Quantcast

TV KINOSVĚT premiérově uvede Krimi záhady

| redakce | tisk

TV KINOSVĚT začne od pondělí 18. května vysílat v české premiéře jeden ze světově nejoblíbenějších dokumentárních seriálů Krimi záhady. Diváci budou moci seriál sledovat každé pondělí a čtvrtek, vždy od 21.30 hod.

První díl seriálu, který je ve světě známý i pod názvy Medicínští detektivové, Forenzní akta či Vyšetřovatelé záhad (Murder Detectives, Medical Detectives, Mystery Detectives, Crímenes Imperfectos, Les Enquêtes Impossibles atd.) byl natočen a poprvé vysílán v USA v roce 1996. Od té doby vzniklo dalších 399 dílů.

Krimi záhady se soustřeďují na způsob, jakým forenzní vědy napomáhají k řešení nejrůznějších násilných trestných činů, tajemných nehod či záhadných nemocí. Mottem seriálu je přesvědčení, že spravedlnosti nelze uniknout, a to ani po desítkách let. I ten nejchytřejší zločinec totiž po sobě zanechává stopy a každá záhada může být odhalena. Diváci uvidí na jedné straně podezřelé osoby a jejich oběti, či jejich rodiny a na straně druhé koronery, lékaře, patology, policisty, techniky, soudní úředníky, právníky a experty nejrůznějších profesí v jejich plném nasazení. Ne vždy však půjde o zločin či záhadu. V některých případech vyšetřovatelé zjistí, že podezřelí jsou nevinní, a příčinou smrti byla nehoda nebo sebevražda. Objeví se i případy, kdy již odsouzení budou shledáni nevinnými právě na základě forenzních důkazů. A nepůjde jen o populární řešení na základě vzorků DNA. Právě naopak.

Seriál je průkopnický i v tom, že byl natočen ve stylu noir: tmavé a jindy naopak zářící barvy, rozostřené záběry, dramatické dohrávané sekvence podávající alternativní pohledy, střídání reálných lékařů a vědců s herci, dramatická hudba navozující děsivou atmosféru. Tvůrci využívají 3D počítačové animace a předkládají intimní profily skutečných osob, jichž se případy, které jsou bez výjimky reálné, týkají.

Seriál byl doposud odvysílán ve více než 150 zemích světa ve 20 různých jazycích. Získal řadu ocenění, mimo jiné Platinum Telly Awards jako nejlepší dokumentární série v letech 2004, 2005 a 2006. Na základě jeho úspěchu byly natočeny podobné, už hrané seriály např. CSI či Kosti. Má své vlastní heslo ve Wikipedii a vlastní webové stránky (http://www.forensicfiles.com/).

TV KINOSVĚT se z důvodů aktuálnosti soustředila na série vznikající od roku 2005. V letošním roce postupně uvede prvních 42 dílů.

zdroj: ČFS





Reklama




Vybrané články