Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
24.05.2008, 15:49.44

Porovnání konvertorů, Saxon

Dnes jsem zkusil na popud Saxona porovnat konvertory. Inverto ST 0,2dB, Inverto WT 0,3dB, Golden Interstar GI-201 0,2dB a Titanium Edition 0,2dB. Na parabole Triax TD64 jsem naladil pozici 16E program Alsat 10,957/H, SR 2821. Obě Inverta byly na hranici příjmu (sekal se obraz). GI bez problému a Edition ještě o pár procent lepší. Zkoušel jsem je přehazovat třikrát do kola abych vyloučil mraky. Výsledek byl pořád stejný. Přijímač Golden Interstar S770. Možná by stálo za to zkusit i jiný kmitočet, ale myslím, že i tady je vidět jak na tom Inverta jsou.
uživatel
Jira
24.05.2008, 16:03.49

RE: Porovnání konvertorů, Saxon

po každý výměně kovertoru musíš doladit precizně nastavení paraboly na co nejlepší signál. nestačí jenom prohodit.
uživatel
moonword
24.05.2008, 16:18.51

http://imgupload.cz/s1/sNwSPQyQQl.JPG
a nebo, to je ještě ideálnější (protože pohodlnější a přesnější) je potřeba mít na to parabolu která má na konci plastovej držák, kterej se dá jednoduše doladit prakticky ve všech směrech.
uživatel
moonword
24.05.2008, 16:30.53

na tom obrázku vidíš v chodu právě moje Inverto IDLP-401SST na Nilesatu a jsem s ním maximálně spokojenej. ale žádný hromadný testy jsem neprováděl (nejsem prodejce tak k tomu nemám přístup). mám doma asi 5 LNB.
uživatel
moonword
24.05.2008, 16:39.02

moonword

Blbý je, že je GI takovej robusní až doslova humpoláckej, jinak já GI jen tak ze srandy vyměnil za inverto silvertech, doladil pouze ohniskovou vzdálenost a zisk u Nilesatu je lepší, nadruhou stranu že Inverta se horší kvalita s přímou úměrností ke klesající ceně potvrdil to i redakční test a už také zkušenosti od více montážníků, dobře si pamatuji, jak Saxona málem švihlo když ten test vyšel, tímto ho zdravím. ;)
uživatel
poky1
24.05.2008, 16:41.12

Taky nejsem prodejce, mám tady nový jen tyto čtyři kusy LNB. Parabolu jsem doladil na pozici s prvním LNB a zafixoval, potom jen měnil konvertory dolaďoval jsem je jen natačením a posouváním v držáku. Pravda je, že ty Inverta mají krátkej krk, proto snima žádný velký posouvání nešlo dělat. Já jen reagoval na Saxonovo zjištění, že kvalita klesá.
uživatel
Jira
25.05.2008, 08:10.10

To:moonword

To s tím opětovným nastavováním paraboly po každé výměně LNB snad nemyslíš vážně ,jediné co bych bral v potaz je správné natočení /Skeew/ u každého LNB jinak nic a pokud chceš alespon vizuálně porovnávat tak pouze a výhradně při stejném uchycení jinak je to o ničem.Bohužel je to i tak jen povrchní měření,stačí sebemenší mrak jak píše správně /Jira/a vše je jinak.Délce krku u LNB bych nedával téměř žádný důraz /pouze u šilhajících LNB když lečí blízko sebe aby se vytvořil man. prostor/ zkoušel jsem kdysi u přírubového LNB posouvat krkem ozařovače ca 10 cm a žádné změny se neděly ,spíše je vemli důležité optimální přizpůsobení průměru a provedení ozařovače samotného ,tam už vznikají ty rozdíly v příjmu samotné LNB už /při stejném šum. čísle jen zpracuje co dostane napapat.Dříve se dostávyly u solidních výrobců antén ozařovače /dělané na míru/ spolu s anténou,dnes si s tím výrobci LNB nelámou hlavu poněvadž se DX příjmem dnes skoro nikdo nezabývá .Ještě by snad spíše za úvahu při rozhodování koupě nového LNB stálo /vzhledem k tomu že díky velkým seriim při výrobě není v současné době zaručena příliš dlouhá životnost/zjistit jak je to u nás s lhůtou záruční doby,mám zjištěno od kolegy z Rakouska že Invacom a Inverto mají u nich 5 letou záruku ostatní jen 2 roky,jak je to nyní u nás nevím.
uživatel
DVB
25.05.2008, 10:09.11

Chrlí toho kvanta

Bylo by třeba udělat ten test s více kousky od stejného typu.
Bylo by třeba použít pro test více druhů parabol.
Bylo by třeba použít pro test více transpondérů.

Koukněte, kolik stojí v Ivu ten silvertech......
uživatel
mirasat
25.05.2008, 21:34.29

Rozhodně je fakt vše,co píše mirasat.

O Invertech jsem začal poprvé pochybovat při montážích klasických italských antén 85cm/No Name/.Srovnání Twinu Inverto ST a Twinu Chess Edition,vyznělo tak jasně,že to snad více ani nejde.

Další potupa Inverta ST nastala při montáži 45cm antény Technisat s LNB stejné značky/0,6dB/.SilverTech měl sice vyšší S/N cca o 15%,ale kvalita signálu byla o 20% vyšší u LNB Technisat.Dnes jsem Inverta ST instaloval na toroidku T90 a naopak byli podstaně lepší než LNB Edision.Nakonec jsem pro zajímavost použil na krajní pozici/1W/ starý Technisat/0,6dB/ a staroušek si počínal po přesném doladění cca o 15% lépe než Inverto.
Takže to jen potvrzuje,že hodnota šumového čísla na krabičce je uplně na ho...

Co se týče délky krku,u některých LNB/např. Technisat/ je posun v držáku dost významný,u některých naopak téměř, vůbec ne/např. Inverto ST/.
uživatel
Saxon
27.05.2008, 09:23.58

To:Saxon

Ano je to trochu v závislosti na vstupním průměru feedu /ozařovače LNB/a tím nepřízpůsobení k dané anténě ,je nutno vycházet ze skutečnosti že každá ofsetka je určitá výseč z klasické kruh. paraboly a ta je od různých výrobců různá a to je hlavní příčina odlišnosti parametrů konvertorů byt stejného šum. čísla a na to tu nedáváte zřetel,poznali by jste to nejlépe kdyby jste měli jeden testovyný LNB /přírubový/ a měnily na něm ozařovače ruzných průměru a provedení ,pak by jste koukalli.
uživatel
DVB
27.05.2008, 09:26.39

Dodatek

Má reakce směřovala na závěr příspěvku /saxona/ co se týče posunování v délce krku LNB.
uživatel
DVB