Quantcast

Zdražení karet Czech Link a Slovak Link

| Tisk

Dne 13. a 14.června 2003 čeští občané jednoznačně rozhodli v referendu o vstupu země do Evropské unie. Jde o důležité rozhodnutí, neboť již začátkem května 2004 se mají 'otevřít' brány Evropské unie pro 10 kandidátských zemí, mezi nimi bude i Česká republika i Slovensko.logo Czech Link

Díky potřebě sladění české legislativy s evropskou se předpokládá po vstupu do EU u mnoha služeb zvýšení sazeb z 5% na 22%, což se zřejmě dotkne i českých zájemců o karty Czechlink a Slovak Link, u kterých je sazba DPH 5%. Cena karet by se tak mohla zvýšit právě o rozdíl 17%. Na Slovensku jsou karty Slovak Link od začátku prodávány s DPH 23%.

V současné době probíhá v ČR jednání o tzv daňové reformě, navržené současnou vládou. Pokud bude reforma a příslušné zákony schváleny, dá se předpokládat, že ke zvýšení cen karet CL a SL dojde ještě dříve, než po našem vstupu do EU. V současném návrhu daňové reformy je mimo jiné zakotveno i zvýšení 5% DPH na 22% u velké většiny služeb. Předpokladem je, že i karty Czechlink a Slovak Link zvýšení sazby DPH zasáhne. Předběžný termín platnosti nových reformních zákonů je 1.1.2004.

Ceny karet pro příjem paketu Czech Link se v ČR nyní pohybují od 2900,-Kč (Slovak Link od 2500,-Kč). Zájmem České televize by mohlo být udržení současné a kdysi sjednané doporučené koncové ceny do 3000 Kč. V tomto případě však nastává velká otázka, kdo z prodejního řetězce a všech zůčastněných sníží cenu a ze své marže zmíněných 17% "dorovná"? Prodejci satelitní techniky ze svých velice hubených marží určitě ne. Distributor karet Trade Technology? Česká Televize? Společnost Czechlink?
Nedělejme si marné naděje. Nejpravděpodobnější variantou je zvýšení cen karet právě o uvedených 17%, a to nejpozději od 1.1.2004.

Ve hře by mohla být ještě jiná, v našich podmínkách však velmi nepravděpodobná možnost - vysílání programů České televize VOLNĚ bez jakéhokoliv kódování. Česká televize by ale musela obstarat vysílací práva k satelitnímu šíření některých pořadů. Mohla by i změnit vyzařovací diagram, který by pokrýval jen Českou republiku (družice EuroBird tuto možnost má). Divák by pak si nemusel obstarávat dekódovací kartu a ani modul. Postačil by mu pak levnější satelitní přijímač pro příjem jen volných programů (cenová úspora cca 5000,-Kč).
Nedávno se britská BBC rozhodla šířit své programy na satelitu volně výše uvedeným způsobem, proč by touto cestou nemohla jít i Česká televize? Jestliže Česká televize vysílá ve větší míře pořady vlastní tvorby, proč by ke zbývajícím programům nemohla obstarat vysílací práva? Česká republika je před branou Evropské unie, proč vytvářet nové bariéry v podobě kódovaného vysílání?
Nezodpovězených otázek by se našlo ještě víc. Bohužel, ani my, ani běžný divák a zájemce o vysílání nevidí do skrytých souvislostí, které nemusí být příznivé pro jiný způsob vysílání. Pokud se předpokládané změny zákonů uskuteční, novým zájemcům zřejmě nezbude nic jiného, než zakoupit i karty pro příjem Czechlink a Slovak Link za vyšší cenu.



Paket Czech Link je na pozici 28.5°E v provozu od roku 1997. V první fázi bylo vysílání určeno jen pro distribuci pro kabelové sítě a terestrické vysílače. Od roku 1998 jsou na trhu přístupové karty Czech Link za jednorázový poplatek. Uživatel karty musí platit koncesionářské poplatky a kartu užívat na území České republiky. Bližší podmínky naleznete v sekci "ČS STANICE".

Paket Slovak Link je vysílán na druhé polovině transpondéru F3 (přičemž první používá Czech Link) na družici EuroBird 1 (pozice 28,5°E) pravidelně od září 2002. Od poloviny října 2002 jsou na trhu dekódovací karty Slovak Link. Podmínky jsou obdobné k českému paketu Czech Link. (více ČS STANICE).

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články