Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
21.11.2007, 19:51.01

Ofset kontra stredová ešte raz

Skôr ako ma niekto odpáli pripomeniem že som vyhladal témy na ofsetovu a stredovu parabolu, ale to čo potrebujem vedieť som nenašiel.
Ako pozostatok analogovej sat techniky mám 140cm stredovu parabolu. Keď som sa v jednom BA sat obchode informoval na možnosti jeho použitia, rázne odmietli použitie terajších LNB ktoré su udajne výhradne stavané pre ofsetové paraboly. Moja predstava bola použiť niektorý s dostupných LNB a natáčať motorom. Potrebujem vedieť či bude takéto LNB fungovať a s akým ziskom?
Ak niekto k tomu má info a skusenosti prosím napíšte.
uživatel
laco315
21.11.2007, 20:11.24

RE: Ofset kontra stredová ešte raz

No, účinnost bude menší. Dnešní LNB mají směrový diagram tak, aby ozařoval jen tu offsetovou parabolu. Když si vezmeš, že offsetka je výřezem paraboly středové, tak ti vychází, že budeš využívat jen cca 1/3 plochy (odhadem). Ale jinak to chodit bude, si myslím.
uživatel
Louskacek
21.11.2007, 20:16.44

Ja som mal tiež 120 AL a dosť slušne som za ňu dostal v zberných surovinach a zadovážil som si ofset.
uživatel
letas
21.11.2007, 20:17.48

Takže když to bude třetina plochy, bude třetinový výkon. Tj. odpočítej 4,75 dB ze zisku původní 140 cm paraboly...
uživatel
Louskacek
21.11.2007, 20:21.14

Letas

Prosil som sa o rady a nie o tvoje múdrosti.
uživatel
laco315
21.11.2007, 20:22.13

kupte

krasnu novu duralovu offsetku.Nie je to az tak drahe....
uživatel
robo6969
21.11.2007, 20:22.19

a motor na 140CM je taky masakr
uživatel
poky1
21.11.2007, 20:26.19

Jestli můžu doporučit, tak bych taky hlasoval radši pro novou (a s těmi samými výsledky menší) offsetovou parabolku. R^
uživatel
Louskacek
21.11.2007, 20:27.12

Použij originální ozařovač a přírubový konvertor.
uživatel
sirda
21.11.2007, 20:28.46

Ale on chce použít LNB na offsetku...
uživatel
Louskacek
21.11.2007, 20:34.34

RE:laco315

Veď sa nehnevaj ja som to otestoval už pred pár rokmi,keď som riešil podobnú dilému ako Ty.V skrátke som ti napísal najvhodnejšie riešenie.
uživatel
letas
21.11.2007, 20:36.02

Ok poradit si vždy necham, ja som len skúmal možnosti jeho využitia. Ak by to malo byť len trápenie a "masaker" tak sa asi prikloním k modernejším riešeniam. Tu nešlo o šetrenie peňazí ale antenu ktorá ma všetko vybavenie pre natáčanie z doby keď fungoval ešte analog. Okrem LNB.
uživatel
laco315
21.11.2007, 20:39.16

Ta věc se má trochu jinak!

Použitelnost LNB pro různé paraboly je dána ozařovačem LNB. Ozařovač má z principu věci vždy kruhový diagram záření, takže je mu celkem jedno jestli ozařuje kruhovou nebo offsetovou parabolu. Tu kruhovou dokonce ozáří lépe. Zásadní problém je v tom, že paraboly je možné vyrábět s různým poměrem průměru zrcadla, a ohniskové vzdálenosti. A právě tento poměr je parametrem pro použití daného ozařovače. Jedná se vlastně o vyzařovací úhel primárního zářiče v ohnisku paraboly. Pro posouzení vhodnosti LNB (ozařovače) pro danou parabolu je tak nutné znát poměr F/D paraboly, a vyzařovací úhel ozařovače. Vzhledem k tomu, že offsetka je jen částí kruhové paraboly daného poměru F/D, je nutné použít matematický výpočet. V zásadě je možné říct, že LNB pro offsetku Ti neozáří celé zrcadlo kruhové paraboly, takže nevyužiješ celou plochu. Je mnohem lepší si koupit LNB bez ozařovače, a nainstalovat ho do paraboly s originálním ozařovačem pro danou parabolu!
uživatel
Enik
21.11.2007, 20:44.16

letas

Nehnevam sa, len v tom momente mi to nepripadalo s smiešne. Potreboval som poznať názor ludi ktorý tento problem už riešili. Okrem toho by ju do zberu nikto nezobral lebo je laminátová a potianutá alu-foliou. :)
uživatel
laco315
21.11.2007, 21:05.15

Víš jaké jsem měl dilema vyhodit ručně dělanou laminátovou parabolu? Tý práce co dala. :((
uživatel
poky1
21.11.2007, 21:19.20

... a té radosti když jsi s ní pak něco chytil. :-) Bez ironie! Sice jsem to nezažil, ale v něčem to bylo lepší než dnes. K odborníkovi mám daleko, ale copak neexistují LNB na středové paraboly, když se středové paraboly dají pořád koupit?
uživatel
eduard
21.11.2007, 21:25.45

ale jistě, dej tohle do vyhledávače:LNB po středové paraboly a z té ceny nespadni pod stůl :)))
uživatel
poky1
21.11.2007, 21:59.00

O tej parabole som tusim uz pocul :)))
uživatel
jojkoba
21.11.2007, 22:01.46

ofset kontra středová eště raz

Samozřejmě že se dá tato středovka využít.Řešil jsem něco podobného letos se starou 90 cm kovosatkou.Známý ji chtěl vyhodit,já koupil LNB Invacom pro středové paraboly a píchnul jsem ji na Thor 1W poněvadž jsem měl jeden volný vstup v přepínači na multifokusu.Absolutní spokojenost.Dá se použít samozřejmě i na jiné satelity.A určitě i s motorem.
uživatel
BIDLO
21.11.2007, 22:07.26

Kovosat 120

Tak takúto anténu som raz z núdze použil na mmds a šlo to v pohode, len bol smiešny pohlad na ňu,pozerala dole miesto hore.
uživatel
sivko44
21.11.2007, 22:24.20

Nedá mi to,abych nereagoval - použití LNB s integrovaným feedhornem pro offsetovou parabolu je v tomhle případě samozřejmě nesmysl.Situace se se ovšem dramaticky změní,použiješ-li ozařovač se správným poměrem f/d k dané anténě(předpokládám že to je Kovosatka 140cm - rozměry pro zhotovení feedhornu získáš u dxsatcs.com a přírubový LNB seženeš ve slušné sat.speciálce) - pak tato letitá anténa se správně nastaveným polarmountem strčí do kapsy všechny offsetky v této rozměrové třídě.Testoval jsem v poslední době příjem z ASTRY 1D z nové sat.pozice 31°E,beam pro promo tureckého operátora - jedině KOVOSAT140 uspěla pro příjem i na tr.11494,který je o 1,5 dBmV slabší než tr.11464H(parabola 120cm KOVOSAT ani Gibertini120 si ani "neškrtly").O příjmu Hpolarizace z Nilesatu ani diskutovat nebudu,toto téma zde bylo již probíráno.Závěrečné shrnutí - usilí,vložené do "resuscitace" této antény,se Ti mnohonásobně vrátí(apertura max.1° a následné potlačení postranních laloků,vyšší zaručený zisk antény pro příjem za extrémních podmínek pro naprostou většinu běžně sledovaných paketů v "evropském segmentu" polární dráhy a hlavně nebudeš zbytečně zatěžovat obvody receiveru "LNB power" motorem DISEqC).V případě,že hodláš realizovat příjem z "DTH" satelitů(ASTRY,HOTBIRD apod.),výše uvedené atributy parabol tohoto typu jsou pro Tebe samozřejmě nevyužitelné.
uživatel
táhlovej
22.11.2007, 12:36.45

súhlas

stredovka s dobre nastaveným LNB a ožarovačom ti
zabezpečí lepší príjem zo slabých frekvencií
len v zime z nej treba zmetať sneh a v lete vtáčie
bobky
uživatel
janoZV
23.11.2007, 08:17.26

Pro "BIDLO a táhlovej" Prosím o radu, také vlastním středovou parabolu Kovosat 120 ve velmi dobrém stavu. Chci koupit LNB INVACOM SNF-031. Původní ozařovač má ale přírubu se 4 dírami. Na prospektech má Invacom 8 děr. Pasují na ozařovač Kovosat, nebo jste scháněli originál?
uživatel
casljoe
23.11.2007, 09:45.33

Bez obav,pasuje.Každá čtveřice otvorů se závitem totiž má jinou rozteč - pro různé typy ozařovačů.
uživatel
táhlovej
23.11.2007, 13:24.33

For =tahlovej=

Moc děkuji za ujištění,budu ho moci bez obav koupit. Ten Invacom je snad jedinej co se dá sehnat. Všude se mi v prodejnách posmívali že středová je pase. Ještě jednou dík.J.Č.
uživatel
casljoe