| 10.12.2008, 13:58.53 | |
Nejvhodnější koax kabel ?Zdravím přátelé,měl bych na Vás dotaz.Jaký by ste mi doporučili koaxiální kabel k sestavě: 1x parabola emme esse 85 al 1x Inverto Monoblok Quad 4x sat.přijímač cca 150m koaxu Rozhoduji se mezi BELDEN H121 CU PVC 5mm nebo BELDEN H125 Cu PVC 6.8mm je velký rozdíl? Rozvod bude převážně vnitřní. Děkuji za radu. |
![]() live |
| 10.12.2008, 14:23.27 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?Podle mě je lepší vzít H125, ale je to jen můj názor. |
![]() Louskacek |
| 10.12.2008, 14:31.17 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?Jestli je to 150m svod, tak to jedno není, a možná ani ta 125 to nedokáže a bude to chtít kabel s menším útlumem. Jestli je to 4x40m, tak to jedno je.P.S. Monoblok je samozřejmě chyba. |
![]() Antonín |
| 10.12.2008, 14:49.22 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?Jo - ale děleno 4 |
![]() technikTKR |
| 10.12.2008, 15:16.23 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?Ano vím,ale je to nejlevnější a nejednodužší varianta ten monoblok aspoň pro mě.Jinak ten kabel bude bude rozdělen na 4 části cca po těch 40m. Tak teda nevím jaký vzít. Jinak děkuji všem. |
![]() live |
| 10.12.2008, 15:33.12 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?proc je monoblok chyba? :) |
![]() gorro |
| 10.12.2008, 15:36.19 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?Vem BELDEN H125 Cu PVC a vůbec to neřeš.Hlavně udělej pořádně konektory. Monoblok ven určitě s odsazením 4,3st ne Inverta s stupni. Předpokládám,že budeš přijímat Astry 19,2 a 23,5E. EmmeEsse je dobrá anténa za slušný peníze,sám ji taky montuji. M-bloky ven třeba Mascom,nebo Smart. |
![]() Saxon |
| 10.12.2008, 17:00.58 | |
@SaxonDíky moc za radu R^No měl jsem v plánu ten Inverto,ale pokud říkáš,že abych vzal jiný,tak dám na tvoje rady. Zatím to bude sloužit na rumuny a až časem to bude na cs link/skylink . |
![]() live |
| 10.12.2008, 18:13.09 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?monoblok je chyba, protože je:- neflexibilní k jakýmkoliv změnám družic - obtížně jsou přidávatelné další družice - v případě poruchy jediné z vnitřních částí je nutné vyměnit všechno. jeho výhoda je snad jedině snadnější montáž, ale skoro bych ani to neřekl, pár fkových konektorů pár šroubků už takový rozdíl v celé práci ani není. na 40 metrů vyhoví oba kablíky bez sebemenších problémů. s tenším bude snazší práce |
![]() Antonín |
| 10.12.2008, 18:25.52 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?Pokud budes nejdriv prijimat1W,tak ten monoblok neber,staci ti quad LNB.Pak muzes sestavu obohatit o dalsi quad,nebo i dva.Kolem Astry 23,5e je vic zajimavejsich druzic, nez jedna Asra 19,2E. |
![]() Saxon |
| 10.12.2008, 18:38.48 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?Já vím,ale udělám to stím monoblokem,bude to pro mě nejrychleší možnost a fungovat to bude. Co se týče poruchovosti,tak je záruka 2 roky určitě.Mě se hlavně jednalo o ten kablík a vemu ten H121 5mm. Ď. R^ |
![]() live |
| 10.12.2008, 20:09.24 | |
Monoblokyneřeší problém s odrazovými vlastnosmi parabol (vzdálenost os feedů) - ani to dost dobře nejde.Monobloky se ani neprodávají pro konkrétní lokalitu použití, proto nesedí ani polarizační roviny. To už je dvojitý problém při příjmu a obrovský kompromis, který znehodnocuje kvalitu příjmu zejména při nepříznivých podmínkách. |
![]() mirasat |
| 10.12.2008, 21:48.04 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?jsem jak Alenka v říší divů mezi "odborníky". A co Vám říká akce provozovatele vysílání f. Astra a to, že pro ně je A3+A1 díky těmto konvertorům pro zákazníky 1 pozice, ale pro průměr paraboly 60-80cm.Ignoruj Saxona, který si neuvědomil, že píšeš o 85cm a potřebuješ při této parabole LNB na 6°. Mirasata neřeš, změna polarizační roviny je u A3+A1 nepodstatná a značkové paraboly mají srovnatelné parametry. Ale možná se soudruzi u Astry spletli a neví co činí. :))) :))) Ke koaxu, do 40m LNB / přijímač je opravdu dostačující H121. U propojení 4 přijímačů je jediný problém, pokud jsou na různých fázích. |
![]() RAFI007 |
| 10.12.2008, 22:15.00 | |
@RAFI007Prosím můžeš mi to vysvětlit nějak polopaticky (jednoduše řečeno) s těma různýma fázema?!Má to nějaký vliv na to že když budou zapnuté všechny 4 přijímače najednou ( různé programy )? Díky moc. |
![]() live |
| 10.12.2008, 22:28.21 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?Saxon si to moc dobře uvědomuje.S Invertama nedostaneš při šilhání na 80-85 cm takovou úroveň signálu,jako s Mascomem, či Smartem.Na téhle 85cm EmmeEssce prostě chodí Mascomy i Smarty líp, než Inverta - a RAFI si může psát co chce... Z prostého důvodu, protože jsou hrdla LNB příliš daleko od sebe.Ten rozdíl vidíš i pouhým okem, natož potom na měřáku. U propojení 4 přijímačů je jediný problém případný rozdílný potenciál PEN, či N vodiče. |
![]() Saxon |
| 10.12.2008, 22:35.53 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?Do baráku máš přiveden třífázový přívod elektrického napětí.Jednoduš řečeno - jedná se o tři přívody 230Voltů.Jedná se o střídavé napětí a tyto napětí mají amplitudy posunuty po šedesáti stupních.Mezi jednotlivou fází a nulovým vodičem naměříš 230V,mezi dvěma fázemi pak 400V.Ideální varianta je,aby všechni zásuvky 230V, ke kterým jsou připojeny satelitní přijímače, byly napájeny ze shodné fáze. |
![]() Saxon |
| 10.12.2008, 23:29.58 | |
@saxonSaxon si možná uvědomuje, ale nějak nechápu co. Píši o specifikaci konvertorů 4,3°a 6°,které nemají nic společného s výrobcem ale průměrem paraboly. Že něco neviděl, neznamená to, že to neexistuje. To že tu uvádí značky překupníků, nechávajících si dělat LNB od Winix nemá nic společného s principem těchto LNB a Inverto je dělá taky - viz níže:Monoblock Quad 4.3 Grad LNB, Rauschmaß 0,2 dB Technische Daten - Rauschmaß 0,2 dB - 23mm Feed - inkl. Reduzierring von 40mm auf 23mm - 4 analog/digital Ausgänge (Astra 19,2° & Astra 23,5°) - Umschaltung über DiSEqC 1.0 - 60 Monate Garantie :lookaround: |
![]() RAFI007 |
| 11.12.2008, 00:00.43 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?Tak teď jsem z toho úpně (nevhodné slovo) na entou.Jak to tak čtu,tak to vypadá,že si asi nic raději nekoupím :))) A když,tak budu vědět,že to je špatně :laughing: Tak Vám pánové ještě jednou moc děkuji za dobré rady. R^ Ale stejnak by mě zajímalo kdo znich má pravdu. Saxon vs. RAFI007 |
![]() live |
| 11.12.2008, 05:57.41 | |
Všichni mají pravdu. Každý tu Svou.Moje doporučení by bylo:1. SAMOSTATNÉ konvertory QUAD - počet podle požadovaného počtu přijímaných satelitů - doporučení 4 = Astra23E, Astra19, HotBird, Thor. 2. Parabola 95/105 Al. 3. Použít DiseqC relé 1/4 pro všechny účastníky. 4. Kabel zásadně 7 mm. Má menší útlum, je lépe mít rezervu signálu, než mít úroveň "tak akorát" dostačující jen když je hezky... Útlum kabelu 5mm je charakteristicky -40dB/100m na 2100 MHz = nakonci kabelu je jedna setina signálu. Útlum kabelu 7mm je charakteristicky -28dB/100m u těch lepších, 30dB průměrně. Zisk dobrého konvertoru je kolem 38 až 40dB podle typu. Neflekuj, ono už stačí, že použiješ multifeed, což automaticky znamená, že nemůžeš počítat s plným ziskem parabolické antény. Proto raději větší. Uvažuj. Děláš to pro 4 účastníky, asi jeden budeš Ty. Vyčítal bys si jen sobě. Ti další by asi spokojeni nebyli, šlo by na TVOU hlavu kdyby jim to při horším počasí kostičkovalo nebo by chtěli HD kanály, kde je potřeba mít signál bez BER (chybového datového toku) a ono by jim to vypadávalo... Když už něco, tak raději hned pořádně ! Potom je to radost. I když také ne vždycky. |
![]() bob.r |
| 11.12.2008, 08:42.43 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?To, co píše bob.r. není žádná zbytečná velká věda, ale zdravý rozum. Mohl bych to docela hned podepsat.Ty záruky si užijte. Já bych si tipnul že u dražšího zboží (qaudový multi) si těch 30 dní počkáte u každého prodejce. A budete měsíc koukat z okna? Přitom LNB nebo switch vám prostě bez řečí vymění kus za kus, a i kdyby ne, tak vám většina věcí furt funguje, ne? Každý je svého štěstí strůjcem. A co budete dělat po dvou let? To by mne zajímalo už vůbec. Dobře naistalovaná anténa vám vydrží deset možná dvacet let. Multifeed je prostě všech nesmyslů futrál a je vhodný jenom pro volšové ručičky. Pravdu má RAFi i Saxon i mirasat, to je právě ta prča. Ono to je o úhlech pohledu a specifických podmínkách. Právě proto zdravý rozum jako bob.r. má takovou váhu. |
![]() Antonín |
| 11.12.2008, 10:26.17 | |
RE: Nejvhodnější koax kabel ?Tak ještě jednou moc děkuji zavysvětlení.Zase jsem chytřejší. :8) |
![]() live |