Quantcast

Hudební televize Stanice O má problémy

| Tisk

Stanice OProjekt první české hudební televize STANICE O je nyní vážně ohrožen. Televizi reálně hrozí, že ji bude odpojen distribuční signál v paketu Czech Link. Podle článku autorky Lucie Bártové v deníku Blesk dosahují dluhy stanice asi tří miliónů korun. Stanice O totiž prý neplatila České televizi (ČT) několik měsíců za distribuci signálu v paketu Czech Link.

V pozadí celého projektu Stanice O stojí údajně bývalý generální ředitel České televize Jiří Balvín a to i přesto, že tuto funkci vykonávat nesmí. Podle jeho vyjádření spolupracuje pouze na autorství scénářů, které jsou teprve v přípravě.

Hudební televize Stanice O se nepochybně strefila do mezery na domácím trhu. Stanice O není MTV a ani VIVA, ke kterým byla zpočátku nejčastěji přirovnávána. Jde o televizi, která se vydala svoji vlastní cestou. Stanice O není dance-popová a ani R&B stanice. Velký důraz ve svém programu klade na vyhraněnou českou a slovenskou produkci, zvláště pak tu současnou. V programu je i prostor pro žánry mimo střední proud.

Pro zajímavost dodejme, že program Stanice O je odbavován z hard disku počítače, kde jsou uloženy vysílané videoklipy. Podobný princip je používán běžně i u rozhlasových stanic, kde se již dávno nehraje z CD. Svým odbavovacím systémem je Stanice O českou raritou, tvrdí Týden.

Česká hudební televize STANICE O získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání satelitní lincenci koncem dubna 2002. Zkušební vysílání zahájila v polovině září 2002, pravidelné pak 30.září 2002.

Možnosti příjmu Stanice O

(DVB-S) FTA - CZECH LINK
V rámci 'distribuční' platformy Czech Link na družici EuroBird 1, na pozici 28.E°E, na kmitočtu 12,607 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4, Service ID 1, Video PID 160, Audio PID 80.

(DVB-S) PAY TV - UPC DIRECT
V placené satelitní službě UPC Direct na družici Astra 1, pozice 19.2E, na kmitočtu 11,992 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4, Service ID 20324, Video PID 251, Audio PID 261. Signál je kódován systémem CryptoWorks.



(DVB-T) DIGITÁLNÍ POZEMNÍ VYSÍLÁNÍ
V rámci experimentálního vysílání DVB-T na území hlavního města Prahy a na většině území středních Čech v rámci multiplexu Českých Radiokomunikací (ČRa) na 25.kanále. Pro příjem je zapotřebí receiver pro DVB-T (k dostání u většiny prodejců se satelitní a anténní technikou).

KABEL
Stanici O lze naladit takřka ve všech kabelových sítích v České republice. Celkově tak signál 'putuje' do cca 900 tisíc zásuvek.

Jak se ukazuje, nemají vedle sportovních stanic ani hudební televize na růžích ustláno. Problémy s hudební televizí se objevily mj. i na Slovensku. Tamní bratislavská společnost TV Servis požádala v březnu 2003 Radu pro vysílání a retransmisi o odebrání licence k projektu hudební televize MUSIC CHANNEL v okamžiku, kdy společnost přišla o investora.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články