Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
29.01.2009, 07:50.55

SCART-trhání obrazu

Při propojení TV-sat.přijímač SCART kabelem při nastavení CVBS obraz v pořádku,při nastavení RGB obraz na některých programech při určitých záběrech s vodorovnými trhanými pruhy.Kde mmám hledat příčinu.
uživatel
SPORT
29.01.2009, 08:33.20

RE: SCART-trhání obrazu

V přijímači.
V zobrazovači.
V kabelu.

Pokud to neumíš měřit, tak je jediná možnost...zkusit jiné zařízení na tomtéž místě a postupovat vylučovací metodou.
(Co to jsou za přístroje přesně? Vypadá to jakoby nefunovala synchronizace, nebo vypadávala, nejsou ty obrázky, kdy se to stane, nějaké tabulky, nebo něco, kde je hodně bílé, která se zamění za synchro puls?)
uživatel
Antonín
29.01.2009, 08:43.41

Trhání obrazu

U mě se něco takového občas projevuje také. Mám propojen EmTech 200CRCI (Skylink) kabelem Scart a je to občas. Zkusil jsem UHF kabel a bylo to nekoukatelný. Zkusil jsem Homecast S3000CR a totéž. Zkusil jsem jiné kabely a totéž.
Také mi to přijde jako by synchronizace, ale tady se to projevuje ještě zvukově. Zachrastí zapraská :)
uživatel
smscz
29.01.2009, 08:49.36

SCART-trhání obrazu

TV-Samsung LE40A856,stb OPENBOX 810,záběry pří čtení zpráv na hlasatele/ct1,ct24/,ORF2/stránka teletextu místo programu při zakodování-nejvíc/při vysílání programu ne.
uživatel
SPORT
29.01.2009, 08:59.33

SCART-trhání obrazu

Ještě doplním - při přepnutí na kabelovou TV vše v pořádku.
uživatel
SPORT
29.01.2009, 09:09.48

Tak používej compozit nebo s-video když Ti RBG nefunguje jak má, vypadá to na silné napětí na vstupu.
uživatel
TDB
29.01.2009, 09:17.44

:))) I když, proč ne. Hodně lidí to tak má a nijak jim to nevadí..
uživatel
Tomik535
29.01.2009, 09:29.20

Trhání obrazu

Přijde mi to jako silný signál. Je to možný?
uživatel
smscz
29.01.2009, 09:42.26

SCART-trhání obrazu

Myslím též silný signal,ale parabola jen 65cm,monoblok Mascom A 1-3,CLink,vyzkoušeno několik SCART kabelu,nejvíce jev eliminuje nejlevnější kabel,trhání i přes modulátor.
uživatel
SPORT
29.01.2009, 09:48.38

Silný signál je co?
Silný může být třeba vzpěrač, ale signál těžko. Ledaže by někoho porazil silou své myšlenky.

1. Možná směšujete dohromady více věcí, které se podobně projeví. Pokud praskne i ve zvuku, tak je to skoro určitě chyba přijímače, například chybná komunikace s CAMem nebo s kartou, pokud se jedná o kódovaný kanál.
2. Pokud se obraz rozpadá, tak to vypadá na sychro chybu (ale vypadá - na dálku nelze). Ty synchro impulsy mohou být chybně vloženy (zjistí se snadno osciloskopem), nebo může být v zobrazovači správné impulsy špatně odděleny. Úrovně mohou mít vliv, proto může mít vliv i ten kabel.
Synchro puls je vlastně ještě bělejší úroveň než bílá, odděluje se to oddělovačem. Když je ten rozdíl malý, když tam někde proniká ss složka, nebo z deseti dalších příčin, je možné, že pak oddělovač nefunguje správně.
3. Měření je vědění.
4. Když to neumíte, tak jedině jiný - jinde ověřený přístroj s funkčním RGB a metoda výměny kusu za kus.
5 Náprava je v zásadě možná i dost jednoduchými postupy a pomůckami (třeba oddělit a znovu obnovit ss složku), ale je třeba vědět proč to celé je.
5. Přebuzení vstupu je taky možná příčina, závisí na tom, jak ten vstup je konkrétně vyřešen, i když si myslím, že by to spíše mohla být nedostatečná úroveň vstupního signálu, která by k chybě oddělovaní synchro pulsů mohla vést. Věštit ovšem umí jen jasnovidci.

Rozhodně to tak nemá být, rozhodně to není běžný způsob funkce, rozhodně je něco špatně. Přístroje typu samsung, openbox apod. špatně být mohou klidně i jako kus. Nejspíše je nikdo vůbec ani nezkouší. Stačí, aby tam byla omylem chybná hodnota jediného kapacitoru, protože se nějaký Čínan přehmátl a je to.
uživatel
Antonín
29.01.2009, 09:58.47

Já když čtu Antonínův proslov tak bych to nejraději všechno vyhodil do kontejnéru :)))
Silný signál je signál se zvštšeným napětím na dané impedanci a né vzpěrač :))) :))) :)))
Kdyby to bylo umě a mermomocí bych trval na RBG (to ale asi né) tak bych do scartu přidal do série odpory cca 56-75Ohm a hned by se vidělo ...
uživatel
TDB
29.01.2009, 10:00.55

Trhání obrazu

Zkusil jsem dva přijímače, zkusím ještě další. Bílé pulsy nemám. TV můžu vyloučit, protože DigiTv na ní jede bezchybně.
uživatel
smscz
29.01.2009, 10:43.48

Antoníne

---Synchro puls je vlastně ještě bělejší úroveň než bílá---
???????? Ale nic si z toho nedělej, i mistr tesař se utne.
uživatel
visper
29.01.2009, 10:45.29

2smscz: Taky si myslím, že tvůj problém je úplně jiný.

2TDB: když nevíš, oč jde, neumíš udělat ani F-kový konektor, radši nikam nic nepřidávej, protože to leda zničíš nějakým omylným zkratem.
uživatel
Antonín
29.01.2009, 11:15.56

Synchro puls ... "Synchro +" jedině ... :))) :))) :)))Bělejší než bílá, to sou vědomosti odborníka :O :O :O
uživatel
TDB
29.01.2009, 11:27.20

Vcelku osvědčené vysvětlení pro laiky, jak má poznat, když špatně funguje oddělovač synchro směsi, proč se to projevuje u některých typů obrazů a u kterých, a u jiných je to v pořádku. teletext je jasný příklad míst, kde se v obraze vyskytují místa, s extrémní úrovní jasových signálů, kterou oddělení směsi bude interpretovat jako synchronizační pulsy, a tím se orbaz bude nesmyslně rozpadat. V RGB je synchro přenášeno v jednom kanále stejnou metodou jako v CVBS video.
2TDB: Nech to ležet, netýká se tě to, zbytečně se tím trápíš a děláš ze sebe ještě většího kašpárka, než by bylo nezbytně nutné.
uživatel
Antonín
29.01.2009, 12:04.19

Antonín

Ano, souhlas. Poruchy synchro se většinou projeví při světlých scénách. Vlastní synchropulsy jsou "černější než černá". Při tmavší scéně je jejich amplituda vůči obrazu dominující a i blbější oddělovač nemá problém. Při bílé barvě se celková amplituda zvýší a synchro tvoří procentuelně menší část a správné oddělení je náročnější. A pokud dojde k přebuzení bílé barvy a limitaci, tak se může posunout stejnosměrná složka a oddělovač potom neví čeho se chytit.
uživatel
visper
29.01.2009, 12:13.53

Antonín:
Už mnoho let se používají různé fázové závěsy dnes spolu s digi děličkami atd, takže oddělovač jasové složky či barvonosné a TXT se již neřeší, doba propustí a zesílením je dávno pryč, tady mohlo dle kvality filtrů dojít ke "špatnému oddělení".
Mě se to netýká, a i kdyby tak si s tím poradím.
Tazatel by asi nejraději slyšel že stačí nahrát nový SW a závada je pryč ... A Ty tady se synchro a dramatizací potenciálního problému :(((
uživatel
TDB
29.01.2009, 12:51.20

SCART-trhání obrazu

Po výměně openboxu za jiný stb potíže s RGB přestaly.Vyřeší tonákup nového HD boxu.
uživatel
SPORT
29.01.2009, 16:16.03

SCART-trhání obrazu

Podívej se na spotřebiče v kuchyni-jestli máš mixer z 68 roku klidně to může dělat on :8)
uživatel
donkarlos