Quantcast

Příjem rakouské ORF, ceny karet

| Tisk

ORFRakouská veřejnoprávní televize ORF vysílá oba programy ORF 1 a ORF 2 také prostřednictvím družice Astra na pozici 19.2E, na kmitočtu 12,692 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6. Vzhledem k omezením, daným autorskými právy, jsou oba kanály kódovány systémem Betacrypt.

Kódovací systém Betacrypt, podobně jako některé další kódovací systémy z tzv. první generace, jsou dokonale 'rozebrány' hackery. Tato situace není příznivá ani pro provozovatele placených paketů, které díky pirátskému příjmu zaznamenávají nemalé ztráty, tak ani pro veřejnoprávní televize, které musí na nátlak majitelů zvláště pak sportovních přenosů lépe zabezpečit příjem svých programů před pirátským příjmem. Tento krok jako první začala řešit rakouská ORF, která koncem roku 2002 podepsala kontrakt na užívání kódovacího systému CryptoWorks s firmou Philips.

První testy kódování ORF v Cryptoworks mohli diváci zpozorovat již koncem března 2003. Oficiálně však ORF kóduje v CryptoWorks od 7.dubna 2003. Vedle CryptoWorks používá ORF nadále i původní Betacrypt - po nezbytně nutnou dobu (do konce roku).

Vedle změny kódovacího systému ORF se musí 'přezbrojit' i diváci rakouské veřejnoprávní televize, kteří ji přijímají ze satelitu. Musí si pořídit přijímač s vestavěným dekodérem Cryptoworks, nebo modul Cryptoworks. Vhodný krok k ulehčení přechodu z Betacrypt na Cryptoworks učinila německá firma Mascom, která vysílá na transpondéru ORF update pro moduly Alphacrypt. Tyto moduly po upgrade vedle systému Irdeto a Betacrypt podporují i CryptoWorks. Jde o první legální universální modul s podporou více systémů.

Kartu ORF si mohou diváci - koncesionáři - objednat přímo u ORF za jednorázový poplatek 29,80 Euro.

Další možností je pořízení karty u prodejců se satelitní a anténní technikou, kdy je karta divákovi nejčastěji nabízena v tzv. balíčku (spolu s modulem či přijímačem a modulem). Cena samotné karty ORF CryptoWorks tak vychází jen na cca 20 Euro !!! K tomu divák musí počítat s jednorázovým poplatkem 15,26 Euro pro zaktivování karty ORF. Tyto karty ORF jsou funkční, podobně jako karty Czech Link, 30 dnů od prvního vložení do modulu Cryptoworks, dále pak již jen na základě oprávnění.



Z podmínek, které jsou zveřejněny na stránkách ORF, jsou zajímavé tyto:
  • Dekódovací karta je majetkem ORF
  • Je zákázáno jakkoliv upravovat oprávnění k příjmu na kartách
  • V případě odcizení karty má postižený uživatel neprodleně kontaktovat ORF
  • Karty ORF jsou aktivovány pouze na základě koncese
  • Uživatel se zavazuje, že kartu bude používat jen v Rakousku

ZÁVĚR
Rakouský divák má pro příjem programů ORF1 a ORF2 ze satelitu obdobné podmínky jako český divák pro příjem programů ČT1 a ČT2 (CryptoWorks, karta). Rakouské podmínky jsou však v některých ohledech přesněji a hlavně přísněji definovány (zákaz modifikace karet, jsou majetkem ORF). Velkým kladem karet ORF je však jejich nízká cena (za provozní náklady) od 29,80 Euro.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články