Quantcast

Problémy s příjmem paketu Ukrkosmos

| redakce | tisk

Ukrajinský satelitní operátor Ukrkosmos, který provozuje jeden digitální multiplex na řeckém satelitu Hellas Sat 2 (39°E), se potýká s problémem zhoršení signálu svého paketu. Velké problémy s příjmem bylo možné zaregistrovat 20. prosince 2009.

Paket Ukrkosmos vysílá na kmitočtu 11,512 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 7/8, DVB-S a šíří především ukrajinské programy.

Jurij Balychev, který pracuje v Ukrkosmos uvedl několik možných verzí problémů s příjmem. Jedna z nich předpokládá, že paket se stal terčem útoků třetích osob, jiná možná příčina jsou zhoršené příjmové podmínky díky počasí. Provozovatel satelitu Hellas Sat 2 nepotvrdil a ohrazuje se proti těmto informacím.

Podle jiných expertů mohou být horší atmosférické podmínky, které panovaly na uplinku a z toho důvodu se zhoršily podmínky pro příjem. Maximální výkon vysílače Ukrkosmos může být až 400 W. Provozovatel ale plný výkon nevyužívá, což může být jedním z důvodů slabšího signálu. Dalším problémem může být i vysoké FEC (7/8) a pro příjem je nutná parabola větších rozměrů, případně i rušení sousedního ruského satelitu Express AM-1, který je v provozu na 40°E.

Slabší signál paketu Ukrkosmos byl 20.12. zaregistrován i v Česku.

Ukrkosmos obsahuje balík ukrajinských kanálů UTR, Kultura, KDRTRK, Pervyj delovoj, Ru Music, News One, A One, Maxxi TV, Telekanal Gamma, Turburo, Menu TV, 2T, KiKo, Planeta, Svit. Stanice Pervyj delovoj, Ru Music a News One se přesunou na jiné družice. První z nich na Amos 2 4°W). Zbývající dva na družici Sirius 4 (4,8°E), kde budou šířeny od 1.1.2010.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články