Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

Ako odladiť silnú rozhlasovú stanicu?

V poslednom čase nemôžem v Piešťanoch prijímať na bežnú teleskopickú anténu rádio Bratislava (103,20 MHz), lebo ho vytláča rádio Trnava. To je tak silné, že na celej stupnici starších prijímačoch iné ani nenájdem. A to bývam na 5 poschodí. Na prízemí či vonku v prírode je to ešte horšie. Tranzistorák si okrem rádia Trnava ani nepípne. Je možné toto zahltenie signálom silnou stanicou nejako odladiť - napríklad štvrťvlnovým dipólom?

Karner
Registrace: 3/2010
Příspěvků: 1 986
Stránka: [ 1 ] 2 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 62
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Ako odladiť silnú rozhlasovú stanicu?

A odkud vysíłá to rádio Trnava? Z vedlejšího paneláku, jako je to běžné v městech ČR?:)

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, RS CMU200.

Varos107
Registrace: 8/2021
Příspěvků: 1 526
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Karner

Treba si pozrieť mapu pokrytia signálom, ale môj názor je taký, že Rádio Slovensko na frekv. 103.2 MHz z vysielača Veľká Javorina by malo fungovať úplne v pohode, je tam výkon 9,55kW!!! a vysielače v tvojom okolí (Trnavské rádio) Piešťany
Banka, Červená veža 97,3MHz - 0,5kW + Piešťany
mesto 107,9MHz - 0,1kW a vysielač Hlohovec na 103,9MHz tiež 0,1kW.
Čiže nechápem tvoje starosti???
Ale skúšal si príjmať signál z FM aj na inom rádiu, ak áno - tam máš aké výsledky, skúsenosti?

Inak Trnavské rádio vysiela iba cez lokálne vysielače z nízkym výkonom a to od 0,05 do 0,5kW.

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy z E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010
Příspěvků: 3 635
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Ako odladiť silnú rozhlasovú stanicu?

Jenže, pokud vysílá výkonem 500W třeba z 500m vzdáleného městského vysílače, tak má tazatel zahlcený vstupní díl tuneru a nic jiného než tuto stanici nenaladí. Běžná věc na sídlištích například jihočeských měst...nechápu, jak může toto ČTU povolovat. ČTU jsou prodejné děvky....

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, RS CMU200.

Varos107
Registrace: 8/2021
Příspěvků: 1 526
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Ako odladiť silnú rozhlasovú stanicu?

Tipoval bych to spíš na problém rádia jako takového, přesněji FM dílu. Každopádně bych zkusil jiný přijímač.

Warpik
Registrace: 9/2016
Příspěvků: 761
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Warpik

Presne! Toto napadlo aj mňa, dúfam ze autor témy podá bližšie informácie?!
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy z E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010
Příspěvků: 3 635
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Varos107

Ak by to takto bolo, ako píšeš - nepomohlo by trebárs plechový zákryt medzi rušiacim vysielačom a píjmačom (teleskop. anténou)? Samozrejme ten krycí plech by som uzemnil.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy z E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010
Příspěvků: 3 635
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Ako odladiť silnú rozhlasovú stanicu?

Tranzistorak hovorí za všetko...

Kasr
Registrace: 8/2008
Příspěvků: 4 428
Odpověď v diskusním vlákně
 

Kup si tento receiver

SDRKo s bezkonkurenčními příjmovými parametry. Srovnatelný s XDR od Sony.

https://www.parabola.cz/album/foto-1745/
sekce Album: SDR receiver VKV/FM
Popis fotografií:
[1] SDR receiver VKV/FM


On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, RS CMU200.

Varos107
Registrace: 8/2021
Příspěvků: 1 526
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Ako odladiť silnú rozhlasovú stanicu?

Radio Trnava vysiela z blízkeho kopca Červená veža asi 300 m blízko nášho činžiaku a svýkonom 500W. Zaujímavosťpu je, že priamo v Trnave vysiela s výkonom iba 250W. Nemalo by to byť opačne? Ani za železobetónovými stenami v kúpelni nezoslabilo. Asi by som musel celú stenu činžiaku obaliť plechom, aby som ho zatienil. Našťastie na digitálne ladenom rádie možno chytiť aj iné stanice. Poradí niekto jednoduchý odladovač?

Karner
Registrace: 3/2010
Příspěvků: 1 986
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Varos107

TEF6686 z Přerova ??? Jak dobře to hraje z analogového sluchátkového výstupu?

lance
Registrace: 10/2008
Příspěvků: 5 283
Odpověď v diskusním vlákně
 

Karner

Vidíš, že jsem měl nakonec pravdu. Máš zahlcené rádio od místního vysílače. Tak tohle přesně se děje i u nás a CTU má v tomto ruce, stejně jako v dalších průserech v českém éteru a nic se neděje.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, RS CMU200.

Varos107
Registrace: 8/2021
Příspěvků: 1 526
Odpověď v diskusním vlákně
 

Lance

Ne, koupil jsem ho z eBay. Analogový sluchátkový výstup má slušný zvuk.ale kupodivu hraje i ten širopásmáček. Vzadu to má jakýsi gumový pseudo basreflex. Hraje to příjemně od spoda. Selektivita vynikající i citlivost.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, RS CMU200.

Varos107
Registrace: 8/2021
Příspěvků: 1 526
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Varos107

Aby sa rádio nezhltilo signálom, skúsim zasunúť teleskopickú anténu a nasmerovať ju špicom na vysielač Trnava. Možno zmĺkne.

Karner
Registrace: 3/2010
Příspěvků: 1 986
Odpověď v diskusním vlákně
 

Karner

To nepomůže, to pole je tak silné, že cokoliv laborovat s teleskopem u takového obyčejného superhetu nic neřeší. Vlastně to nebude ani ten superhet. Selektivita na vstupu téměř nulová. Pořid si to SDRko z Ali a máš šanci daleko větší.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, RS CMU200.

Varos107
Registrace: 8/2021
Příspěvků: 1 526
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Varos107

Mám dve digitálne rádia, ktoré ani Trnava nerozhádže. Ale čo s tými tranzistorákmi, ktoré beriem na turistiku, na plaváreň a všade inde? Ľúto mi je ich, že kvôli preferovanom Rádio Trnava musím nielen ja, ale aj všetci obyvatelia Piešťan, hodiť tranzistoráky koša. Prečo si Trnavčania nenainštalovali doma túto hlásnu trúbu s 500 W výkonom, ale ju dali do Piešťan?

Karner
Registrace: 3/2010
Příspěvků: 1 986
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Karner píše:

Prečo si Trnavčania nenainštalovali doma túto hlásnu trúbu s 500 W výkonom, ale ju dali do Piešťan?
Nuž, skús kontaktovať majiteľov rádia (Pavol Jurák, Dušan Vančo a Peter Žitňanský), možno sa aj dohľadáš pravdy?!
Inak, môj názor je taký, že na domácej elektronike je potrebné po určitom čase urobiť aj upgrade HW. A to platí nielen pre PC, TV ai, ale aj pre domáce rádiá.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy z E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010
Příspěvků: 3 635
Odpověď v diskusním vlákně
 

@mmiriboy

:))) ... co myslíš, že mu asi tak řekne majitel rádia Trnava? Ten je akorát spokojen, že mu nějaký id.otský regulační úřad pomáhá likvidovat konkurenci v éteru :)))

lance
Registrace: 10/2008
Příspěvků: 5 283
Odpověď v diskusním vlákně
 

@lance

R^
Máš pravdu, ale skúsiť môže...
:)))

Inak, ja verím tomu, že keby autor tejto témy použije iné/kvalitnejšie FM rádio, tak tento problém nemá. Ale je to jeho vec, keď nechce investovať do lepšieho HW.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy z E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010
Příspěvků: 3 635
Odpověď v diskusním vlákně
 

@mmiriboy

Ma dva radia ktore su v pohode, tak sa skusa zistit ci je nejaka moznost aj pre to tretie.
A ty mu hned radis kup si stvrte :lookaround:

TBS5925 , Coolstream Zee2 , Dreambox 7020HD , WaveFrontier T90 , Gibertiny OP100 90E~50W

EnoSat
Registrace: 1/2006
Příspěvků: 2 103
Odpověď v diskusním vlákně
 

@mmiriboy

Ja na dvoch rádiach s digi ladením dokáže sa doma zbaviť Trnavy. Okrem toho máme ešte niekoľko starších ale dobrých prenosných tranzistorákov. Tie používame na výlety do okolia, na kúpalisko a teraz ich môžem tak... Pokúsim sa protestovať na patričných úradoch, no unás sa na všetko nájde výhovorka. Asi nás je veľmi potrebné informovať o tom, čo sa deje v Trnave. Alebo chytajú záujemcov na inzerciu.

Karner
Registrace: 3/2010
Příspěvků: 1 986
Odpověď v diskusním vlákně
 

@EnoSat

Nič v zlom, ale mám začať rátať, že koľko rádií (a samozrejme aj aké typy rádií) mám doma ja?
:))
Holt, ak je to nejaký starý "tranzistorák", tak buď ho poslať do kremíkového neba, alebo vystaviť doma ako starožitnosť. Pochybujem, že nájdeš nejaký spôsob, ako odladiť silnú stanicu.
Jedine Faradajova klietka pre rádio a možno kvalitná smerová anténa z potlačením zadného príjmu signálu a samozrejme kvalitný koax na prepojenie. Ale ani tomuto riešeniu nedávam 100% šancu. Inak boli v starých Amárach návody na odladenie nežiaducich signálov pomocou antén, ale ktoš vie, či by to stačilo?!
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy z E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010
Příspěvků: 3 635
Odpověď v diskusním vlákně
 

nie mýty, ale fakty

Dvaja z troch majiteľov bývajú v Piešťanoch;
Na stožiari Avis-u (predtým TV Karpaty) vysiela Trnavské rádio na frekvencii 97,3 MHz s 300 W;
25m od Karnera (susedný dom) vysiela Trnavské rádio na frekvencii 107,9 MHz so 100 W :mad:

svetlo na konci tunela - 107.9 bude vypnutá alebo odsťahovaná :lookaround:

whitecreek
Registrace: 9/2018
Příspěvků: 116
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: Ako odladiť silnú rozhlasovú stanicu?

Koordinace takovýchto vysílačů v zástavbách je (nevhodné slovo)čina nejhrubšího zrna. A ČTU aby, tomu zabraňoval, toto pokutoval to sám povoluje. No chápete to?

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, RS CMU200.

Varos107
Registrace: 8/2021
Příspěvků: 1 526
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Varos107

ano chápeme, na ČTU tomu nerozumí, nebo jsou úplatní, nebo obojí :)))

lance
Registrace: 10/2008
Příspěvků: 5 283
Odpověď v diskusním vlákně
 

@Varos107

Užs nahodil tu FM-ku, když už máš teho TEEEFA ? :-)

Xmux
Registrace: 11/2009
Příspěvků: 330
Stránka: [ 1 ] 2 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 62
 
Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra