| 11.06.2007, 12:48.08 | |
Přijem sever - východ - jihAhoj, bydlím v paneláku kde není možnost umístit parabolu na střechu. Mám balkon s výhledem na sever, východ a částečně jih. Je možnost příjmu nějakého německého satelitního programu? (je to k podpoře výuky němčiny) Všichni na sídlišti mají paraboly směrované na jiho-západ a nikdo na =mé= straně paneláku satelit nemá. Dík za případné rady. |
![]() Rebikvpani |
| 11.06.2007, 13:00.42 | |
RE:To asi ne, daleko na východě žádný německý programy nejsou. Spíš ruský. Ale jestli bydlíš někde na příhodném místě, tak by se dal zkusit pozemní příjem. |
![]() vortimond |
| 11.06.2007, 13:06.08 | |
odrazJe u satelitu něco jako možnost příjmu odrazem? |
![]() Rebikvpani |
| 11.06.2007, 13:07.18 | |
RE:A nebo se domluvit se sousedem, co bydlí na tý správný straně a má třeba UPC Direct nebo parabolu jenom na Astru, koupit mu Twin LNB a natáhnout od něj kabel. |
![]() vortimond |
| 11.06.2007, 13:10.49 | |
RE:Příjem odrazem u satelitů neexistuje. |
![]() vortimond |
| 11.06.2007, 13:20.37 | |
popisJeště bych požádal o nějaký odkaz nebo nastínění principu určování polohy družic. Jedná se mě o to že když je třeba ASTRA udaná 19,2°E jak zjistím jestli jí mám v přímé viditelnosti. |
![]() Rebikvpani |
| 11.06.2007, 13:23.09 | |
RE:Je to skoro dokonale přesně na jih. |
![]() vortimond |
| 11.06.2007, 13:25.59 | |
RE:K jihu mě tak 3°chybí:) šlo mě spíš o jednoduchý princip určení polohy na obloze s těch udávaných čísel (19,2°) |
![]() Rebikvpani |
| 11.06.2007, 13:28.08 | |
RE: Přijem sever - východ - jihJe to snadné, od přesného jihu 19,2 stupně na východ... |
![]() Roy73 |
| 11.06.2007, 13:31.41 | |
RE: Přijem sever - východ - jihPresny juh zalezi na polohe bydliska.Treba vyhladat suradnice kde byvas. |
![]() katus |
| 11.06.2007, 13:34.33 | |
@Roy73To jsi napsal (dnes 13:28) je trochu blbost, ne?Leda by jsi bydlel na nultým poledníku, to pak jo... ;) |
![]() gespa |
| 11.06.2007, 13:35.43 | |
Rebikvpani - Přijem sever - východ - jihMáš to tady v rubrice ABC - hned první odkaz. |
![]() Petbox |
| 11.06.2007, 13:36.45 | |
Jih:Tak jestli by někdo měl náladu se mrknout je to přesně 50°18´55.78 E,14°54´42.03 E. Zkoušel jsem přesně změřit úhel viditelnosti k jihu a nejsou to 3°, ale 16°k východu. |
![]() Rebikvpani |
| 11.06.2007, 13:41.08 | |
RE:Jestli ti chybí k jihu tři stupně, tak by se to asi dalo nějak udělat. Prohlídni si na tý druhý straně domu, jestli je tam nějaká parabola s nápisem UPC Direct. Podle toho to poznáš nejlíp, ta je vždycky nastavená na Astru. Záleží jaký máš souřadnice bydliště. Viz www.mapy.cz Zjisti si souřadnice a odečti od toho těch 19.2 Podle toho zjistíš, jak daleko je v místě tvého bydliště ta Astra od přesnýho jihu. |
![]() vortimond |
| 11.06.2007, 13:43.43 | |
RE:No, tak to nejde, protože když máš 14.5 tak to je rozdíl 4.7 stupně od přsnýho jihu. A píšeš, že ten dům je 16 stupňů na východ. To je moc. |
![]() vortimond |
| 11.06.2007, 13:45.27 | |
Dík PetboxJo tak mě to vyšlo:) Přibližně ten směr kam koukaj všechny satelity na druhý straně paneláku:) Ale dík už doufám vím jak na to a zkusím najít nějakou družici na kterou bych viděl. kdyžby byl tip a případná zkušenost tak dík. |
![]() Rebikvpani |
| 11.06.2007, 13:50.47 | |
OdchylkaJo ještě jeden dotaz. Je šance to chytit když mě to nevychází o 1° ? |
![]() Rebikvpani |
| 11.06.2007, 13:51.16 | |
RE: Přijem sever - východ - jihV jakým bydlíš patře a v které části baráku (uprostřed, v části co je blíž k fotbalovýmu hřišti anebo v části co je dál od fotbalovýho hřiště)?Podle mě v přední části (s ohledem na fotbalové hřiště) a ve vyšším patře by se to dalo, v zadní části a v přízemí to bude asi dost naprd. Každopádně je to tak či tak o chlupy, takže se jednoznačně vyjádřit nedokážu... BTW: v tý pozici máš menší chybku - 50°18´55.78 nikoliv E, nýbrž N. |
![]() gespa |
| 11.06.2007, 13:57.46 | |
RE: Přijem sever - východ - jihOprava - teď koukám, že to reaguje i na ty setiny, takže jsi zhruba na konci první půlky, takže ještě upřesnit to patro. Ale jinak platí, co už jsem psal - je to o chlupy...Pokud bych měl hádat, tak to bude trošku přes roh, takže ve vyšších patrech v tvý lajně by to už i mohlo jít, v nižších spíš ne, ale fakt jen střílím od boku, zase tak přesný oko nemám... |
![]() gespa |
| 11.06.2007, 13:58.47 | |
Re: GespaJo, jo má tam být N ne E. Bydlím přibližně uprostřed 2 patro. V nejvyšším patře jim to vychází na tu astru, ale dole se nejspíš nechytám. Snad už vím jak se určuje pozice družice na obloze tak zkouším najít nějakou v dosahu. |
![]() Rebikvpani |
| 11.06.2007, 14:30.06 | |
RE: Přijem sever - východ - jihTak se domluv se sousedem nad sebou...a stáhni dolů z balkónu kabel, když to nejde na druhou stranu.Na 23east ovšem toho času v emulaci hraje hodně německých programů, což už bys asi chytit měl, pokud je 19east na hraně. Otázka je, jak dlouho bude emulace možná. Plus jsou tam základní české programy. |
![]() Antonín |
| 11.06.2007, 14:44.41 | |
RE: AntonínDomluva se sousedama je na prd. Spíš mě zajímá to 23east. Ale TV se neživím takže pro mě je Tvá zpráva španělská vesnice. Jdu googluvat, když napovíš budu rád. |
![]() Rebikvpani |
| 11.06.2007, 14:48.07 | |
RE:RebikvpaniCo Ti brání dát parabolu na střechu?Taky bydlím v paneláku mám ji na střeše a druhou na balkoně a bez problémů. |
![]() Ji.sat |
| 11.06.2007, 14:50.29 | |
RE: Přijem sever - východ - jihV tvé sitauci je domluva se sousedy absolutně nejlepší řešení a to nejenom pro směry. Ale do toho mi nic.Na 23east hraje Kabel Deutchland na některých přijímačích s emu. V současnosti. Je to ovšem nelegální příjem. Kartu si legálně koupit nemůžeš. Jak dlouho to půjde, nikdo nemůže vědět. Možná měsíc, možná pět let. Googlovat není co. Já se TV taky neživím. |
![]() Antonín |
| 11.06.2007, 15:36.57 | |
to Ji.satco treba kdyz se brani majitel objektu ? tomu se to treba nelibipokud to je Spolecenstvi vlastniku tak treba ma odhlasovano ze paraboly nicht... dokonce i paraboly na zabradlich balkonu muze byt =protipravni=, protoze balkon je treba v prohlaseni vlastnika v katastru bran jako oplasteni = patri celemu spolecenstvi... ale to uz by bylo docela hodne kach spolecenstvi kdyby to zakazovalo... ale ty paraboly na strese se taky nemusi libit a muzou to povolovat pod podminkou ze majitel paraboly podepise A4 - zarizeni je soukrome a k soukr nepodnikat.ucelum, predlozi papir o odborne montazi,ze to je jisteno proti uderu blesku a je spravne uzemeno, zavaze se ze v pripade poskozeni spol.casti ci bytu vse hradi, ze to splnuje zakonne podminky a normy k provozu a ze kdykoliv na vyzvu behem 5 dnu musi probehnout demontaz (napr oprava strechy atd) a ze bude mit ready elektrorevioze atd (to zalezi na zarizeni co tam lidi davaji) lidi si neuvedomuji co znamena spravovat spolecny majetek... kdyz vse neni tvoje... nahodou do toho flakne blesk, cast domu vyhori... prijde pojistovna a rekne ale copak to tady mame.... a vy nemate v poradku tu montaz/revizi/jisteni apod no to je blby co...tak to vam plneni kratime o 50%...a co pak ? pak vsichni =vlastnici= na schuzi domu budou rvat jakto ze to tam bylo, jak to ze to nebylo schvaleno atd... se nezavdecis at na jednu ci druhou stranu... |
![]() trtsoft |
| 11.06.2007, 17:09.09 | |
Záleží na domluvě.Proč v této republice jde všechno složitě,když to může jít jednoduše.Např.parabolu s natáčením mám připevněnou na jižní výtahové stěně.Vnitřkem jsem se dostal do elměrového rozvaděče,jak jsou v panelákách z boku a stupačkou do svého bytu,kde jsem vylezl u bytového rozvaděče.Odtud je to už malina k televizi.Když tam mohou telefoňáci a internet tahat kabely, proč bych nemohl já.Parabolu mám přizemněnou na Fe lana co jsou na střeše.Jen toto jsem chtěl poradit co jsou v situaci v paneláku a mají třeba balkon někam jinam.Ber to jako návrh a ne návod.Hezký zbytek dne. |
![]() Ji.sat |
| 11.06.2007, 17:30.03 | |
RE: Přijem sever - východ - jihto ji-satjasne ze to je dobrej navod ale kdyz se neco stane tak kdo zaplati skodu ? Muze byt toho vedeni vedle sebe - tedy 220V vedle tveho koaxu ? je to tak v poradku s normou ? ja to nevim... sprava domu taky... od toho je kulaty stempl nejakeho elektrorevizaka ci nekoho proste... stale se tocime kolem ze to vedeni toho domu ochranuje dum jako spol. majetek - kdyz treba opet blesk do toho uderi, chyti ty vodice v tom el.rozvadeci a vyhori cast domu - skoda za 2mil a pojistovna rekne uhradime 1mil a druhou cast uhradi ten co to zmrsil tak vezmes to bez problemu na sebe protoze sis to tam dal ? Mohu te ujistit nevezmes... A tim papirem ze to podepises to na sebe beres a v pripade soudu a nahrady skody ma sprava domu proti tobe paku aby ses pak nemrskal jako rybka... a ty pokud mas vsechny papiry - tedy revize elektro, revize hromosvod atd ze jsi nic neporusil a bude calovat pojistovna - co je v tom za slozak ? kazdej chrani sebe... |
![]() trtsoft |
| 11.06.2007, 17:41.38 | |
RE: Přijem sever - východ - jihJestli bydlíš v paneláku,podívej se za plech toho rovaděče jestli náhodou není zablombovaný a uvidíš.Tahají se tam zvonky,telefony,internet v minulosti i bývalý dráťák.Husích krků je tam dost na protažení.Silové vedení je ve svých trubkách taženo zvlášť.Nedávno nám dělali revizi hromosvodů,vyměnili pár svorek,zemní odpor OK.Jinak souhlasím s Tebou.Blesku nikdo neporučí.Udeří kam bude chtít. |
![]() Ji.sat |
| 11.06.2007, 17:47.25 | |
RebikvpaniPokud chceš vědět jak jsi na tom s polohou, tak je to nejlepší podle slunce! Poledne pro naše časové pásmo určuje 15st východní délky. Pokud tedy máš přesný čas, tak v 12:00:00 je slunce na 15E. Při rychlosti otáčení Země 360st za 24hod to dělá 15st za hod a 1st za 4min. Slunce je tedy na pozici 19,2E v 11:43:00 hod téměř naprosto přesně! Pokud jde o pozici 23,5E, tak je to v 11:26:00 přesně! To platí pro SEČ. V současné době platí SELČ, tak musíš k vypočítaným hodnotám přidat 1hod. V takovém případě tam, kde v daný okamžik svítí slunce, tam je signál. V současné době se slunce blíží k maximální elevaci na obloze, takže je dobré počítat s mírnou chybou. Pokud jde ale o azimut, tak je výpočet i určení polohy podle slunce daleko nejpřesnější metoda!!! |
![]() Enik |
| 11.06.2007, 21:38.51 | |
@gespaok, omlouvám se, někdy mě ti Cimrmani zcela pohltí :-) ... asi to nebyl zcela ,,ftip,, ...polepčím se, slibuji |
![]() Roy73 |