Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
26.10.2007, 20:29.31

Příjem DVB-T Rakousko

Chci přijímat DVB-T z Rakouska (mám vyzkoušené že příjem je možný, okolí Brna). Chtěl bych antenu "sito" (Síto velké hustší 21-60k, 10 - 12dB), osadit zesilovačem. Mám starou Tesu Mini (AZT 10), kterou mám asi 5m od anteny. Je lepsí pouzít tesu mini, a přidat ještě předzesilovač, nebo už předzesilovač už neosazovat?
uživatel
miky05
26.10.2007, 20:32.35

Re:

Nevím to stoprocentně, ale někde jsem četl, že DVB-T nemá rádo žádné aktivní prvky, zesilovače, předzesilovače. Tak bych poradil úzce směrovou antenu přesně na určitý kanál.
uživatel
sat1
26.10.2007, 20:53.10

RE: Příjem DVB-T Rakousko

No ne že by je nemělo rádo, ale pravda je, že pokud se jim lze vyhnout, tak tím lépe. Nicméně v daném případě bych prvně vynechal domovní zesilovač (tedy onu již trošku zastaralou TESA Mini) a z antény to vedl přímo do DVB-T boxu. Jestliže by ale signál nebyl dostatečnej, tak následně dolů přidat napaječ 12V (5V z příjímače pro standardní předzesilovače není dostatečných) a do antény nějakej rozumnej předzesilovač (tedy vynechat dvoutranzistorový širokopásmový destičky s "250dB" zisku atd.).
uživatel
gespa
26.10.2007, 20:58.24

Diky za radu. Jeste bych se chtel zeptat, protoze jednu antenu na střeše už mám a je vybavená předzesilovačem, který napájím napáječem po kabelu (vyhýbkou). Je možné použít slučovač na dvě antény a napájet dva předzesilovače jedním napáječem?
uživatel
miky05
26.10.2007, 21:22.13

Jistě - není problém, slučovač musí být pak průchozí pro napájecí napětí na obě strany a napaječ by měl být alespoň 100mA. Slučovač by měl být ale kanálový, eventuelně to prvně vyzkoušet bez slučovače napřímo, aby se vyloučilo ovlivnění příjmu tímto komponentem...
uživatel
gespa