Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
06.12.2007, 13:03.31

TVmodulátor na DIGIPAL 2TX od Technisatu

ASi jsem starej a blbej - k čemu mi je dobrý TV modulátor v SAT nebo DVB-T přijímači.CHystám se něco pořídit a žil jsem v tom ,že ze SAT je výstup do TV přes AV 1-3 (scart,S-video, HDMI atd )Nalejte mi trochu moudra do hlavy - nechci koupit něco co mi bude na nic nebo mi bude chybět -Dík moc
uživatel
petr25
06.12.2007, 13:31.45

TVmodulátor na DIGIPAL 2TX od Technisatu

Modulator vyuzijes mimo jine u TV ktera nema scart nebo jiny tebou zmineny vstup.Prijimac propojis s tv klasickym koaxem.
uživatel
Libor73
06.12.2007, 13:33.31

RE: TVmodulátor na DIGIPAL 2TX od Technisatu

Alebo, mozes napojit aj inu televiziu v dome a sledovat na nej to iste, co na tej prvej pripojenej napr. cez SCART - pripadne aj niekolko TV sa da takto napojit za sebou ...
uživatel
tibko
06.12.2007, 13:33.34

takže blbej ještě nejsem - je to jen řešení pro staré vykopávky - TV -SSSR atd.
uživatel
petr25
06.12.2007, 13:37.06

Nebo jak pise tibko k pripojeni dalsi tv pokud scart uz mas obsazen.
uživatel
Libor73
06.12.2007, 14:29.44

Nejsprávnější propojení digitálních přístrojů (reciver a zobrazovač) je HDMI nebo DVI.
Když to není možné/dostupné, pak YPbPr. To je analogové komponentní propojení s progresivním skenem (neprokládané). Obvykle to bývají konektory typu Cinch, ale to nemusí být vždy. Může to být i na Scartu na pinech, které jsou z definice určeny pro RGB.
Pak RGB nebo YUV - komponentní propojení třemi signály (to je podobné technicky jako kdysi VGA u počítačů). U komponentních signálů všech druhů je důležitou podstatou apriorní neomezení pásma, vlastně se tak analogově mohou přenášet libovolně velká rozlišení. RGB/YUV bývá obvykle na konektorech typu SCART.
Pak je S-video, to má svůj specifický konektor, nebo je na SCARTu a má oddělené synchropulsy.
Pak je video, nebo též kompozitní video. To už má šířku pásma (počet možných bodů) limitováno kódováním barev do systému PAL. Nepřenese nic moc jiného, než cca 300x300 bodů. Konektory bývají na Scarty, nebo Cinche.
Pak je namodulované vidoe do UHF pásma. K nectnostem video přibývá šum modulace a demodulace a jevy související s vf.

Podstatné je taky to, kam se to přenáší. Pokud je to starší 50Hz televize tak propojení není tak drastická otázka pro výslednou kvalitu obrazu (protože ta televize stejně neukáže nic více než zhruba těch 400x400 bodů, protože je tak kostrukčně řešeno úplně všechno uvnitř), jako u moderních televizí, které nativně zobrazují třeba 1920x1080 bodů.
HDMI digitální signál se dá tahat na cca desítku metrů a nejspíše i o kousek dále, ale dlouhé kabely nejsou zrovan levné.
Komponentní signály se dají bez ztráty kvality tahat asi tak daleko jako VGA-tedy pár metrů, závisí dost na kvalitě kabelu a na rozlišení, které se má přenášet. Na vyšších rozlišeních už může být okem rozpoznatelný kabel přes osm metrůod kabelu dvoumetrového - parazitní kapacity jsou prostě lineární funkcí délky, a zafungují jako horní propust. (Obraz se lidově řečeno na hranách rozostří).
Video a S-video se dá natáhnout i na malé desítky metrů běžnými koaxy.
UHF se dá běžnými koaxy natáhnout do cca stovky metrů, navíc se dá poměrně snadno/levně zesilovat a rozbočovat.

Prostě jsou to výstupy s různými vlastnostmi a mohou se hodit pro různé situace, nejen televizní vykopávky (ale i pro ně). Já mám třeba vytažené do starého rozvodu UHF signály z různých přístrojů od PC, před DVD player až po satelitní reciever. Není to na hlavní pozorování, nemá to srovantelnou kvalitu, ale na malé CRT televizi a vůbec někde to může stačit.
uživatel
Antonín
06.12.2007, 15:16.47

Pro Antonína

Dosud jsem měl za to, že specifikum S-videa je oddělený přenos jasové a barvonosné informace oproti komponentnímu přenosu - jinak je to obojí o Palu se všemi jmenovanými nevýhodami.
uživatel
petys
06.12.2007, 16:27.43

Měj za to i dál, je to tak.
uživatel
Antonín
06.12.2007, 16:27.51

Pro Antonína

Nevím jestli se po SCART RGB dá přenášet libovolné rozlišení,ale žádný přístroj,který toto umožnuje,jsem zatím neviděl.Vždy to je po HDMI nebo YPbPr.Na výstupu SCART to rozlišení nikdy není přítomno.Myslím tím HD rozlišení.
uživatel
hobo
06.12.2007, 18:44.17

RGB apriori, tedy předem, tedy z principu, neklade omezení. Jestli ho ten nebo onen přijímač používá nebo ne, je druhá věc. To je vše. VGA u každého kompu je vlastně RGB (s oddělenou synchronizací). Máš pocit, že to něco omezuje?
uživatel
Antonín