrušit koncesionářské poplatky

| redakce | tisk

Od roku 2011 by měly být zrušeny koncesionářské poplatky za televizi a rozhlas. Navrhla to komise v Senátu. Z poplatků jsou financovány Česká televize (ČT) a Český rozhlas (ČRo). Nově by měly být financovány ze státního rozpočtu. Senát má o změně rozhodovat ještě v tomto týdnu.

Podle senátora Richarda Svobody bude oběma médiím zachován objem nynějších příjmů z poplatků, které chce nahradit části výnosů z daně z přidané hodnoty (DPH). Návrh počítá i s tím, že rozpočet se bude pro obě média lišit (zvyšovat i snižovat) na základě vývoje inflace.

ČT a ČRo kritizují změnu jejich financování - bojí se o nezávislost. Tu úplně nemají ani dnes - o navyšování koncesionářských poplatků rozhodují právě poslanci a senátoři.

Proti změně financování je i Česká počta, která za výběr poplatků dostává 400 milionů korun. Změnou financování ale ušetří ČT 250 milionů ročně a ČRo 180 milionů ročně. Televize by měla ze státního dostávat 5,8 miliardy korun a ČRo pak 2 miliardy Kč ročně. V obou případech v měsíčních splátkách.

zdroj: Novinky.cz/ČTK





Reklama




Vybrané články