Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
09.05.2008, 19:03.43

Doporučená velikost paraboly pro šilhající LNB

Na různých webech lze vyčíst jak velká má být anténa pro příjem konkrétních družic. Předpokládám, že tato doporučená velikost platí pro ohnisko paraboly. Mám-li však kromě ohniska na ofsetové parabole-na multifocusu ještě další 3 LNB, platí snad, že průměr paraboly má být větší, pokud ano tak o kolik? Konkrétně, několik prodejců v nabídce sestav přidává na parabole 5 cm při příjmu 3 satelitů oproti prabole pro příjem 1 nebo 2. Není to můj problém, zeptal se na to můj kamarád a chce to zdůvodnit z fyzikálního hlediska-je to šťoural... Já přijímám bez problémů 4 sat.pozice-28,2, 23,5,19,2 a 13 na 85 cm anténu.
uživatel
francjin
09.05.2008, 20:34.59

Asi takhle....

V zásadě to zni celkem logicky. Ozáření paraboly šilhajícím konertorem je opravdu nepatrně horší, než ozáření z primárního ohniska. Na rozdíly v ozáření od jednotlivých konvertorů má ovšem mimo jiné vliv samotný úhel šilhání. Není proto možné tvrdit, že větší průměr paraboly o 5cm vykompenzuje případné ztráty v signálu. Mimo jiné, pokud budu uvažovat parabolu 80cm, pak použití paraboly 85cm přinese zvětšení zisku o 10%, což je 0,5dB. Dalším důležitým faktorem je samotná konstrukce paraboly a její kvalita. Kvalitní 80cm parabola tak může poskytnout mnohem lepší signál pro šilhání než mizerná 85. Jednoduše řečeno, není to tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá.
Já osobně bych v tomto doporučení viděl spíš snahu o alibismus nebo o zviditelnění se. Jiný smysl v tom nevidím. Běžně dělám multifokus na 80cm paraboly, a dosažitelná kvalita signálu na obou LNB je stejná. Není nedy proto důvod ke zvětšování paraboly.
uživatel
Enik
09.05.2008, 22:17.45

RE: Doporučená velikost paraboly pro šilhající...

1. Doporučené velikosti nemají žádné teoretické zdůvodnění, měřítkem je praxe.
2. Zisk u šilhající praboly je menší (plocha ozářená ze šikma), proto větší parabola dosáhne lepších výsledků.
3. V anténářské technice jsou odjakživa ve hře jevy. Například u šilhající paraboly máš třeba méně tuhý držák a LNB se ti ve větru chvěje. Jak to změřit? Nijak - v realitě to prostě nejde. Anténář je duchař a praxe je mnohdy lépe použitelná, než velké teorie, které jsou tak složité, že jejich výsledek je možno pbrát jako doporučení.
uživatel
Antonín
09.05.2008, 22:19.34

ad Enik

Tak to asi je. Pokud jsem zjistil výpadek signálu, bylo to asi na 15 minut za bouřky a silného deště a to na všech 4 satelitech , i na tom v ohnisku.. DVB-T fungoval, kvalita poklesla o 20%, ale nepixelizoval.Mimochodem, ohnisko mám na 23,5 a nejkrajnější pozice 13E má na sledovaných TP sílu/kvalitu (na GI 870) 80/85.
Díky, Eniku
uživatel
francjin
09.05.2008, 22:28.30

ad Antonín

Já už se taky ve svých téměř 50-ti letech zabývám spíše jevy, než teorií...Ve vztahu k ženám, například, nevyjímaje...
To jsem myslel v dobrém a nemá to nic společného s tématem.
uživatel
francjin
11.05.2008, 09:54.45

RE: Doporučená velikost paraboly pro šilhající...

Možný je všechno. Na parabolu od Digi chytám Intelsat 1W, Sirius 5E, Hot Bird 13E, Astra 19,2E.Parabola pevně nastavena na Sirius Držák na konvertory vlastní výroby trochu sem si s tim pohrál a šlape to jak hodinky momentálně s přijímačem Philips 6010.
uživatel
lubomirc