Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
06.10.2008, 21:54.27

Zapojení DVB-T antén

Zdravím, mám 2 antény pro příjem DVB-T (28.k a 34.k).
Zde jsem nakreslil 2 způsoby zapojení antén.
sweb.cz/ulrico/zapojeni.jpg
Který způsob je lepší, popřípadě máte jiný návrh?
Díky.
uživatel
ulich
06.10.2008, 22:01.22

Pokud si seš jistý

tím, že tam musíš mít ty zesilovače, pak rozhodně varianta B. Pokud použiješ slučovač průchozí pro napájení, a rozbočovač průchozí pro napájení, pak Ti bude stačit jen jedna napájecí výhybka a jeden zdroj.
Varianta A je naprosto nevhodná. Především v případě kdy je signál na anténách příliš slabý, by došlo ke značnému zhoršení šumových poměrů v celé soustavě.
uživatel
Enik
06.10.2008, 22:45.45

Re: Pokud si seš jistý

Eniku, díky za odpověď a pokud mohu, tak bych Tě moc rád požádal o radu:
1) Pokud bych tedy u varianty B použil slučovač i rozbočovač průchozí pro napájení, tak bych napájecí výhybku umístil kam?
2) Mohu použít zesilovač jen pro jednu anténu a druhou nechat bez zesilovače? Pro 28.k bych ho asi nepotřeboval. Kam potom s napájecí výhybkou?
3) V první fázi bych to zkusil bez zesilovačů a tím pádem bez napájecích výhybek, nemýlím-li se.
uživatel
ulich
07.10.2008, 08:14.51

RE: Zapojení DVB-T antén

Někteří výrobci (TEROZ) vyrábějí rozbočovače u kterých je jeden výstup průchozí pro napájení na vstup rozbočovače. Pak je možné dát napájecí zdroj k TV, která je připojena právě k tomuto průchozímu výstupu.
Pokud jde o slučovače, pak je situace podobná. Zesilovače na vstupech do slučovače je možné napájet proudem, který je přiveden na výstup slučovače. Problém takovýchto komponent je v tom, že je vždy nutné brát v úvahu kde zesilovač je a kde není. Podle toho je potřeba volit průchodnost jednotlivých komponent pro napájení. Některé komponenty jsou průchozí pro napájení z principu jejich konstrukce, jejich zneprůchodnění se tak řeší pomocí oddělovacích kapacit. Některé komponenty jsou naopak z principu neprůchozí pro napájení, a jejich zprůchodnění je řešeno za pomocí tlumivek, které přemosťují vnitřní strukturu (slučovače, rozbočovače, zesilovače a pod.) pro stejnosměrné napájecí napětí. Tímto způsobem je tak možné si zvolit místo, ve kterém bude napájecí zdroj.
uživatel
Enik
07.10.2008, 08:32.08

Myslim si, ze i varianta A/ je pouzitelna a to za predpokladu, ze na antene je signal dostatecny a zesilovac slouzi ke kryti ztrat v rozvodu a rozbocovaci.
Slucovac by mel byt kazdopadne selektivni aby propustil jen urceny kanal.
Zkusil bych to bez zesilovacu, pokud to bude v poradku, bude fungovat i varianta A. Holt je to zase o tom mereni.
uživatel
J a
07.10.2008, 09:01.05

Set-top box tuner mi ukazuje na každé anténě signál asi 85-90% při připojení kabelu přímo. Když ho pustím do zásuvky, tak ukazuje asi o 30% méně.
uživatel
ulich
07.10.2008, 10:01.54

OK, ale 1/ Signal se udava v dBuV, u DVB-T pak jeste min.BER a SNR v dB
Procenta jsou o hovnu, leda ze by byl uveden alespon typ prijimace a v pripade zkusenosti s modelem se da nasledne srovnat.
Tech 85-90 je sila nebo kvalita ???
Pokud sila, je to logicke protoze na pasivnim prvku, kterym je koax, slucovac a zasuvka je VZDY utlum.
Pokud to primo na antene funguje spravne, dal bych tam jen cca 11dB zesilovac 21-60(bezne se vyrabi) pro kryti ztrat a hotovo. Pokud to neni nezbytne nutne, do anten se snazim zesilovace nedavat. Po 12letech praxe k tomu mam sve duvody.
uživatel
J a
07.10.2008, 10:04.01

Jinak to co radi Enik je ale samozrejme zcela spravne a velmi dobre reseni.
Jen bych pocet tech zesilovacu a jejich zisk opravdu minimalizoval. U DVB-T to neni to nejdulezitejsi.
Jinak u tebe ocenuju to, ze jsi pri reseni premyslel, obe schemata jsou vicemene spravna, zalezi jen na konkr.situaci.
uživatel
J a
07.10.2008, 10:27.50

Těch 85-90% je kvalita. Síla je 100%. Jen se mi nechce věřit, že ty ztráty k zásuvce jsou tak veliké...
Jinak díky za rady! Jak jsem psal výše, zkusím to sloučit a rozbočit bez zelilovače a uvidí se co dál. Doporučili byste mi nějaký dobrý slučovač (kdyby měl i VKV, tak bych se nezlobil) a rozbočovač?
uživatel
ulich
07.10.2008, 10:50.15

Slucovace muzes zakoupit v kazde antenni specialce, min. na objednavku, mozna by se daly objednat u firmy Antech v Breclavi nebo u p.Maleho v Brne i s tim VKV v jedne krabici.
Rozbocovac treba od firmy Toner.
uživatel
J a