Quantcast

Tipy Prima ZOOM: Pohledy z kosmu, Zázračný svět

| redakce | tisk

Tento týden bude na Prima ZOOM trochu v ohrožení - v minulosti, současnosti i budoucnosti. Nahlédnete do víru nebezpečí i do ráje. Prima ZOOM má úchvatnou podívanou pro každého. Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z bohaté nabídky vybíráme:

5. 5. 18.00 - Kurz přežití s Rayem Mearsem (Levharti)
Specialista na přežití v divočině, Ray Mears, radí, co dělat (a co raději ne), když se člověk octne sám tváří v tvář živlům. Jeho zkušenosti provázejí ohromující záběry přírodních scenérií. Známý zálesák tentokrát stopuje nejikoničtější dravce na naší planetě. Rayova dobrodružná cesta odtajňuje skryté životy obávaných dravců. Sám si shání jídlo i přístřeší, sleduje otisky tlap i stopy trusu, a díky tomu se mu nakonec daří „ulovit“ záběry z neuvěřitelné blízkosti. Napříč trnitou, křovinatou krajinou africké Botswany kráčí po stopách leoparda, podél panenského pobřeží Tichého oceánu v Britské Kolumbii se vydává za medvědem hnědým a grizzlym, a odhalí nečekanou smrt jednoho vlka. Jeho zjištění je bolestnou připomínkou toho, že i život predátora může být křehký.

5. 5. 19.00 - Lovci krajt III (Smrtící zmije)
Zkušená trojice charismatických Lovců krajt se i ve třetí řadě oblíbeného napínavého dokumentárního seriálu vydává do všech koutů světa, aby místním obyvatelům pomohla s problémem velkých plazů nebo plazům s problémem místních obyvatel. Tentokrát se odváží i mimo zmapované oblasti do nitra peruánské džungle, kde se chtějí porozhlédnout po mohutné anakondě velké. V Jižní Americe se zdrží i další epizodu, protože sousedkou anakondy velké by mohl být legendární kajman černý. Zpátky doma na Floridě je čeká nebezpečná noční záchranná mise v chladících bazéncích nukleární elektrárny. A pak je na řadě výjezd do Austrálie, kde Lovci krajt zažijí největší šok svých životů. Během pronásledování nebezpečných plazů se ocitnou v obklíčení stovek krokodýlů mořských!

7. 5. 20.00 - Objevování Arktidy s Nigelem Marvenem
V úchvatném dokumentárním seriálu se Nigel Marven vydává do zmrzlých arktických dálav a seznamuje se s krásami tohoto ledového království. Poznává osud ledních medvědů, sobů polárních, mrožů, bílých velryb běluh, polárních lišek a sov, ale kupodivu i tisíců komárů. Díky Nigelovým sympatiím vůči zvířecím hrdinům diváci podrobně objevují, čím je každý druh jedinečný. I to, proč se tyto divoké obyvatele míst, na které září pohádková Polární záře a snáší se krajkové závoje sněhových vloček, opravdu vyplatí mít rád.

7. 5. 21.00 - Nelítostné války hmyzu II
Zasedněte do první řady při sledování nejnelítostnějších soubojů, které režíruje sama matka příroda. Ti, co je prohrají, nedostanou žádné obyčejné KO. Rovnou jsou sežraní zaživa! Na žádná pravidla se nehledí a dobře se najíst na cizí účet chce úplně každý. Skutečný svět pavouků, stonožek, škorpiónů a zabijáckých mravenců, jež bojují na život a na smrt, je prostě krutý. Kam se na ně hrabou římští gladiátoři!

Tipy Prima ZOOM: Pohledy z kosmu, Zázračný svět
▲ Tipy Prima ZOOM: Pohledy z kosmu, Zázračný svět

Foto: Pohledy z kosmu. Uvidíte na Prima ZOOM

8. 5. 19.00 - Pohledy z kosmu I
Náš svět a jeho končiny od nejvyšších vrcholků hor po nejhlubší oceánské příkopy odjakživa lákaly nejrůznější průzkumníky a dobrodruhy. Každá nová generace se snažila dostat ještě dál a dosáhnout na to, co leží za horizontem. Touha po poznání a objevení neznámého během několika staletí zavedla lidstvo prakticky do všech koutů naší planety. Ta samá touha nás teď žene dál, nahoru ke hvězdám. Za okrajem naší sluneční soustavy se nachází množství cizích planet, které nám nabízí rozlehlé neprobádané končiny. Těmito místy se touláme už dnes - díky technologickým náhradníkům, kterým nevadí vakuum a životu nehostinné podmínky. Díky nejnovějším vesmírným misím jsme získali skvělé obrázky Slunce a planet. Ale nenechte se mýlit, čím dál sofistikovanější a detailnější fotografie utváří obraz o tom, kdo jsme, odkud jsme přišli a kam směřujeme.

8. 5. 20.00 - Izraelská atomová bomba
Izraelská atomová bomba je veřejným, a zároveň ostře střeženým státním tajemstvím. Díky pomoci a podpory Německa, Velké Británie, Francie a Spojených států amerických se z Izraele stala silná jaderná mocnost. Tato země se chce v každém případě vyhnout tomu, aby byla znovu bezmocná. A atomové zbraně mohou udeřit na jakýkoli cíl kdekoli na světě. Izraelský jaderný program přitom nemonitoruje žádná mezinárodní agentura pro regulaci. Jak se Izraeli podařilo „tajně“ postavit jaderný arzenál? A můžou se izraelské atomové bomby stát hrozbou dokonce i pro západní svět?

9. 5. 21.00 - Podmořské ráje (Od deštného pralesa k útesu)
Naše jižní oceány se hemží životem, barvami a neustálým nebezpečím. Jsou domovem velkého množství živočichů i hladových dravců, kteří číhají za každým rohem. Prozkoumejte nejzabydlenější a nejúchvatnější (pod)mořské světy na naší planetě, nad i pod hladinou. Vydejte se do míst tak vzdálených, že se na ně dostal jenom málokterý filmařský štáb. Díky šestidílné dokumentární mini sérii o podmořských rájích navštívíte rozlehlé chaluhové pralesy u Tasmánie, izolované korálové útesy na Papui Nové Guinei. Uvidíte obrovské 4,5metrové rejnoky nebo krevety menší než dětský nehtík. Zkrátka objevíte světy a jejich obyvatele tak vzácné, až je těžké vůbec uvěřit, že existují.

Tipy Prima ZOOM: Pohledy z kosmu, Zázračný svět
▲ Tipy Prima ZOOM: Pohledy z kosmu, Zázračný svět

Foto: Zázračný svět. Uvidíte na Prima ZOOM

10. 5. 20.00 - Zázračný svět (Na velikosti záleží)
Objevte vědu, která ovládá naši planetu. Půvabný pětidílný dokumentární seriál Zázračný svět před vašimi žasnoucími zraky odhalí, jak se před 3,7 miliardami let díky elementárním zákonům zrodila nejkomplikovanější, nejrozmanitější a nejunikátnější síla v celém vesmíru - život. Od nejmenšího pozemského mikroba až po nejrozlehlejší galaxii platí, že základními stavebními kameny všeho jsou světlo, gravitace, čas, hmota a energie. Předpokládáme, že dnes se na Zemi vyskytuje až 100 miliónů různých živočišných a rostlinných druhů. Zázračný svět je příběhem o neuvěřitelných rozdílech a schopnostech různých forem života přizpůsobit se zákonitostem, které ovládají jejich osudy. Seriál ukazuje tajemství života na nejméně očekávaných místech a popisuje dlouhou cestu od jeho vzniku až k naší existenci. Dnes vám dokážeme, že na velikosti záleží. Naše planeta je pokryta velikány. Největšími giganty, kteří kdy na Zemi žili, jsou stromy. Největší kvetoucí rostlinou na světě je blahovičník, který dosahuje výšky přes 100 m a může se dožít až 300 let. Ukážeme vám i obry z říše zvířat a hmyzu.

10. 5. 21.00 - Tajemství přírody (Tajuplní hadi)
Seriál nabízí mnohá tajemství přírody. Dnes poodkryjeme tajemství hadů - předvedeme jejich přizpůsobivost, ochranné a útočné techniky, tělesnou stavbu, rozmnožování a také škálu jedinečných dovedností. Na krajtě budeme sledovat např. tělesnou konstrukci hadů - jejich obratle, žebra a také pohyb. Ten je jedinečný u amerického chřestýše rohatého, který se pohybuje vývrtkovitě. Šípovec se umí plazit rychlostí až 11 km/h. Užovka zase umí plavat a vydrží až hodinu pod vodou. Zmije gabunská ohromí až 5centimetrovými zuby, které snadno projedou i lidskou rukou. Bradavičník se překvapivě živí jinými hady, při požírání do sebe vlastně nasouká menšího hada. Proti jedu, který s ním spořádá, je chráněn jakousi látkou. A další hadí zajímavosti jsou tu.

11. 5. 18.00 - Letadla 21. století
Již na konci devatenáctého století vzlétl první bezpilotní stroj, který může být z dnešního pohledu považován za bezpilotní letadlo. Letadla jednadvacátého století nejsou jen stroje, které ovládá člověk, ale stále více se uplatňují jako dálkově ovládané stroje. Vývoj jde však dál a první z těchto strojů jsou schopny reagovat na aktuální situaci a v podstatě se řídit samy. Seznamte se s letadly UAV, jak se odborně nazývají. Přes všechny své výhody mají stroje UAV jednu nevýhodu - ke svému provozu potřebují dálkové ovládání člověkem. Další generace bezpilotních letounů jde dál. Stroje označované jako UCAV jsou schopny díky svým umělým inteligencím (počítačové programy) létat bez lidského vzdáleného operátora a dokážou i vyhodnocovat jednoduché bojové situace a v momentě na ně reagovat.

11. 5. 20.00 - Tajemství dinosauří mumie
V létě roku 2001 parta amatérských hledačů fosilií odkryla to, co se dá považovat za nejdůležitější nález v historii paleontologie - tělo dinosaura! Skupina světově uznávaných vědců se pět let věnovala zkoumání a vyšetřování s cílem odkrýt skrytou anatomii dinosauří mumie. Věda pomohla odhalit, co dinosaura zahubilo i co jeho tělo uchovalo v mumifikované podobě. Díky výsledku, kterým je první anatomicky přesný dinosaurus na světě, se navždy změnil způsob, jakým celý svět na dinosaury nahlíží.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články