Quantcast

Kódování ČT - nezodpovězené otázníky (2.)

| Tisk

logo Czech LinkČeská televize vysílá oba programy ČT1 a ČT2 na satelitu EuroBird 1 (28.5E), v rámci paketu Czech Link na kmit. 12,608 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4). Vysílání bylo v počátku celé zakódováno systémem CryptoWorks.

Koncem roku 2000 díky softwarovým úpravám na straně společnosti Czech Link vyšla Česká televize vstříc všem divákům v zahraničí a upustila od kódovaní zpravodajských a publicistických pořadů, které soustředila do několika bloků. Tlak na Českou televizi v posledních letech sílil a tak ČT začala nabízet více nekódovaných pořadů. Během dne se na ČT1 a ČT2 častěji střídá volné vysílání s kódovaným.

Jak jsme již zmínili, volné vysílání dalších pořadů uvítali jak diváci takřka v celé Evropě, kde je možné přijímat satelitní signál Czech Link, tak i domácí uživatelé 'jednodušších' satelitních souprav, které nejsou vybaveny modulem CryptoWorks (interním či externím) a dekódovací kartou Czech Link.

Časté střídání volného a kódovaného vysílání vzbudilo zvláště v poslední době značnou odezvu od satelitních diváků. Řada z nich si totiž začíná stěžovat na problémy s dekódováním programů ČT1 a ČT2 po přechodu z volného vysílání na kódované. Diváci, byť jsou vybaveni přijímači s originálním modulem CryptoWorks a kartou Czech Link, pozorují výpadky v dekódování programů ČT1 a ČT2.

Česká televizeSamotné výpadky diváci pozorují snad nejčastěji na ČT1 okolo 20.hodiny, kdy po sportovním zpravodajství je vysílán pořad, který ČT kóduje. Diváci jsou rozhořčeni situací, kdy ČT zakóduje pořad až v samotném průběhu programu. Divák, který si pořad zaznamenává na videorecordér pak nemá možnost ovlivnit dekódování právě zakódovaného pořadu. Část programu je v lepším případě nahrazena černou obrazovkou.

Diváci, kteří mají problémy s dekódováním pořadů ČT1 a ČT2, mohou odeslat svůj přijímač s modulem a kartou přímo do společnosti TaT v Ostravě. Praxe totiž ukazuje, že přijímače stejné značky, h/w i s/w provedení by se mohly chovat (zejména podle reakcí diváků) zcela odlišně. Je proto třeba zapůjčit TaT takový přijímač s kartou, které problémy skutečně s dekódováním ČT způsobuje. Jen tak by mohly být případné problémy s výpadky dekódováním ČT na přijímačích vyřešeny. Podle informací TaT tuto možnost zatím žádný divák nevyužil.



Po nedávném zveřejnění článku našeho stálého čtenáře GESPY (Kódování ČT - nezodpovězené otázníky) se však zdá, že článek i reakce čtenářů přinesly svůj ohlas i na důležitých místech, a že několik problému by mohlo být postupně vyřešeno.
Podle dohody ČT a společnosti Czech Link budou totiž v nejbližší době na ČT1 a ČT2 kódovány pouze ty pořady, ke kterým ČT nemá vysílací práva pro celou Evropu. Neměli bychom se tedy setkávat s případy, kdy ČT bude v premiéře některý pořad vysílat volně a při jeho reprízách ho bude kódovat.
V praxi to hlavně znamená, že nekódovaných pořadů ČT1 a ČT2 by mělo být v budoucnu více.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články