Quantcast

ARD a ZDF budou LOH vysílat jen v SD

| Martin Vyleťal | tisk

Německé veřejnoprávní televizní kanály ARD a ZDF budou letní olympijské hry (LOH) z čínského Pekingu vysílat pouze ve standardním rozlišení (SD). Za toto rozhodnutí je kritizuje mimo jiné Svaz spotřebitelů NRW. Tato významná sportovní událost bude celá produkována ve vysokém rozlišení (HDTV) a v tomto formátu jej přinese řada veřejnoprávních, komerčních vysílatelů a provozovatelé placených služeb.

ARD a ZDF hodlají pravidelně v HD vysílat od příští zimní olympiády, která se bude konat v roce 2010 v kanadském Vancouveru. Podobně zvažuje i Česká televize (ČT), která tuto letní olympiádu bude naposledy vysílat jen ve standardním rozlišení, příští (rok 2010) byy měla být v high-definition-tv. ČT má společné s ARD a ZDF další technické ukazatele - od srpna navyšuje datový tok na satelitu v rámci paketu CS LINK na satelitu Astra 3A. Kanály ARD a ZDF navýšily přenosové pásmo pro stávající SD kanály na družici Astra (19,2°E) letos v březnu.

Satelitní diváci o LOH v HD v rámci nekódovaného vysílání úplně nepřijdou. Německá komerční televize Anixe HD bude každý den ve vysokém rozlišení vysílat výběr toho nejlepšího z Pekingu. Pro příjem potřebuje divák nejenom satelitní HD set top box a parabolu nasměrovanou na 19,2°E ale také i vhodnou zobrazovací jednotku - HD Ready nebo Full HD.

LOH v HD nabídne z okolních zemí Polsko na programu TVP HD (satelit Astra 19,2°E - NDS Videoguard, DVB-T), Rakousko - ORF1 HD (satelit Astra 19,2°E - CA Nagravision + CryptoWorks), na Slovensku STV na programu TROJKA (satelit Astra 1E, 23,5°E - CA CryptoWorks, karty SkyLink), dále v Maďarsku Magyar Televizió (satelit Hot Bird, 13°E).





Reklama




Vybrané články