Quantcast

Vznikne placená platforma Sky Europe?

| redakce | tisk

Dvě zpravodajské agentury Reuters a Bloomberg tvrdí, že Rupert Murdoch z News Corp. má v úmyslu zrealizovat dlouho chystaný tajný plán panevropské platformy - placenou televizní službu s pracovním názvem Sky Europe.

Z neoficiálních informací vyplývá, že News Corp. chce transformovat BSkyB do velkého podniku pro jiné aktiva placené televize v Evropě a především Sky Deutschland (55% patří 21st Century Fox) a Sky Italia (společnost zcela vlastněná Fox).

Téma Sky Europe se vrací na pořad dne po 16 letech
Již v roce 1998 Rupert Murdoch měl takovou myšlenku a dokonce jmenoval Letizia Morattiho, bývalého prezidenta RAI, do čela společnosti News Corp. Europe, která měla být založena v Miláně. Bohužel, plán nevyšel a záměr skončil zhruba po roce.

Murdoch se už roky snaží získat plnou kontrolu nad BSkyB, v němž má nyní 39 procentní podíl Fox. Plány ale musel odložit kvůli skandálům s odposlechy ve Velké Británii, kde utrpěl těžké ztráty. To nebyly dobré časy pro velkou konsolidaci.

Myšlenka s pracovním názvem Sky/News Corp. Europe byla diskutována několik let ale musela být velmi odvážná, aby ji bylo možné zrealizovat. V posledním týdnu se objevuje stále více a více informací k tomuto tématu. Syn Ruperta Murdocha, James Murdoch, mimo jiné řekl, že: "Nechceme v posledních letech skrývat své názory, že všechny Sky jsou silné současně. V současné době se zaměřujeme na každé z těchto firem, jak nejlépe umíme."

V lednu analytik UBS navrhl myšlenku vytvoření giganta celoevropské placené televize, což naznačuje, že by se mohlo stát realitou v letošním roce, nebo v roce 2015. Tvrdil také, aby bylo možné překonat politický odpor transakce, BSkyB může zůstat ve hře ale její provozní aktiva by byla začleněna do Sky Europe výměnou za většinový podíl ve větší společnosti. Jak se rozhodne ukáže budoucnost.

BSkyB převezme Sky Deutschland a Sky Italia za 10 mld eur?
BSkyB, která je částečně vlastněná Fox, pracuje na smlouvě v hodnotě kolem 10 mld eur, aby získala celkovou kontrolu nad dvěma oddělenými satelitními pay-tv službami Sky Deutschland AG (Sky DE) a Sky Italia (100% Fox). Pokud se to podaří, jedna společná platforma BSkyB na třech největších trzích (Velká Británie, Německo, Itálie) bude největší digitální platformou v Evropě s téměř 19 miliony abonentů.

Akcie Fox ve Sky Deutschland se oceňují za tržní cenu na 3 mld eur a celá platforma Sky Italia se odhaduje na přibližně 5 mld eur. BSkyB plánuje nabízet prémii, která může znamenat zvýšení hodnoty na 10 mld eur. BSkyB je na tom finančně dobře, v minulém týdnu uvedla, že společnost měla tržby za 9 měsíců ve výši 6,85 mld eur, tedy o 6,6 procenta více než před rokem. Takže by neměla mít žádné potíže s nákupem a konsolidace ve Sky Europe.

Transakce by znamenala, že britská společnost BSkyB, která je největším dodavatelem placené televize ve Velké Británii, získala kontrolu nad společnostmi, která dodávají pay-tv v 8,5 mil. domácnostech v Německu a Itálii. BSkyB by se stala globální společností.

Fox se zbaví podílů v placených platformách, oddělí svůj byznys produkce od distribuce.

Mnoho let je známo, že prakticky tři operátoři platforem (BSkyB, Sky DE a Sky Italia) úzce spolupracují nad osvědčenými systémy. Nedávno BSkyB, Sky Italia a Sky Deutschland začala společně produkovat pořady. Mají stejný systém podmíněného přístupu (dříve známý NDS VideoGuard, nyní Cisco VideoGuard - CVG) a podobné přijímače. Začínají spolupracovat při zavádění nového kompresního formátu HEVC a obsahu v Ultra HD. Jsou to platformy, které jako jedny z prvních v Evropě chtějí spustit placené programy v Ultra HD. To vše umožňuje nějaké úspory ale pouze jejich formální sloučení umožní dodatečné úspory, když koupí panevropská sportovní práva a další mediální práva. To jim dá náskok před konkurencí, nemluvě o možnostech expanze na další trhy, kde může převzít problémové, slabší nebo menší DTH platformy.

Zainteresované firmy o konsolidaci mluví celé měsíce. Smlouva by měla být oznámena letos v létě. Zástupci Fox, BSkyB a Sky Deutschland odmítli plány komentovat.

zdroj: adtv, bloomberg, satkurier.pl





Reklama




Vybrané články