| 17.03.2009, 11:54.29 | |
1 parabola, 2 satelity, DVB - Anténa, 3 televizeDobrý denRád bych se poradil ohledně návrhu řešení satelitního připojení mé domácnosti. Mám to poněkud komplikovanější, takže se radši připravuji dopředu. Situace se má takto: - Jedná se o dva byty. Kabeláž mám již nataženu, takže tohle bude snad v pořádku. Jeden byt má přiveden jeden kabel k jedné televizi, druhý byt má navedeny dva kabely ke dvěma televizím. Všechny tři kabely jsou zatím ukončeny na střeše ve strojovně výtahu. - Parabola: Bude na střeše, takže velikost není důležitý faktor při rozhodování. Předpokládám, že budu pořizovat 80cm. Barvu, ani materiál, neřeším a budu brát to nejlevnější, co mi bude dostačovat. Montážní materiál pro parabolu již mám. - Konvertor: V tomto se vůbec nevyznám. Pochopil jsem, že chci zapojit tři kabely, takže musím koupit takový, který má minimálně tolik výstupů. Také jsem viděl konvertory, které jsou na dva různé satelity při jedné parabole. Dá se tohle nějak řešit, abych již netahal další kabeláž a já si vybíral, který satelit chci sledovat na které televizi? - DVB-T: K parabole chci připojit i anténu pro příjem pozemního digitálního vysílání. Tyto dvě antény "nějak" sloučit, aby se v kabelech vedly oba dva signály a u televize je zase oddělit. Je tohle možné? - Samotné receivery zatím neřeším, předpokládám ale na jedné TV bude HTPC, případně receiver s HDD (pravděpodobně na Linuxu), další dvě TV jen jednoduché receivery s kartami pro příjem Czech linku. Protože tomu vůbec nerozumím, největší hokej mám v tom příjmu dvou satelitů tak, abych mohl na jedné TV sledovat oba satelity, když si budu chtít přepnout a neovlivnil tím zbylé stanice a samozřejmě v tom napojení DVB-T antény a svedení signálu. Díky za tipy. |
![]() Gooorila |
| 17.03.2009, 11:59.55 | |
RE: 1 parabola, 2 satelity, DVB - Anténa, 3 te...Když tomu nerozumíš, tak zadat instalaci odborné firmě... to je můj typ :8) |
![]() drobeček |
| 17.03.2009, 12:12.29 | |
RE: 1 parabola, 2 satelity, DVB - Anténa, 3 televiPokud budeš požadovat příjem jen z jedné družice na všech TV tak budeš potřebovat LNB Quattro. A pokud ze dvou družic tak LNB MonoQuad.A co se týká toho sloučení signálů tak to samozřejmě půjde. Koupíš si Slučovač SAT + TV. Vše koupíš v prodejně s tv a sat technikou. |
![]() Oskarek1 |
| 17.03.2009, 12:15.34 | |
Oskarekneplet ho, quatro je na multi prepinace, spravne je quad! |
![]() satan |
| 17.03.2009, 12:17.46 | |
RE: 1 parabola, 2 satelity, DVB - Anténa, 3 televiJeště jedna věc. Každý slučovač který použiješ na sloučení SAT a TV signálu se dá použít opět k rozbočení satelitního a TV signálu u TV. |
![]() Oskarek1 |
| 17.03.2009, 12:18.02 | |
RE: 1 parabola, 2 satelity, DVB - Anténa, 3 te...Pokud bychto chtěl dělat opravdu systémově, tak bych to řešil se dvěma QUATTRO konvertory a multiswitchem 2/4, třeba EMP MS 9/4PIU... Multiswitch "smíchá" jak SAT, tak TV signál. Na druhém konci dát zásuvky SAT/TV, které signál "rozdělí". Navíc zbyde jeden volný výstup na čtvrtý kabel - pro příště... Parabolu bych volil radši 85 cm. |
![]() Dusan |
| 17.03.2009, 12:18.48 | |
@satanMáte pravdu. Špatně jsem to napsal. |
![]() Oskarek1 |
| 17.03.2009, 12:48.54 | |
RE: 1 parabola, 2 satelity, DVB - Anténa, 3 te...Svitch je pro 3 účastníky zbytečný luxus. Stačí quad a diseq se vstupem pozemní tv. |
![]() Tomik535 |
| 17.03.2009, 12:51.59 | |
Možná právě v kabelechsi udělal chybu, možná ne.Když provádíš koplexní řešení PŘÍJEM-DISTRIBUCE-ZPRACOVÁNÍ-PROPOJENÍ K ZOBRAZOVAČI-ZOBRAZOVAČ, měl bys k tomu taky komplexně přistupovat hned od začátku. 1. Požadavky zákazníka (s přihlédnutím k rozvoji). 2. Dostupnost signálu DVB-T a DVB-S - obhlídka zakázky. 3. Řešení. Už jen umístění paraboly, antén (nejen na objekt) a jaké vlastně. Jak pojmout celkové provedení (od ABY TO HRÁLO, po PUNTÍČKÁŘSTVÍ). Prostě, někdy to celé může poslat do kelu třeba špatně natažený (uložený) kabel.... Jak tady již bylo zmíněno, jednou možností je použít Quattro LNB a napojit ho na multipřepínač. Druhou možností je Quad LNB v kombinaci s TV/SAT slučovači. Porovnej ceny těchto dvou řešení. Ty multipřepínače bývají s regulací na vstupech, nebo bez..... Pokud bys měl zkušenosti, mohl bys to obstojně zvládnout i bez drahého měřícího přístroje. Pouze přes internet se ale tyto věci bez zkušeností spíše jen loudají k nejistým výsledkům. |
![]() mirasat |
| 17.03.2009, 12:54.20 | |
RE: 1 parabola, 2 satelity, DVB - Anténa, 3 te...na nejake monobloky by som sa vykaslal, nieje mozna udrzba, oprava, len vymena za novy kus.radsej 2ks quady prepinace aj s terestrialnym vstupom EMP 2/1 TW, a na konci samozrejme satelitne zasuvky. Kedze hardiskovy receiver potrebuje 2 zvody, tak to vychadza presne. ak je mozne ten kabel tam doplnit. napriek vsetkym radam doporucujem zverit odbornikovi. je tam aj zaruka na montaz. |
![]() satan |
| 17.03.2009, 13:09.24 | |
RE: 1 parabola, 2 satelity, DVB - Anténa, 3 te...Řeknu to takhle: z hlediska Point of Failure je řešení s multiswitchem vhodnější - je potřeba o 5 kabelů méně... |
![]() Dusan |
| 17.03.2009, 17:20.58 | |
RE: 1 parabola,2 satelity,DVB - Anténa, 3 te...Nejjednodušším řešením je samozřejmě monoblok quad. Akorát bych ten systém trochu zjednodušil upuštěním od nějakých antén ala DVB-T. Pokud tazatel nebydlí někde u hranic třeba s Polskem tak k čemu mu tam ten pozemák vlastně bude.Nic navíc oproti satelitu v něm stejně nechytne. |
![]() BIDLO |
| 17.03.2009, 19:01.39 | |
RE: 1 parabola,2 satelity,DVB - Anténa, 3 te...To pozemní vysílání bych určitě také zavedl a to kvůli regionálnímu zpravodajství. Toho se na satelitu asi hned tak nedočkáme a osobně jsi myslím že dozvědět se o dění z mého okolí určitě není na škodu. A také bych s takovou jistotou netvrdil, že vše co se bude vysílat v DVB-T bude i na satelitu. Oba systémy se doplňují. |
![]() Oskarek1 |
| 17.03.2009, 19:36.26 | |
RE: 1 parabola,2 satelity,DVB - Anténa, 3 te...A to bude dělat jen kvůli regionům? Ty jsou přece na Publiku také. A pokud jsem slyšel tak u ČT u nich uvažují taky. JInak té poslední poznámce asi takto. Až bude v DVB-T jeden jediný program který nebude na satu tak pak tomuhle budu teprve věřit. Jinak ani náhodou. |
![]() BIDLO |
| 17.03.2009, 19:43.51 | |
RE: 1 parabola,2 satelity,DVB - Anténa, 3 te...Nejenom ČT vysílá regiony. Já třeba jezdím za známými kousek za Plzeň a tam vysílá ZAK TV a dost pochybuji že tato TV bude vysílat přes satelit. A takových je samozřejmě více. A že dnes vysílají všechny TV přes satelit je pravda, ale rozhodně bych na to do budoucna nespoléhal. Nezastávám ani jeden způsob šíření, jen říkám že je nejlepší mít oba dva. |
![]() Oskarek1 |
| 17.03.2009, 20:09.15 | |
RE: 1 parabola, 2 satelity, DVB - Anténa, 3 te...to DVB-T bych tam nechal,už kvůli možnosti nahrávat ze sat. a koukat přitom na jiný z pozemáku,nebo opačně |
![]() pierrepetr |