Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
09.05.2008, 23:08.25

zvecsit priemer paraboly

je mozne dodatocne zvacsit priemer paraboly? napr. zo 100 na 150 cm? poculo sa ze by to niekto urobil a aj by to prinieslo vysledok v zisku?
uživatel
ludo
09.05.2008, 23:28.07

RE: zvecsit priemer paraboly

nalep si okolo alobal a modli se ,aby nebyl vítr
uživatel
pierrepetr
10.05.2008, 05:00.20

Môžete pripojiť aj vlasté výtvori ako inšpiráciu pre iných. Prosto prenesiete fotografiu na časovú os a je hotovo. Čakám na svetlo.
uživatel
vortimond
10.05.2008, 06:25.15

Dělal sem pokus se zvětšením paraboly pomocí několika prázdných plechovkových piv roztříhaných,vyrovnaných a nalepených na okraj paraboly. Musím konstatovat že to pomohlo ze 120 byla skoro 150ka a já mohl asi před 5 roky v Irsku konečně přijímat Českou TV.
uživatel
Modřina
10.05.2008, 07:17.47

nejlepsi zesilovac je vetci parabola .ne rozsirit ale vymnenit ;) :((
uživatel
sta
10.05.2008, 07:22.44

http://imgupload.cz/s1/eiaItKsNN4.JPG
tak toto je praca jedného nášho suseda z dediny. je na to velice hrdy a nazval ju "majster exclusiv". povedam mu, ci si ju mozem vyfotit, on poveda hej, ale ci by som nechtel vyfotit aj jeho, ked mam ten novinarsky talent. ja povedam, ze mi dosiel film (lebo je velmi osklivy a chlpaty jak jazevec)
uživatel
vortimond
10.05.2008, 07:26.00

Ber to jako srandu. Já bych ji naklepal na 180cm to pak bude zisk. :O
uživatel
koax
10.05.2008, 08:59.31

z vlastnej skusenosti by som ti to nedoporucoval kup si radsej origos
uživatel
rudo281
10.05.2008, 09:06.53

možné to v každom prípade je, ale vyžaduje to naozaj veľkú zručnosť a je to docela blaznovstvo. nič pre ludi, ktorý zvyčajne nemajú veľkú chuť experimentovať.
uživatel
vortimond
10.05.2008, 09:18.30

ve svy podstate muzete tu antenu zvetsit jen o ten kus, o kterej to LNB prezaruje tu antenu
uživatel
bublajs
10.05.2008, 09:29.55

bublajs

áno jasné, ale je to možné aj tak, no musí sa potom prerobit celá nosná konštrukcia toho konvertora
uživatel
vortimond
10.05.2008, 10:26.23

dostat aspon zopar vecnych odpovedi je na tomto fore vzacnym javom. Rv
uživatel
ludo
10.05.2008, 11:35.44

Nemá cenu rači koupit novou parabolku a mit to lepší bude větr a víš kde si :)
uživatel
Joska2705
10.05.2008, 11:49.25

velmi ma prekvapuje ako mnohi pisu tu na fore o veci ktoru na vlastne oci nikdy nevideli pricom neznaju ani nikoho kto taku vec vlastni. samozrejme ze je to odolne proti vetru, vsetko je otazka vyberu odpovidajuceho materialu na tie držiaky. kazdeho kto skusi nieco netradicne tu maju za idiota a myslia si, ze polezie pri vetre kazdu chvilu na strechu.
uživatel
vortimond
10.05.2008, 12:09.01

vortimond, hele ono predelavat nosnou konstrukci LNB je vcelku k nicemu. ta puvodni antena ma nejaky ohnisko, tim ze posunes LNB kamkoliv se dostanes mimo ohnisko a tim padem ta antena nefunguje. opravdu jedina moznost je prindat ten limec, ale fakt jen do toho rozmeru kterej to prezaruje, coz u dobre konstruovane anteny a lnb muze bejt nula. nebo spis dobra konstrukce s vhodnym LNB nebude nic prezarovat a jakakoliv snaha bude marna.
uživatel
bublajs
10.05.2008, 12:16.27

a tu je dalsi takovy mudrc, ja ti hovorim, ze som to videl na vlastne oci (foto ti ako dokaz zrejme nestaci) bol som aj u neho v dome a ta parabola ma zisk, ktory priblizne odpoveda tomu pridanemu rozmeru.
uživatel
vortimond
10.05.2008, 12:25.34

milej zlatej, fyzika je vec, kterou nevocuras (u vas to je tusim neocikas ?) . pokud ten jeho aparat funguje tak jak pises , tak zjevne uz pred tim bastlenim nesplnoval to co pisu v posledni vete sveho predchoziho prispevku.
uživatel
bublajs
10.05.2008, 12:28.13

venujta se svojim oblubenym tematom ako Digi ok/Digi ko a netarajte hluposti. pokial by mal niekto zaujem o nejake skusenosti, tak prosim, to je nieco ine.
uživatel
vortimond
10.05.2008, 12:34.28

vortimonde, tak mi teda rekni, jak posunes to jediny ohnisko co ta antena ma ? jak docilis toho, ze to LNB bude prijimat z uhlu ze kteryho neslysi ? a co ti rika fyzika pro zakladni skoly ?
uživatel
bublajs
10.05.2008, 12:40.17

bože ty seš takovej trouba, že ti radši vysvětlím česky než československy. Ano, každá anténa má jediný ohnisko. OK. To ale vůbec neznamená, že když k tomu přidáš ten límec, tak se ti nemůže podařit nasměrovat to tak, aby i signál z toho límce se odrážel do ohniska. To teda může.
uživatel
vortimond
10.05.2008, 12:48.51

tak si to na to smeruj , ale pokud prijimaci charakteristika toho LNB nebude prijimat z toho uhlu , tak ti to bude uplne nanic. jak uz sem psal jednou a klidne ti to zopakuju, muzes jit jen tak daleko jak to LNB prezaruje.
uživatel
bublajs
10.05.2008, 12:53.51

nebo jinak. zkoušels někdy experimentalně pohnout s LNB na tyči o pár centimetrů dopředu nebo dozadu. určitě ne, jinak bys tohle věděl. já jo (na menší 120tce). a představ si, že lze poté docílit (změnou sklonu paraboly), aby se to ohnisko přesunulo tam, kde ho chceš mít a to prakticky bez pozorovatelný ztráty na signálu. samozřejmě nelze asi jít do extrémů, ale to ani není třeba. nikdo nechce vyrábět z 80tky parabolu vhodnou na příjem astry 2D
uživatel
vortimond
10.05.2008, 12:59.25

věci je prostě třeba zkoušet, než do nich začneš kecat. reálně, rozumíš tomu??? (asi ne)
uživatel
vortimond
10.05.2008, 13:12.15

loool. ano , cela ta tva teorie bude funguvat docela dobre jen na systemu , kterej nebude optimalni. tam kde bude LNB a parabola v idealni kombinaci, tam si hnes LNB o dvetri cisla a ses v kopru :)))))))
tam vytvoris efektivni limec sotva par centaku
uživatel
bublajs
10.05.2008, 13:24.33

http://imgupload.cz/s1/VoZ4l9CUkQ.JPG
tady ještě foto, jak jsem to s tím posunováním LNB na tyči myslel. jak si můžeš povšimnou šroub dole je pryč a místo toho tam mám (z blikačky od kola:laughing: kterou mi někdo ukrad) takovou objímku, která to pevně drží na místě, takže s tím můžu libovolně pohybovat skoro jak se mi zachce.
uživatel
vortimond
10.05.2008, 13:29.34

A ZNOVU TĚ ŽÁDÁM ABYS TO VYZKOUŠEL!!!
uživatel
vortimond
10.05.2008, 13:58.10

vortimonde to je o nicem, mam lnb ktery je vhodny k antene a kdyz tim hnu kam chci tak sem bez signalu. pokud to tobe funguje lip nez v puvodni pozici, tak je neco spatne.
uživatel
bublajs
10.05.2008, 14:13.38

proboha živýho. kolikrát ti mám psát, že potom musíš upravit sklon paraboly. jinak nemůžeš být bez signálu. to je vtip, viď? mimochodem: moje parabola je příjmově naprosto ok, ačkoliv není "značková".
uživatel
vortimond
10.05.2008, 16:19.58

Vortimond popisuje jev, kdy změnou náklonu paraboly dojde k posunutí maximálního ohniska odražených vln, tzn. že potom je nutné LNB přesunout na tuto novou pozici s maximálním odrazem.
Příklad, mám naladěn TP se signálem 80%, změním náklon paraboly, mám signál 60%, posunem LNB opět naleznu 80% :-)
uživatel
kacenkin
10.05.2008, 23:18.52

dojde k posuniti ohniska, ale dojde ke zmene v efektivite paraboly. tezko muze mensi odrazova plocha odrazit vic energie. navic zacnete nedozarovat tu antenu, takze zisk kterej by se dal potencionalne vyuzit pri limci bude pase.
uživatel
bublajs
10.05.2008, 23:21.25

vortimonde, pokud mas problemy s bohem, tak si zajdi za svym terapeutem, tvoje ceskoslovenska schiza je asi dusledkem nejakeho hrichu ne ?
uživatel
bublajs
11.05.2008, 07:43.18

Už jsem to spáchal

Po opravě střechy mi zůstaly zbytky pozinkovaného plechu. Zvětšil jsem plechovou 120 cm offset na větší tak, že jsem nadělal obdélníky, které umožnily bezpečně přišrubování a přesah 20 cm na jednom plechu. Každý plech byl přišroubován 2 šrouby ze strany vnitřní plochy paraboly. Dohromady šlo o 40 cm zvětšení na průměru. Vypadalo to příšerně, jako zvláštní typ slunečnice. Ta 120 cm měla konvertor poměrně daleko. Na některých stanicích se mi skutečně zisk zvětšil. Poněvadž byla odchylka od matematické paraboly v okrajích značná, nebylo zvětšení zisku dosaženo rovnoměrně, ale pouze na některých frekvencích. Podle mého názoru i praktické skušenosti je rozhodující kvalitní parabola (naříklad Gilbertini) a konvertor, který má správný ozařovač k té parabole. Tak se dosáhne nejlepšího výsledku, lepšího, než se honit za pouze za průměrem.
uživatel
samorost