Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
29.01.2009, 10:00.53

Antenní zásuvky

Zdravím.Prosím o radu.U kamaráda v baráku bude asi 20 satelitních zásuvek.Multipřepínač s parabolou na jaře svěříme nějaké odborné firmě.Chtěli jsme ,ale dopředu si zapojit sat.zásuvky.Chtěl bych vědět nějaký osvědčený typ.(od multipřepínače jde ke každé zvlášť koax,ta nejvzdálenější bude asi 30m od multipřepínače).Děkuji.
uživatel
pichac
29.01.2009, 10:56.56

RE: Antenní zásuvky

1. Koaxiální klabely by měly splňovat určité parametry. Osobně bych tam natálh alespoň něco jako BELDEN H125, H126.
Zmiňované typy jsou k mání v různých variantách podle stínění atd...
http://www.ies.sk/IBDN/beldenkoaxsk.pdf
Možná namítnete, že 30m není zas taková délka.
Každopádně doporučuji nezanedbat správnou manipulaci s koaxiálním kabelem. Nekroutit, neskřípat, nepřehybat přes hranu...
Zažil jsem totiž situaci, kdy nevyměnitelný a nekvalitní skřípnutý kabel na osmi metrech téměř znemožňoval příjem sat signálu.

2. Zásuvky koncové TV/SAT osobně používám ALCAD, nebo Schwaiger.

3. Doporučuji použít přepěťové ochrany na vstupech mezi multisvičem a LNB Quattro.
http://shop.olmi.cz/zbozi/1392-bleskojistka-5-2400-mhz

4. Multisvič by měl mít regulaci zisku jednotlivých vstupů.
Docela se to hodí.....
uživatel
mirasat
29.01.2009, 10:58.41

mirasat

díky
uživatel
pichac
29.01.2009, 11:03.23

Například u multisviče EMP Centauri odchází výstup po nechtěném zaskratování například při chybném zapojení zásuvky. Možná, že ta firma ani nebude chtít rozpracovanou práci dodělat...
uživatel
mirasat
29.01.2009, 11:07.08

mirasat

Dobře,pokud bychom si na přepínač troufli případně sami,tak bys doporučil právě přepínač od EMP,nebo jiné firmy.Díky
uživatel
pichac
29.01.2009, 11:17.24

Netroufejte si na to sami.
Máte s touto úrovní znalostí velmi malou šanci to dotáhnout do úspěšného konce. navíc: Co budete dělat, kdy už pak věc nebude dobře fungovat? Jak budete odstraňovat poruchy? Dotazem na parabola.cz?
To je tak jako byste chtěli svépomocí lidem z baráku opravovat auta...
Lze to dokázat, není to ani jedno, ani druhé žádná megavěda, ale pravděpodobnost, že dopadnete jako pat a mat je vysoká. Najděte si firmu, se kterou se dohodnete, že třeba část prací můžete pod jejich vedením vykonat svépomocí a ušetřit (ale to je jenom natažení kabelů maximálně), nebo že jim dodáte pomocníka, aby to mohl dělat jeden chlap, apod.
uživatel
Antonín
29.01.2009, 12:27.39

Nikdy jsem se nesetkal,ze by zkratovanim zasuvky odesel vystup EMP CENTAURI (pouzivam profi line),ale vsechno bude jednou poprve (nezakoncene vystupy se "zkratuji" 75 ohm odporem) .Setkal jsem se naopak s odpalenim vstupniho tranzistoru pri zkratu na vstupu LNB.
uživatel
hdpe
29.01.2009, 13:16.13

hdpe

I tobě díky.
uživatel
pichac
30.01.2009, 00:23.07

pichac

Nemam rad ludi ktory daju za multiswitch tisice ci 10tisice korun a potom tu chcu setrit na 100korunach.Ked uz chces riesit lacnejsie tak to neris cez multiswitch a zasuvky ale cez octo konvertory disec 1/4 prepinace a priame napojenia do prijimacov a terestricky signal zvlast priamo do TV.Nepotrebujes tam ziadne napajania na siet a budu tam minimalne straty.Jedina nevyhoda ze miesto jedneho taniera tam potrebujes 2 az 3 multifeedy.Sam to tak idem radsej riesit ako cez multiswitch,ale ja mam zatial len 8 vystupov tak mi staci jedna parabola.Pouzivam koax rg6,ale predtym si ho cely premeram lebo stalo sa mi ze uz bolo klbo seknute.Pokial ho budes tahat v interiery tak je zbytocne davat drahsie,ale v exteriery kde je vysoka vlhkost tam mozes dat celomedeny stred popripade medene tienenie.Nezabudaj vzdy ked montujes F konektory,konce stredoveho vlakna oskrabat nozom!!!lebo ten moze byt potiahnuty bezfarebnym plastom.
Ps.Poprosim majstrov sveta typu taky a taky kabel ma omnoho lepsie parametre ako lacne,ze niesme v statnej skusobni a rozdiely su omnoho vacsie ked nieje dokladne nadstavena parabola a konvertor!viem co su to strieborne a zlate audiokable a uz v zivote by som ich nekupil,lebo to vazne nema zmysel pokial nieje nieco v exteriery s nadmernou vlhkostou.
uživatel
1romeo1
30.01.2009, 08:15.51

1romeo1

Belden je běžný kabel za 14 Kč metr, pak dělám ještě s cavelem, nordixem vesměs s Al stíněním.

Doporučil jsem tazateli, aby použil běžný kabel.....
uživatel
mirasat
30.01.2009, 10:10.09

pro 1romeo1

Jestli jsem to dobře pochopil,navrhuješ více parabol s octo konvertory.A to se mi moc nelíbí.P
uživatel
pichac
30.01.2009, 13:14.58

Kabely jsou rozdílné dost podstatně.
Nekvalitní kabel zbytečně zkazí kvalitu celku.
To není o státní zkušebně.
To je o útlumu a možném fázovém zkreslení při odrazech. V psámu 1-2GHz není jedno, jaký je to kabel.

Octo a více parabol není dobré řešení, drahé, mnoho součástí = mnoho poruch. Těch míst, kde je to lepší s Octo je minimum, navíc počítej na byt rovnou dvě přípojky...neuděláš chybu.
uživatel
Antonín