Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
19.10.2008, 18:58.05

PC HD karta a 4/1 LNB přepínač

Mám kartu TT 3200 (identická se SS HD), nejnovější ovladač, 4/1 LNB switch Golden Interstar a používám DVBViewer Pro. Bohužel mi hapruje přepínání mezi LNB, vždy je aktivní pouze jedno, po přepnutí na jiný LNB žádný signál (občas po několika přepnutích se to nahodí, takže chodí třeba i všechny a pak se to zas na jedné hryzne). Satelitní vedení je v pořádku, se stolním přijímačem vše v pořádku. S uvedenou kartou jsem rozchodil na 100% i motor, tak nevím proč nejde obyčejný LNB přepínač. Někde na fórech jsem našel, že by snad pomohlo vyměnit LNB přep. za jiný se specifikací 2.0 (nevím co to je). DVBViewer mám nastavený v pořádku (PosAA, BA, AB, BB). Na fórech jsem zjistil, že stejný problém má víc lidí, ale konkrétní řešení jsem nikde nenašel (vesměs se konstatuje, že problém je buď v driveru ke kartě nebo v LNB switchi). Díky za veškeré rady a podněty.
uživatel
cz136215
19.10.2008, 20:26.21

RE: PC HD karta a 4/1 LNB přepínač

Tohle asi doma jednoduše nezměříš.
(diseqc command analyzátor nebo něco tomu podobného asi nenajdeš v kredenci, zjistit by to asi nějak šlo i nějakým paměťovým osciloskopem, co se děje, a možná i nějakým jednoduchým přípravkem pro detekci 22kHz, ale nic z toho není asi doma obvyklé....)
Takže ti zbývá jenom pokusně vyměnit switch. Kromě toho můžeš zkusit i výměnu LNB - nemají všechny stejný odběr a to může ovlivňovat i přenos DiseqC příkazů na 22kHz a činnost switche obecně.
uživatel
Antonín
19.10.2008, 21:40.50

RE: pro Antonína

Ještě doplním, LNB mám různé, konkrétně 2x starý universal Grundig 0,7db (pozůstatek z analogu), 1x Edison twin 0,3db a 1x Golden Interstar 0,2 db, takže pěkná směs, ale s příjimačem Golden Interstar 7800 to šlape bez problémů. S PC kartou konkrétně nemám problém nahodit LNB3 (starý Grundig) a přepínat ho na LNB 2 (Edison) a naopak. Z LNB 2 se zase dostanu na LNB 1 (GI) a zpět na LNB2 a LNB3, ale nikdy mi to nepřepne z LNB3 (Grundig) na LNB1 (GI). LNB4 do toho vnáší další guláš. Jinak všechny 4 LNB se mi podařilo po několika přepínacích manévrech naladit, ale problém s přepínáním přetrvává. Jaký by měl význam Diseqc přepínač specifikace 2.0? Díky za vysvětlení.
uživatel
cz136215
19.10.2008, 22:24.02

Zkus změnit délku kabelu. Měl jsem jeden podobný případ, dva stejné přepínače - každej blbnul jinak, na krátkým kabelu jeden nešel vůbec.
uživatel
Orion
20.10.2008, 09:17.07

Diseqc 2.0 má definované obousměrné příkazy narozdíl od 1.0 a 1.1, které posílají příkazy jen směrem z přijímače do switche, pro daný případ nejspíše nemá žádný význam a jestli by to chodilo, tak prostě jenom proto, že se pohybuješ zjevěn někde na okraji tolerance (někdy funguje, někdy ne), z těch nebo oně důvodů (což doma asi sám zjistiot neumíš, proč a kde je problém), a prostě pomůže výměna jednoho switche za jiný.
Kde je v tvém maglajzíku přesně problém se bez měření určit nedá. LNB mají jiný odběr, přijímače mají různě tvrdý zdroj napájení, ve tvaru signálu pro diseqc jsou taky možné určité tolerance, jak v časové, tak napěťové úrovni. Jedině zkusit vyměnit díly (včetně délky toho kabely, protože i ten má nějaký různý odpor). Nebo si opatřit přístroj, nebo odborníka s přístrojem (ale této kombinace v Česku moc nebude).
uživatel
Antonín
20.10.2008, 10:30.26

podobne

mam USB box od Technotrendu TT s2-3600, mam podobny problem, mam vybrate kanaly na ktorych prepinam medzi LNB, Diseq prepinace mam specifikacie 1.0, podla mna je to BDA ovladacom + tvrdost zdroja, poznamka: stara SS2 SD na tom istom prepinaci a LNB prepina bez zavahania
uživatel
tono
20.10.2008, 15:33.46

Pro tvrdost zdroje bych vám navrhnul pokus proveditelný i ve vašich podmínkách. (Byť furt lepší je pořádné měření.)

Oddělte ss výstup z kartu od LNB nějakým větším kapacitorem, avšak ne elytem, něco jako 1uF. Za něj připojte přes skoro libovolnou tlumivku na feritu ss vnější zdroj nějakého tvrdého napětí, bylo by dobré, kdyby šlo přepnout 13 a 18 V. A koukněte na to, jestli to přepíná. Pokud bude zdroj bez přepínání napětí, pak přepínejte mezi stanicemi s polarizací, která odpovídá zvolenému napětí.
Když to bude dělat stejně, není to otázka tvrdosti zdroje, ani odběrů LNB.
Pak by zbývalo podezření na driver ke kartě, který třeba nepřesně generuje diseqc příkazy. Pak byste museli asi experimentálně vyhledat switch, se kterým si ten driver bude rozumět.
uživatel
Antonín