Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
19.01.2008, 12:05.49

úroven signálu obecně

Zdravím znalé:mám na svém stb stupnici uroven signálu v procentech a kvalitu signálu v decibelech:první dotaz je jak je důležité dosáhnout 100 procent?resp co je ještě normální uroven-totiž např mám cs programy na 95 procentech a kvalita 8,5db.ale pak programy z astry 19,2 které mají 50 procent signálu a přesto 6 nebo 7db takže to vychází že není souvislost mezi sílou a kvalitou.mam tady program ktery běži na 30 procentech a kvalita 3 db a funguje to takže prosím o info na toto téma. někdo tu psal že idealní je 70-80 procent 100 je tedy moc zbytečné??? proste prosím kdyby jste tady laikovi něco napsali diky.
uživatel
hajas
19.01.2008, 12:22.54

RE: úroven signálu obecně

Nejdůležitější parametr bezproblemový příjem je určitě kvalita signálu/BER/,která je ovšem v STB uváděna v procentech.To síla signálu, používá jako jednotku míry decibel.Síla signálu vypovídá pouze o urovni napětí na vstupu tuneru,a kvalita vypovídá o poměru chybně přenesených dat oproti celkovému množství.Klidně můžeš mít ůroven signálu na 1/4 ukazatele/dlouhý svod,LNB na šilhačce/ a kvalita signálu bude přesto témeř ideální.
Kvalita signálu/BER/ je rozhodující.
uživatel
Saxon
19.01.2008, 12:27.27

mám tecnisat a je tam uroven v procentech a kvalita v db.
uživatel
hajas
19.01.2008, 12:32.21

jo a taky jsem videl teda ne u mě u kamoše že měl signál 30 procent a šlo to a jiny program taky 30 procent a program nic db 0 jak je to možné diky.
uživatel
hajas
19.01.2008, 12:43.34

ono je vlastně jedno, co tam na dispay STB svítí za jednotku.
Decibel je pouze logaritmická jednotka, vypovídající o intenzitě elektrického nebo akustického signálu.
Ukazatel síla signálu, prostě ukazuje velikost el. napětí na vstupu tuneru.
Hodnota BER/u měrícího přístroje/ udává počet chybně přenesených vzorků signálu z celkového množství vzorků za jednotku času.
Dá se říct,že ukazatel "kvalita signálu" se dá přibližně považovat za parametr BER.Ty čísla na STB jsou pouze informativní,jsou u každéhé značky jiné.
uživatel
Saxon
19.01.2008, 15:27.59

Na tech technisatech ta stupnice v dB celkem odpovida SNR, kdyz na promaxu mam 10,5dB, technisat ukazuje kolem 9,5. Tvoje hodnoty jsou nizsi, hlavne na CSlinku bych cekal vice, ale pokud je v ceste napr. Diseqc prepinac, je to plusminus odpovidajici, zalezi na parabola apod... a sila signalu jako takova je vetsinou o nicem. Netreba se tim nejak zvlast zabyvat.
uživatel
J a