Quantcast

Ukrajina bude mít další zpravodajský kanál

| Tisk

U mediální společnosti Lux ze Lvova vrcholí přípravy na spuštění celoplošného ukrajinského zpravodajského kanálu "24 noviny" ("Zprávy 24"). Stanice zahájí vysílání začátkem prosince 2005, uvedl redaktor mezinárodního zpravodajství stanice Ljubko Petrenko. Provozovatel již uzavírá kontrakty s kabelovými operátory ohledně šíření stanice.

Stanice "24 noviny" se má stát ukrajinskou obdobou panevropského zpravodajského kanálu EuroNews. 60 procent vysílacího času bude vyhrazeno domácímu zpravodajství. Svůj prostor mají získat i regiony. Vysílání kanálu "24 noviny" bude rozděleno na tři programové bloky: ranní, polední a večerní. Každý z bloků bude určen jiné cílové skupině diváků. Ranní program bude určen divákům, kteří se chystají do práce, polední blok má oslovit nezaměstnané a studenty a večerní blok bude určen divákům, kteří budou vyhledávat informace o nejdůležitějších událostech uplynulého dne.

Projekt nové ukrajinské zpravodajské stanice bude zafinancovávat sám provozovatel - společnost Lux. V budoucnu se situace může změnit - po vyjednávání ohledně vstupu do stanice s případnými investory. Vysílání "24 noviny" bude šířeno prostřednictvím terestrických vysílačů ve městech Tarnopol, Ivano-Frankovsk, Chmetnickij a pravděpodobně se objeví i ve Lvově.

Firma Lux získala 29.června 2005 vysílací licenci č.388 k šíření programu na území Ukrajiny prostřednictvím družice. K šíření programu byl vybrán satelit Eutelsat W4 na pozici 36 st. východně, na kterém bude vysílat ukrajinská pay-tv platforma Poverkhost (parabola.cz informovala). Na tento satelit se přesunou i ukrajinské stanice UTR, Zagrava a Kultura, které doposud vysílají na družici Express AM-22, v rámci balíku GP UkrKosmos.



Na Ukrajině již existují dvě zpravodajské stanice, které se šíří přes satelit - Zagrava (Euxpress AM-22) a Kanal 5 (Sirius).

podle tv.net.ua

redakce





Reklama




Vybrané články