Quantcast

Ceny akcií SES a Eutelsatu spadly po informaci o Sky TV

| redakce | tisk

Poté, co investoři obdrželi informaci, že britský operátor Sky má v úmyslu v roce 2018 spustit službu nevyžadující satelitní anténu, okamžitě klesly ceny akcií největších satelitních operátorů v Evropě - SES (Astra) o 5,7 procenta a Eutelsatu o 2,3%.

Investoři se obávají, že webová služba Sky TV bude hrozbou pro DTH služby a že Sky časem přestane pro šíření svých programů využívat satelity.

Nicméně, pokud investoři pečlivě poslouchali, generální ředitel Sky Stephen van Rooyen připustil, že Sky má stále velkou základnu abonentů, na které zahájení nové služby nebude mít žádný vliv. Satelit je stále nejlepším způsobem pro poskytování televizních služeb do mnoha domácností. Signál je stabilní bez ohledu na počet domácností, které sleduje programy. Změna může nastat v daleké budoucnosti, až bude každá domácnost napojena na optické vlákno, pokud taková doba vůbec někdy přijde.

Internetová Sky TV bude v prví řadě určena těm domácnostem, které z různých důvodů si nemohou nainstalovat satelitní anténu. Provozovatel Sky očekává, že nová služba bude mít 2 miliony zákazníků ve Velké Británii a dalších 6 milionů v celé Evropě.

Případný rychlý konec satelitní distribuce programů Sky by ani nebyl možný. Provozovatel Sky má dlouhodobé smlouvy se satelitními operátory SES (Astra) a Eutelsat, a některé z nich platí až do poloviny roku 2020.

zdroj: satkurier.pl + advanced television





Reklama




Vybrané články