Quantcast

Chorvatská Nova TV vyměnila původní Amos za Astru

| redakce | tiskobrázek k článku: Chorvatská Nova TV vyměnila původní Amos za Astru

Chorvatská privátní stanice Nova TV nečekaně ukončila svoji satelitní distribuci na družici Amos 3 4°W), na kmitočtu 11,352 GHz, pol. H, SR 3350, FEC 3/4. Program v distribuční kvalitě je nyní šířen přes satelit Astra.

Nova TV vysílá nově jako SCPC kanál na družici Astra 3A, na pozici 23,5 st. východně, na kmitočtu 12,696 GHz, polarizace horizontální, SR 3254, FEC 1/2, DVB-S. Signál je kódován profi systémem PowerVU. Individuální příjem není možný.

Chorvatská stanice Nova TV se na stejné pozici objevila 26.2.2009 na satelitu Astra 1G (23,5°E) v rámci standardního multiplexu - na kmitočtu 12,168 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S, kódování PowerVU. Do začátku tohoto týdne byl do tohoto multiplexu využíván signál ze satelitu Amos. Po jeho odpojení nyní slouží SCPC signál z pozice 23,5°E (freq. 12,696 GHz) ale s nižší symbolovou rychlostí a také hodnotou FEC, což v praxi znamená, že datový tok je menší (cca 2,2 Mbit/s pro obraz).

Paket je identifikován jako NOVA. Vše nasvědčuje tomu, že CME, vlastník stanice, zde vybuduje vlastní satelitní multiplex, který bude obsahovat všechny programy skupiny pro daný region (podobně jako balíček Pro TV na satelitu Sirius 4). Zjednoduší se tak dostupnost programů operátora v celé zemi.

Kódovací systém PowerVu se na satelitech Astra objevuje poprvé. Doposud jej mohli diváci zaregistrovat na jiných satelitech - Sirius, Eutelsat, Intelsat atp.

CME v Česku vlastní stanici téhož názvu (TV Nova) a dále tématické programy Nova Cinema, Nova Sport. Během letošního roku by měla CME spustit českou verzi MTV, která může být šířena na Slovensku - podobně jako Nova Sport.





Reklama




Vybrané články