Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
19.11.2007, 18:45.44

FULL rozlišení

Přeji dobrý večer, můžete prosím poradit, zda mám už raději investovat do plného rozlišení nebo postačí 1024x 768 bodů. Rozhoduji se mezi plazmou PANASONIC TH-42PX700E a PANASONIC TH-42PY70PA a prodavač mi nutí již plné rozlišení. Rozdíl v modelech já vidím pouze právě v tom rozlišení a tím i ve spotřebě o 130W. Mám jak DIGI TV, tak takhle i DVB-T. Bude to znatelný rozdíl ? Doporučíte jiný televizor ? Předem všem děkuji za cennénázory a informace
uživatel
Lukášek
19.11.2007, 19:09.18

RE: FULL rozlišení

Lukášku, pan prodavač ti jiste predvede oba modely na vysilani DVB-T.Pokud ne, bez o dum dal.Cenna informace je presvedc se na vlastni oci. U me jsou PDP TV jen olejomalby a LCD TV omalovanky. At si rika kdo chce co chce. Ma rada je podivej se a presvedc se sam.Chtej klidny koutek, obe tv stejny vstupy signalu(2xDVB-T), ke kazde bedne DO a dostatek casu na pokoukani.Pak se rozhodni.Nakup PDP,LCD je v rozporu "Live Earth" :-) Preji prijemny predvanocni nakup a spoustu ochotneho personalu.
uživatel
meduzka
19.11.2007, 20:35.34

No ono je to někdy těžké.Například v takové nejmenovaném O.ey.nemají na předvedení zádný signál at už DVB-T nebo DVB-S jen nějaké vlastní dvdčko s reklamama a to ještě v hrozné kvalitě.Problém bude asi v tom tak jak to popisuje meduzka,že kolik takových obchodu vůbec je kde by se to dalo v klidu otestovat tak jak by sis přál.Možná se jich pár najde ale cestovat republikou a hledat to je asi silné kafe.
uživatel
koky
19.11.2007, 21:22.27

koky

suhlasim s Vami.Problem je vo vacsine obchodov.Ked som kupoval ja,tak zase Promo bezalo z BRD,ale problem bol pustit tam iny signal..........Az ked som si dal zavolat veduceho,tak mi tam pustili vsetko co mali /DVD,SAT,.../.Stravil som tam snad hodinu a pol.....

...minule som bol na sluzobke v Nurnbergu a v prvom obchode,ktory som nasiel bezalo na ukazku vsetko........
Je to neprijemne,ale clovek musi trvat na svojom....su to Vase peniaze...........
uživatel
robo6969
19.11.2007, 21:31.53

všem

asi máte pravdu, o to horší je to pro nás úplný neznalce. Většinou jsou prodavči otrávení, když se furt na něco ptám, chci srovnávat a oni tuší, že to nikam nevede. Já prostě nevím, jestli je takový rozdíl v obraze ve FULL rozlišení a třeba v 1024x 768 bodů, když to vyvážím protihodnotou znatelně vyšší spotřeby a nárůstu ceny o cca 1/4. je to prostě k zblázení. Říkají, že když tam pustím DIGI TV nebo DVB-T, tak rozdíl stejně neuvidím.
uživatel
Lukášek
19.11.2007, 21:35.40

To máš jako lít do F1 natural 91 a pěkně vodnatej.
uživatel
poky1
19.11.2007, 21:37.47

v tom

DIGI skutocne zrejme rozdiel neuvidite.........
uživatel
robo6969
19.11.2007, 21:40.56

lukášek

Promin ale mě to přijde,že ti víc záleží na nizké spotřebě než na nějakém kvalitním signálu.Je pravda co napsal poky1 je to plítvání peněz pokud nemíníš mít kvalitní zdroj signálu.
uživatel
koky
19.11.2007, 21:51.30

lukasek

...dajte si ukazat vsetky zdroje,ktore pouzivate a s ktorymi ratate v blizkej buducnosti.A posudite sam ci Vam to vyhovuje alebo nie.........
P.S:pocitajte,ze obraz bude subjektivne doma o nieco lepsi,lebo osvetlenie v obchode je daleko silnejsie ako mate doma.
Je to vsetko o peniazoch.Pokial sa Vam subjektivne zda ze obraz s nizsim rozlisenim je Vam postacujuci,tak jednoznacne uznavam,ze 1/4 penazi je celkom slusny obnos...

Mam Plasmu Panasonic a som velmi spokojny.....a tu spotrebu moc nerieste....ono to nie je tak dramaticke ako sa vsade pise.....
uživatel
robo6969
19.11.2007, 22:18.16

všem

všem díky
uživatel
Lukášek
19.11.2007, 22:27.04

pokud ti to neumějí předvést s různými zdroji signálu,jdi tam, kde to dokáží,vyber v klidu co chceš a zaplať svými penězi,ale myslím,že je tady ještě jedna možnost,snad mohu napsat název obchodu,kde ti do 30 dnů od nákupu bez problému vrátí peníze jen proto,že se ti prostě výrobek nelíbí,"OKAY",samozřejmě,že jsou i vyčuránci,kteří si tam chodí "půjčovat" kameru na dovolenou,ale těch slušných lidí je víc
uživatel
pierrepetr
19.11.2007, 22:55.42

A myslim, ze pokud si presvedceny, ze to musis koupit, nekupuj fullHD pokud nemas, BR-D, HD-DVD, PS3.Pro herni konzole je lepsi LCD. Na standardni prijem ti bude stacit rozliseni 1024x768. A to vyuzijes pri sledovani DVD. Kdyz musis, musis.Kdyz chces mit prehled, venuj tomu cas a najdi toho prodejce, ktery se ti bude venovat.A musi to byt bud nadsenec v OK.Y :-) nebo maly shop, kteremu jde o zakaznika.Jde o nemale penize a jeste ke vsemu tvoje.Oci mas taky svoje.Podle toho se rid, nejen ty, ale vsichnu zajemci o LCD ci PDP TV.Nekdy peripetyje s vracenim penez za to nestoji v porovnani s vyhledanim ochotne obsluhy a znaleho prodejce, kteremu vice nez o zisk jde o spokojenost zakaznika, ktery se pozdeji k nemu vrati s nakupem jineho zarizeni.
uživatel
meduzka
20.11.2007, 08:34.20

A plány?

Taky jde o to, co plánuješ do budoucna. Pokud chceš přejít na HD, někde musíš začít. Nejlépe u přístroje s největší cenou a největší životností. Koupit teď i tak drahou TV, ale jen 1024x768 a za dva roky litovat, až budeš mít i BR-D nebo HD-DVD, či HD-sat, to je skoro škoda. Já mám 1 rok plazmu Panasonica o rozlišení 1024x720 (94 cm) a sat Humaxe 2000 HD. Rozdíl v kvalitě obrazu SD a HD programů je obrovský, přestože nemám ani zdaleka plné rozlišení. Jenže 1920x1080, které ten Humax to TV cpe, už asi v životě neuvidím. Nemám na to, kupovat novou plazmu. Bohužel nákup takhle drahého přístroje je dost nadlouho, to je taky potřeba zvážit. ;)
uživatel
Vrzot
20.11.2007, 09:07.48

Mýlíš se v několika věcech:
1. Žádný satelitní D program nevysílá FullHD, ale jenom 1080i. Takže co vidíš je zhruba ok.
2. Na úhlopříčkách do 120 cm není jednoduché poznat FullHD od HDready při zdroji BlueRay, pokud nejsou televizory vedle sebe. Laik to podle mne nepozná vůbec, stačí mu k porovnání vybrat jenom jiné úseky filmu a bude klidně tvrdit, že je to přesně a úplně naopak.

Je bezpochyby jasné, že nejlepší je FullHD. Je to otázka peněz. Podle mého názoru a zkušeností - když jde o limitované peníze - je lepší za stejné prachy zvolit větší úhlopříčku a HDready. Zakládám to na předpokladu, že:
a. ještě nejméně 5-10 let se ze satelitu bude povětšinou vysílat SD 720x576, o DVB-T ani nemluvím, tam to nikdy nebude jinak.
b. základním běžným zdrojem filmových dat, záznamů, kamer, domácích videí apod. je DVD 720x576.
c. SD 720x576 s tokem přes 5Mb/s VBR je už docela dobře sledovatelná věc až do úhlopříček okolo 150 cm.
uživatel
Antonín
20.11.2007, 09:36.15

1080

Nenapsal jsem, že se vysílá Full HD 1080p, s tím se snad ani nepočítá, vím, že to je prokládané, tedy "i". Ale SD se vysílá 576i, takže také prokládané, to je zhruba polovička. Můžu Tě ujistit, že rozdíl je opravdu velmi dobře vidět i na 94 cm se 720 řádkami. Záleží na pozorovací vzdálenosti. Ale pravda je, že kdyby na SD neomezovali datový tok, bylo by také velmi kvalitní. To je vidět na Nově HD. Skutečný HD signál má jít jen ve zpravodajských relacích a z nového studia, ale při přepínání Novy SD a Novy HD je velký rozdíl v kvalitě obrazu i při pořadech, které mají mít jen 576i řádek a do HD jsou na Nově HD jen přepočítané. Příklad třeba "Alexandr Veliký". Rozdíl mezi 11 Mb/sec v MPG4 a 4 Mb/sec v MPG2 je samozřejmě taky vidět, není to jen v rozlišení.
Přesto si myslím, že pokud kupuju tak drahý přístroj, který mám mít dalších třeba 10 let, musím uvažovat o jeho využití se zdroji signálu, které budu mít za 3, nebo za 5 let. Cena HD přehrávačů v té době bude slušná, BR-D č. HD-DVD disky se budou půjčovat jako dnes DVD. Ani s tím HD vysíláním bych nebyl takový pesimista. I ČT má vysílat HD ze satelitu už v roce 2010, tedy za dva roky, u příležitosti olympiády.
uživatel
Vrzot
20.11.2007, 09:49.26

konverze - pro Antonína

Ale ještě se Tě zeptám, když mluvíme o tom rozlišení: nevím, jak konvertuje televizní přijímač o 720 řádkách signál 1080i. Myslíš, že provede deinterlace na 540p a pak redukci na 720p, nebo to jednoduše shodí na 720i? V prvním přápadě by řádky nechyběly, ve druhém ano.
uživatel
Vrzot
20.11.2007, 14:08.59

1. Myslím, že to každý soft dělá jinak, a rozhodně dělá nějakou poměrně komplikovanou interpolaci. V tom, jak dobře to dělá, je právě trik mezi různými televizory a výrobci. Ani ne tak v zobrazovacích panelech.
2. Nepíšu o poznání rozdílu mezi SD a HD, to mne nemusíš nijak ujišťovat, koukám na HDTV už delší dobu. Píšu o rozdílu v pozorování dat 1080p na televizoru FullHD s 1080 řádky a na jen HDready televizoru s nějakými 768 řádky. Myslím, že dost jasně. O tom, že nepoznáš televizor FullHD a HDready (leda podle nálepky) při satelitním 1080i není vůbec pochyb. Je větší rozdíl mezi značkami, než mezi tím zobrazením.
Nejsrandovnější věc na světě jsou televizory s mini úhlopříčkami do 100 cm, které jsou FullHD. Na nich ten rozdíl oproti HDready bude nutné vyhledat zřejmě lupou.
Tedy ve většině případů - mluvím o sportu, filmech, prostě obrázcích. Kdyby tam měly být v nějakém technickém případě být zobrazeny třeba výkresy, bylo by to jistě zase jinak.
uživatel
Antonín
21.11.2007, 01:01.50

RE: pěkné počtení

Patřím k těm, kteří již také litují, že si koupili plazmu s nižším rozlišením - ono to ani jinak nešlo, full HD tehdy ještě nebylo na prodej... Proto doporučuji koupit plné rozlišení, protože vůbec nejde o to na co se chcete dívat dnes, ale co bude k vidění o chvíli později. Na dnešní koukání je nejlepší CRT televizor. Ale zítra to bude samozřejmě FULL HD (1080x1920). Tak pokud se nechcete přiřadit k nám, již postiženým, kupte ten SUPER STROJ. Nikdy nebudete muset litovat, jako my... A co se týká toho, jestli plazmu, nebo LCD, těžko radit. Viděl jsem i LCD televizory LG s překrásným obrazem, kde i rychlé pohyby (u sportu...) byly perfektně podané atd... (Za 39.00 Kč) Takže vyberte ten stroj, co má nejl.obraz - a to při rychlých pohybech nerozmazaný, či netrhaný a ničeho jiného si nevšímejte. (Ani spotřeby - ono je to trochu jinak, pročtěte fórum i na jiných větvích...) Ahoj a přeji hezký obraz.
uživatel
Děda Petr
21.11.2007, 01:04.14

PS :

Zapomněl jsem uvést "co nejlepší obraz HDTV !!!"
uživatel
Děda Petr
21.11.2007, 01:18.10

A ještě,

když FULL HD, tak aspoň 50 palců, čili uhlopříčku 125 cm, nebo víc...to je co ? Myslím to vážně, čao.
uživatel
Děda Petr
21.11.2007, 09:39.39

Co je to tvoje nižší rozlišení?
Aby se nepletly kule s baňama.
Kdybys náhodou měl plazmu amerického patypu se 480 řádky, tak o těch tady není už vůbec řeč. Ty jsou prostě blbost možná větší, než CRT. Bavíme se o FullHD 1920x1080 neboli 1080p, oproti HDready 1366x768, což je schopno řekněme 720p.

A já tvrdím, že bych si radši (kdybych měl limit peněz třeba 50 kKč) koupil 50" Panasonic HDReady, než tentýž Panasonic za stejnou cenu, ale jenom 42" a FullHD. Nebo kdybych měl limit peněz obecně, tak bych si radši koupil za rozdíl ceny skoro 20 kKč mezi 42" HD Ready a 42" FullHD pořádné dvě přední reprobedny Heco nebo Magnat, nebo Denon zesilovač 7.1, nebo tak podobně. Kdybych ovšem neměl žádné cenové limity, tak jistě FullHD. Dneska můj favorit Cena/Výkon je 58" plazma Panasonic FullHD za cenu okolo 100kKč bez DPH. To je velmi dobrá cena za velmi dobré a perspektivní zařízení.
uživatel
Antonín
21.11.2007, 14:12.43

Ano, 480 řádků není HD. měl jsem samozřejmě na mysli 72O řádků a 1080 řádků. Ten můj stroj Thomson má bohužel rastr asi 1300 x 1300 (přibližně) a tak má s přepočítáváním zřejmě hodně práce. Tehdy,(před rokem a půl) když jsem si jej pořídil, měl z těch různých typů v obchodě nejl.obraz - ovšem dnes je to vše jinak. Dnes bych si pochopitelně vybral jiný. Tak snad příště...ahoj.
uživatel
Děda Petr
21.11.2007, 15:15.00

O 1300x1300 si dovolím pochybovat. Aby to nebylo 1366x768. A o tom tvrdím, že ho laik nepozná od 1920x1080 při datech ze satelitu v HDTV 1080i, o SD ani nemluvím. Dokonce bude možná považovat televize za opačné - tolik to závisí na kvalitě softu a jeho nastavení.
Myslím, že laik nepozná (a i cvičené oko bude mít problém) ani rozdíl v případě pohyblivých dat z 1080p třeba z BR, pokud ty televizory nebudou stát vedle sebe na dohled, nebo pokud to nebudou vělmi specifická pohyblivá data (třeba záclona ve větru).
Znčku Thomson ovšem nepovažuji v oblasti klíčového software za nějak výbornou a proto bych se držel dál, ale neznám typ, tak kdoví.
Jenom názor.
uživatel
Antonín