Quantcast

Universální modul ICE Crypt

| Tisk

Pro příjem satelitních kódovaných programů byly v počátcích digitální komprimované televize na trhu prodávány jednoúčelové set-top-boxy, které měly integrovaný určitý modul. Časem se na trhu objevily i digitální přijímače s volnými sloty Common Interface, do kterých bylo možné vložit libovolný modul. Vzhledem k tomu, že se provozovatelé satelitních placených kanálů nedohodli na jednotném kódovacím systému, používá řada providerů odlišný kódovací systém - např. Irdeto, Viaccess, Seca/Mediaguard, Nagravision či Betacrypt. Pro příjem programů v odlišných kódovacích systémech je proto zapotřebí - vedle přístupové karty - i odlišný modul.

Cena samotného modulu se pohybuje okolo 4000 - 6000 Kč, což není příliš příznivá cena a tak se zvláště v dřívější době samotné moduly softwarově upravovaly na příjem programů z jiného kódovacího systému (viz. naše stránky PAY-TV).

Vývoj modulů jde stále vpřed a nyní jsou hitem na trhu tzv. universální moduly (UCAS). Z této kategie je snad nejznámnější modul MAGIC CAM, který se stal u uživatelů populární zvláště svým jednoduchým upgradem softu, které zvládne i běžný domácí uživatel. Postupně se objevily i přijímače s tímto vestavěným modulem.

Úspěch modulů MAGIC CAM ukázal další vývoj modulů - na trhu se tak objevilo několik dalších universálních modulů, jejihž výrobci a prodejci se pyšní tím, že umí také dekódovat programy z několika kódovacích systémů (nejčastěji Irdeto, Betacrypt, Viaccess a Seca/Mediaguard), i když samotné praktické testy u některých modulů nepotvrdily jejich tvrzení. Je nutné dodat, že výrobci většiny tzv. universálních modulů neměli licenci k užívání kódovacího systému. Proti většině výrobců vystoupila řada majitelů kódovacích systémů.

Na druhou stranu nejznámnějším 'oficiálním' tzv. universálním modulem, který podporuje více systémů (Irdeto, Betacrypt a CryptoWorks) je UCAS Alphacrypt, o kterém jsme se nedávno zmínili v souvislosti s prodejem karet ORF a přechodu provozovatele na kódovací systém Cryptoworks.

modul ICE CRYPTNa trhu se nyní objevuje další universální modul s podporou více systémů - IceCrypt Black CI, který podporuje kódovací systémy Seca/Mediaguard, Viaccess, BetaCrypt, Irdeto, Nagravision a SkyCrypt. Modul je údajně připraven i na nové tzv. dvojkové (lépe zabezpečené) kódovací systémy.

Jak jsme již uvedli, modul IceCrypt podporuje kódovací systém SkyCrypt, takže BEZ NUTNOSTI dekódovací karty je možné přijímat porno kanál NO ZAP (Free X TV), který vysílá na družici Astra 19.2E, na kmitočtu 12,663 GHz (polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6) a též i na Hot Birdu 13E, v paketu British Telecom, na kmitočtu 11,137 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4).



Firmware v modulu IceCrypt je možné také upgradovat jednoduchým způsobem, který zvládne i běžný uživatel. Aktualizace firmware modulu se provádí s pomocí karty Fun 5 bez nutnosti počítače či speciálního programátoru.

Modul IceCrypt bez problémů pracuje ve většině přijímačů dostupných i na našem trhu.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články