Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
17.01.2009, 08:33.24

Přepěťová ochrana

Zdravím všechny.Chtěl bych se zeptat,jaký je názor na přepěťovou ochranu sat/tv signálu?Má vůbec smysl?Pokud namontuji sat.komplet na stožár který je uzeměný.Díky za názory.
uživatel
Máchal
17.01.2009, 08:50.19

RE: Přepěťová ochrana

Pokud to uděláš správně, rozhodně tím nic neskazíš. A budeš mít lepší pocit.. Je fakt, že pokud by ten stožárek trefil blesk, je jedno, jestli tam nějakou ochranu máš nebo ne. Ale proti nějakému atmosferickému přepětí to pomůže.
uživatel
popopepe
17.01.2009, 09:39.10

Jestli ti bouchne do stožáru tak máš po všem, zaručeně, žádná taková ochrana ani zdaleka není :(
uživatel
TDB
17.01.2009, 10:26.46

Ta prepäťová ochrana slúži hlavne proti prevádzkovému prepätiu a nie atmosferickému.Ten blesk je prepätie atmosferické.
uživatel
letas
17.01.2009, 10:44.55

RE:Přepětová ochrana

Jestli můžu doporučit.Mám protipřepětovky od Belkynu a jsem snimy spokojen.Navíc ručí vysokými částkami když dojde ke zničení připojených zařízení vlivem přepětí v síti. ;) R^
uživatel
Saták1
17.01.2009, 10:55.08

znamej provozuje beztrat internet a trisklo jim do panelaku . na vsem byly zkratovy bleskojistky a technika jeho a tiscali (v ty dobe) vsechno ustala bez problemu. akorat nechapali proc jim to nechtelo samo znova najet , kdyz prijeli, tak videli spoust v podobe vytrhanejch zemicu ve zdech. holt nekdo umi blesk skrotit a nekdo umi jen plkat
uživatel
bublajs
17.01.2009, 11:03.52

@letas
No co se týče proti přepětí provozního napětí tak může vzniknout jenom dvojzávadou na poruše el.instalace, a to že místo 230V se dostane na vodiče napětí o 400V. nějaký fázový krátkodobý posun vlivem nějakého motoru apod. vadit nebude ani TV a ani PC.
Právě že atmosferická elektřina poškozuje elektroniku, ale né jen nějaký přímý zásah ale třeba zásah několik desítek kilometrů do VN (VVN).
Osobně mám za el.měr proudový chráníč, to je základ, hned za ním mám přepěťovky I.a II.stupně a ve vnitřních rozvodech mám několik přepěťovek III.stupně, vždy u nějakéhého elektronického zařízení. A když je bouřka blízko tak při každém úderu chodím nahazovat prouďák, ti co ho nemají sice svítí ale riskují ... Ovšem jeden ten modul příde na 10 000Kč (trochu schopný), dává se min3x lépe 4x + ty trojky, takže to chce zvážit zda se investice vyplatí...
uživatel
TDB
17.01.2009, 11:27.15

Nevim jaký proudový chránič máš na mysli,ale pokud vím, tak proudové chrániče se do rozvodů zapojují proto,aby porovnávali proudy v obou směrech.
Pokud dojde k porušení rovnováhy proudů,dochází k přerušení obvodu.V drtivé většině se to instaluje na koupelnové rozvody,venkovní zásuvky atd.
Zkrátka tam, kde je riziko úrazu el. proudem vysoké a nebezpečné.
Pokud Ti proudový chránič vypíná při bouřce,pak je něco v nepořádku na tvé instalaci.
Je to můj názor - mám pouze paragraf 8 vyhlášky 50.
Letos dělám opět zkoušky,tak snad se něco nezměnilo.
uživatel
Saxon
17.01.2009, 11:42.43

@Saxon
Mám § 8a9 Vyhl.50, letos mě žádné zkoušky nečekají ale k věci, proudový chránič pracuje na vyhodnocování úniků proudů, tj.jak říkáš proudy přícházející se musí rovnat proudům odcházejícím jinak prouďák dle vybavovacího proudu pracovní vodiče odpojí, to nemusí být bezpečnostní chránič s 10-30mA ale klidně 2A. No a co myslíš že udělá chráníč rozdílem potenciálu v zemi který nastane při úderu blesku někde v dáli... Jinak to je odzkoušený - jako to si nevymejšlim .. Použití chráničů v koupelnách řeší ČSN 33 2000-7-701 a je to ochrana zvýšená ve zvláštních prostorech, jinak dnes se používá i v kuchyních a všude tam kde může dojít k úrazu el.proudem z hlediska nedbalosti, tak i venkovní prostory, mokré sauny a další a další, v podstatě nelépe na vše.
uživatel
TDB
17.01.2009, 11:56.24

OK já netvrdim, že si to vymýšlíš,jen my to přišlo zvláštní.
Každopádně,na hlavní přívod bych to asi nedával.Spoustě zařízení v bytě by takové odpojení nepřineslo žádný užitek.
Třeba se ale mýlim,každopádně se po takovýchto chráničích ze zvědavosti podívám.Dík za inspiraci.
uživatel
Saxon
17.01.2009, 12:18.07

@Saxon
To vypínání nepřináší užitek z hlediska toho že dojde k nárazu proudu při zapnutí, to je jedna stránka věci ale druhá je ten blesk.
To nejsou zvláštní chrániče, sou jen proudový a napěťový. Jinak mě dal ispiraci jeden stařec kdysi za "dvojlinky" a říkal: Od té doby co se přestaly dávat napěťové chrániče na půdu (přívod z vrchního vedení) tak je mnohonásobně víc požárů od elektriky ... Dnes se to vrací ...
Přeju úspěšný zkoušky R^
uživatel
TDB
17.01.2009, 14:34.02

nejlevnější je pojištění

a schovávat faktury za spotřebiče. Pojišťovny to nově nabízejí za pár stovek.
uživatel
Janik
17.01.2009, 18:40.58

Díky všem za názory.Už mám jasno.
uživatel
Máchal