Quantcast

Hrozí zákaz Magic CAMů?

| Tisk

CAM MagicNám dobře známé přijímače obsahující modul Magic ap. ať již v integrované formě ve firmware nebo jako samostaný CAM modul, mohou být podle všech náznaků postaveny mimo zákon, pokud evropské lobystické skupiny dosáhnou svého.

Evropská asociace pro ochranu kódovaných prací a služeb (AEPOC) se chce zaměřit na vlastníky neoficiálních karet a kódů a to i v případě, kdy je již dále nedistribuují. Zároveň chce zajistit právní ochranu pro všechny legální uživatele kódovacích systémů. Asociace se snaží zabránit vykrádání kódů z oficiálních karet a jejich použití v univerzálních CAMech. Také usiluje o zakotvení postihů pro kohokoli, kdo tyto kódy nebo zařízení používá pro soukromé účely.

Ačkoliv od této iniciativy je ještě stále daleko k činům, nelze ji brát na lehkou váhu, a to zvláště ve světle našeho blízkého členství v Unii. Pokud by totiž AEPOC dosáhla svého na evropské úrovni, znamenalo by to zajisté i podstatný zásah do domácí satelitní scény. Připomeňme si, že v podobné situaci je i softwarový průmysl, který se snaží všemi prostředky zabránit nelegálnímu šíření software. Avšak zatímco uživatelé počítačů jsou ve svých soukromých příbytcích poměrně dobře skryti před pátravými pohledy příslušných úředníků, fanoušci satelitního přijmu jsou snadno rozpoznatelní z ulice.

Takže nezbývá než doufat, že se v brzké době neobjeví zelená linka 0800-STOPCAM na níž by si mohli "dobří sousedé" navzájem sdělovat konfigurace svých přijímačů a počty nelegálních karet.


Již více jak 6,6 miliónu předplatitelů sleduje Sky Digital

Poslední statistiky z populárního a tolik oblíbeného paketu Sky Digital ukazují, že na konci roku 2002 se mu upsalo dalších 244 000 domácností. Mezi předplatiteli však začíná převažovat trend přechodu na levnější nabídku. Skoro 700 000 uživatelů opustilo prémiové kanály a spokojilo se se základní nabídkou. I tak téměř 55% abonentů si stále platí kompletní Sky World paket.

Prodej DigiBoxů vzrostl o 42 000 na 117 000 za stejné období. To bylo dáno nejen podstatným slevněním Sky Plus přijímačů z hard diskem na asi 9000 Kč, ale i faktem že další nový přijímač pro stejnou domácnost jde pořídit za pouhých 700 Kč !!! Počet přídavných přijímačů je přitom omezen na čtyři.

Průměrná Sky domácnost dnes platí 14 000 Kč za rok a Sky plánuje navýšení této částky na 16 000 Kč do konce roku 2004.



Instalace nového satelitního systému Sky Digital tj. paraboly, konvertoru, kabelu a přijímače autorizovanou firmou včetně montáže a materiálu přijde dnes v Irsku na 450 Kč. Avšak má to dva háčky - musíte si předplatit Sky Digital na celý rok a taky dovolit jeho připojení k telefonní lince. Po roce je přijímač váš, jenže co s ním, když nic jiného než Videoguard neumí a volné kanály přijímá se značným omezením. Takže nezbývá než sáhnout znovu do kasičky a předplatit si další rok.

Petr Kubečka
Irsko
petr@





Reklama




Vybrané články