včera, sekce: Příjem satelitů |
|
Tip na rozumný - kvalitní venkovní koax?Hledám něco kvalitního - venkovní koax, předběžně jsem vybral tohle:https://www.mtlcable.cz/draka-coax-dr-1-13-4-8-f-pe-koax-kabel-1-13-4-8-6-8mm-cu-venkovni-civka-500m_d785.html a přemýšlím jestli je něco lepšího za přijatelnou cenu (ne za 2OO/metr, ale zas každou korunu šetřit úplně nemusím), nebo je tohle OK? Už jsem fakt dlouho nemusel nic nového tahat, teď holt stěhování (raději vyhořet, co si budeme Předem díky za názory a případnou radu. |
Lucifer
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 425 |
včera |
|
záležíkolik let to chceš používat |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 665 |
včera |
|
RE: Tip na rozumný - kvalitní venkovní koax?Asi tak zase dalších 20+? :) |
Lucifer
včera |
|
RE: Tip na rozumný - kvalitní venkovní koax?Ještě upřesním, že mi jde o současný příjem z 8 různých pozic, které až uvnitř rozhodím nějakými multiswitchi a odtamtud do hromady DVB-S2 PCIe karet. Relativně jednoduché stream servery s linuxem a dvblastem, ale spousta tunerů v jednom stroji. Takže odhad je že cca. těch 500m padne, a dalších 100+m na propoje uvnitř. Pak už to dál poteče jako multicast optikou někam jinam, kde už si to dle potřeby vezmu. |
Lucifer
včera |
|
RE: Tip na rozumný - kvalitní venkovní koax?Se značkou Belden určitě nic nepokazíš.DM900 UHD, DM920 UHD, DMTwo UHD, Panasonic TX-55MZ2000E - ORF - ČT karta
|
Kibicak
Registrace: 8/2010 Příspěvků: 1 124 |
včera |
|
@LuciferKup černý a tam kde to půjde stroč vše do zahradní hadice ... slunce toho dokáže dost ...T90, Octagon 8008
|
ivo2001
Registrace: 4/2006 Příspěvků: 6 497 |
včera |
|
taky =profik=A s koaxom potrebujes poraditA co to je za stroj ktory ma"spousta" tuneru? |
A je to
Registrace: 4/2019 Příspěvků: 1 710 |
včera |
|
RE: Tip na rozumný - kvalitní venkovní koax?Taky bych to dal do chráničky. Slunce je prevít. Nedávno jsem spal v motelu a viděl popraskaný kabely ležet na terase. A to byly bílý. Když to budeš dávat do hadice, pamatuj na kondenzát, aby v hadici potom nestála voda - udělat odvodnění |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 791 |
včera |
|
re: A je toTak já rozumím víc té části kdy se z toho dělaj nuly a jedničky. Jinak - v podstatě běžné PC (výkon je nepodstatný) a tunery od TBS - třeba pro FTA v jednom 5x TBS6904SE = celkem 20 transpondérů. Pro příjem s CAM moduly pak hromádka TBS6910SE.Ale s koaxem si rád nechám poradit od zkušenějších, k tomu já se dostanu jednu za ... fakt hodně dlouho. |
Lucifer
včera |
|
@LuciferRozumiemTakze DVB-S2X Quad Tuner PCIe karta hracka do PC |
A je to
včera |
|
@LuciferUprednostujem a pouzivam sat.prijimacVU+ DUO 4K SE (2x Dual FBC S2X tuner) Teda mam k dispozicii 16 tunerov zapojenych s ciernym koaxialom |
A je to
včera |
|
RE: Tip na rozumný - kvalitní venkovní koax?Tak ono to "hracka" neni, je to normalni solidni karta, vezmes dvblastem transponder, rozmotas ho a posles si ven kazdy kanal z nej na sve MC adrese. Bezi to velmi spolehlive.A ted ten kabel, Draka Coax DR 1.13/4.8 F PE - muze byt, nebo neco lepsiho - co? |
Lucifer
včera |
|
RE: Tip na rozumný - kvalitní venkovní koax?Chránit plast před sluncem velmi prodlužuje životnost vnější izolace kabelu. Belden je rozumná varianta - protože má měděné opletení, které vydrží dlouho. Značka ani není extra důležitá, zásadní je to pořádné opletení a měděný střední vodič, nejenom pokovený. Zásadní je taky délka toho kabelu...protože pro délky do deseti metrů zase nejsou u satelitního vysílání z běžných družic parametry koaxiálního kabelu až tak zásadní parametr. (Protože nuly a jedničky jsou to už i ze satelitu.) |
TomSenior
Registrace: 3/2025 Příspěvků: 649 |
včera |
|
@LuciferNevím o jaké rady s kabelem stojíš, ale největší problém jsou prudké, velké změny teploty. Materiál se roztahuje, smršťuje a praská. Ať je to potrubí, kolejnice, beton, každý materiál má svůj koeficient, a v projektové přípravě je to jedna z nejdůležitějších starostí. Jestliže pohodíš černý kabel na dlažbu, kam pere sluníčko, a je rozpálená, že se po ní nedá chodit, tak Ti kabel na 100% popraská. Pokud je kabel ve stínu a ještě bílý, zahřeje se maximálné na teplotu prostředí. Když ho dáš do černý hadice která leží na slunci, tak se ohřeje na teplotu hadice, která bude nejspíš horká jako ty dlaždičky.Prudké a vysoké teplotní změny potrhají kolejnice, potrubí, beton, spadnul by i most, kdyby nebyl na jedné straně na kolečkách, a stejně tak i kabel, i kdyby to byl superbelden na druhou. Já mám na balkoně rozvod mimimálně 25 let, a už ani nevím, kdy jsem instaloval svojí první 120tku Kovosatku, tenkrát jsme ještě strkali do téčka plexisklový čtverečky od sejra, kdo to pamatuje, tak ví vo co go, a ten původní kabel je tam doteď. Mám ho ale ve stínu, uchycenej pod okapovým plechem, který překrývá horní hranu balkonu/balkon je vylitej z betonu/. Kabel jsem asi po 20ti letech dal do běžný elektrikářský lišty, protože jsem přidal druhej pro druhý tuner a nebavilo mě je utírat od prachu. Značku coaxu jsem nikdy neřešil a nikdy mě to ani nezajímalo, ale důležitý je to, co píše kolega TomSenior, to jest pořádný středový vodič a pořádný opletení. Když něco předělávám, kupuju běžný kabely v Hornbachu cca 10,-/m a dbám, aby mi F-ko pořádně těsnilo. Opravdu pořádně, raději menší průměr, fest nakroutit/našroubovat, někdy mi i v ruce prasklo. Těsnost se vyplatí. Propísknout avometem a máš klid. Chraň bůh koupit hotový kabel s nalisovanejma konektorama. Chránička by měla chránit před mechanickým poškozením, kabelový spojky je dobrý ochránit před deštěm. Tady na Parabole jsou v Galerii fotky instalací, doporučuji skouknout galerii kolegy Maneto, kde je k vidění ukázkové provedení uchycení základní satelitní kabeláže. |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 791 |
včera |
|
nešetřina těch pár metrech venku,co je uvnitř stačí na těch 20 let bohatě koax 3kč/metr |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 665 |
Zpět na předchozí stránku |
|
Zpět na hlavní stránku diskusního fóra |
|