Quantcast

Výlet v úterý 29.3.2011 na ČT1 a v HD

| redakce | tisk

Iva Janžurová a její dcery Tereza a Sabina Remundovy v české filmové tragikomedii, která je deníkem jedné zvláštní rodinné výpravy. Scénář a režie Alice Nellis. Snímek mohou diváci sledovat v úterý 15. 2. od 20:55 na ČT1, na ČT HD bude vysílán ve vysokém rozlišení.

Ovdovělá matka, dvě dospělé, tápající dcery, snad až příliš hodný zeť, temperamentní babička a malý vnuk - tihle všichni se nasoukají do dvou aut a vyrazí z Rakovníka směrem na Slovensko, aby vyhověli otcovu poslednímu přání. Fádní rodinná povinnost se ovšem brzy začne měnit v putování, které má změnit vše, co následuje. A tak zatímco do stařičkého Wartburgu a nablýskaného Renaulta nasedá nesourodá skupina lidí, z nichž každý má už svůj život a svoje problémy, samotná cesta se stává důkazem toho, že pokud se její účastníci neotevřou a nevyřeší minulost, nepohnou se z místa ani jejich osobní životy. Výlet získal Českého lva od filmových kritiků a za nejlepší scénář a Iva Janžurová za ženský herecký výkon v hlavní roli. Na filmovém festivalu v Paříži byl oceněn velkou cenou a Alice Nellis za něj získala na MFF ve španělském San Sebastianu cenu pro nejlepší mladé režiséry.

Poprvé mě napadlo obsadit všechny tři do jediného filmu, když jsem viděla Sabinu hrát v divadle - Theodoru a Ivušku jsem znala. V tu chvíli jsem si uvědomila, že by byla škoda nevyužít takové příležitosti, kdy se v jediné rodině sejdou tři bezvadné herečky - podoba se nezapře,“ vysvětluje režisérka obsazení vedle Ivy Janžurové i jejích dcer Terezy a Sabiny Remundových. Dále hrají Igor Bareš, Jakub Chrbolka, Jiří Macháček, Dan Bárta a další. Kamera Ramunas Greičius, scénář a režie Alice Nellis.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články