Quantcast

Vivacom se chystá na stěhování na 39E?

| redakce | tisk | názory

Začátkem tohoto měsíce byly na evropském satelitním systému Eutelsat Hot Bird zaktivovány nové transpondéry s programovou nabídkou bulharské pay-tv služby Vivacom. Pravděpodobně se jedná o technické testy.

Satelitní operátor Eutelsat by velmi rád získal nového zákazníka na pozici 13°E a to bulharskou službu Vivacom, provozovatele United Group. Nicméně zatím není jisté a jasné, zda tato platforma zde bude v budoucnu vysílat.

Vivacom aktuálně poskytuje své služby koncovým zákazníkům na satelitu Intelsat 38, který se nachází na pozici 45°E.

United Group vlastní také další bulharskou pay-tv - Bulsatcom. Ta se vysílá přes satelit Hellas Sat 3 na pozici 39°E. Podle neoficiálních informací dojde u klientů Vivacomu k přesměrování přijímací antény z pozice 45°E na 39°E.

Volba pozice 39°E má mít svůj důvod: signál ze satelitu Hellas Sat 3 dosahuje ERP hodnot kolem 54 dBW, zatímco ze satelitu Eutelsat Hot Bird 13G je signál slabší a má jen cca 50 až 49 dBW ERP podle lokality v Bulharsku. Navíc v kombinaci se stávajícím FEC 5/6 by diváci potřebovali paraboly o větších rozměrech, eventuálně by muselo dojít ke změně parametru FEC a tím i snížení celkové kapacity pro šíření programů.

Vedle sjednocení orbitální pozice pro bulharskou pay-tv dochází také k likvidaci systému podmíněného přístupu Bulcrypt, používaný platformou Bulsatcom. Důvodem k odpojení CA Bulcrypt a výměny přijímacího zařízení u televizních diváků je snaha o zvýšení zabezpečení před neautorizovaným příjmem.

United Group vlastní také řeckou pay-tv platformu Nova (13°E) a také Total TV (16°E).

zdroj: tevehaber

názory čtenářů




Reklama




Vybrané články