Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
05.06.2009, 19:52.53

Redakce+Saxon a další dvb-t anténa Televes DAT HD

Nedal by se na web umístit tento článek + diskuze

http://satkurier.pl/news/47345/polska-premiera-anteny-televes-dat-hd.html

Jelikož do to této firmy která dělala prezentaci antény jezdím tak mě zajímál názor na tuto anténa při příjmu více dvb-t signálu s jednoho směru o ruzné sile signálu.Názor na tu novinku která je v ní umístěna.Pokud už je někde recenze na tuto anténu prosím o adrsu.

http://www.phusaturn.com.pl/
uživatel
habr
05.06.2009, 20:17.47

RE: Redakce+Saxon a další dvb-t anténa Televes...

Sice jsem ji netestoval, ale byl bych raději spíše opatrný s očekáváním nějakého zázračného zisku oproti např. novým dlouhým anténám typu color, které jsou vhodné i pro vyšší kanály 5. pásma.
uživatel
D2MAC
05.06.2009, 20:38.53

habr

Tak to pro zdejší server otestuj.Já klidně prubnu jiný model UHF antény od Fracarra - BLU420F.Ta by podle diagramu měla být nad 60 kanélem ještě velmi výkonná.
Nyní ovšem trnu, zda budou mít v hotelu Hutnik ve Vysokých tatrách alespon na recepci Eurosport.
V neděli bude Federer opět pokoušet pána Boha o první antukový Grand Slam.
R^
uživatel
Saxon
05.06.2009, 20:52.36

No moc valně

se o ní poláci nevyjadřují,upravená televes 45-udajně problém nad 60,colorka má byt lepší,u nas sem jich pár viděl/45/,zkušenost zatím žádná.
uživatel
spyko
05.06.2009, 21:19.02

Saxon

http://www.sorea.sk/Default.aspx?CatID=24&hid=7
Tam sa uvádza zo SAT príjmom,či to nebude dávať aj STV 2,tú by tam mali mať,možno aj STV 3.Nedávno si písal,že chceš tam merať PL DVB-T,daj vedieť ako si dopadol.Analóg Pl chytal známy až pri Spišskej Novej Vsi-pár KM východnejšie,no minule som mu volal,tak sa mu to nejak stratilo.Priamo v T. Lomnici asi nič nechytíš,tam si rovno pod kopcami,no východnejšie možno.Inak príjemnú dovolenku. :)
uživatel
jank
05.06.2009, 21:26.26

jank

No, vec se ma tak, ze Prodiga se mi nepodarilo zaradit do kategorie Zavazadlo, takze pojisteni padlo.V hotelu bych mel o nej strach.Neni to vecicka za par babek, takze ho nechavam doma.Diky
uživatel
Saxon
05.06.2009, 22:27.09

Televés DAT 45

Vzhledem k délce, má anténa slušný zisk, výhodné je zadní uchycení. Ve srovnání s LP 45 midi byl na vyšších kanálech (48 až 59) přírůstek signálu 6-8 dB. Zisk 17 dB je nadnesený
ale kolem 15 se skutečně pohybuje. Hlavní význem je v užším vertik. diagramu, potlačení rušení z komunikací a pod.- při horizontální polarizaci.Samozřejmě zisk směrem k nižším kanálům klesá-uplatňuje se jen úhlový reflektor, a tak dole je tak špatná jako X color.
uživatel
valsora
05.06.2009, 22:34.03

RE: Redakce+Saxon a další dvb-t anténa Televes...

Jen tu vložím svou dnešní DX loveckou zkušenost s muxem 4 na k63.

Prodloužil jsem anténní stožár, supercolorka už je v 6 metrech nad zemí a signál stále není uspokojivý, dosáhl jsem jen mírného zlepšení, stále se ovšem nemohu zbavit nepravidelných úniků, kdy dojde k úplné ztrátě signálu.
Hrál jsem si s tím skoro celý den a budu to muset asi vzdát jako neřešitelný případ. Širokopásmový předzesilovač v únicích nepomáhá. (když není ani co zesilovat, že...)
Těžko říct, jestli se někdy můžeme na Ostravsku vůbec dočkat zvednutí výkonu z těch směšných 794 wattů...

V takových podmínkách mi někdy připadá směšné, jak semtam (i na jiném serveru) člověk čte dotaz diváka, který někde v Čechách "bojuje" s příjmem 100kW svářečky a 50km od vysílače už hodnotí jako náročný dálkový příjem...
uživatel
D2MAC
05.06.2009, 22:39.52

@valsora

Nevíš, prosím, jak tato anténa vypadá v pásmu k60 - k69? //možný pokles zisku?
uživatel
D2MAC
05.06.2009, 22:54.30

To D2MAC

Až bude mít MUX4 charakter řádného vysílání a ne jen experimentů, dočkáte se i v Ostravě zvýšení ERP na hodnotu 2 až 5 kW, která je obvyklá u jiných vysílačů kyslíku.
uživatel
infoman
06.06.2009, 12:05.23

@D2MAC

Než to zklamaně vzdát, nechceš se pokusit o řešení pomocí "antény se zpětným zářením (backfire)"? Před mnoha lety byly otištěny návody na zhotovení v knížkách o příjmu FM a TV od M.Českého nebo V.Víta a J.Kočího. V diagramu kmitočtové závislosti zisku, Český uvádí při max. nastavení pro kanály 53 až 61 zisk vyšší než 18 dB, u delších variant o dalších 2,5 až 5 dB. Činitel stojatého vlnění nepřekročí hodnotu 1,7. Anténa je údajně velmi citlivá na směrování, zejména ve svislé rovině. Stavba je ale náročná - "doporučujeme, aby ke stavbě antén se zpětným zářením...., se odhodlali pouze zkušení amatéři, kteří své schopnosti i záludnosti anténní techniky dobře znají". Je mi jasné, že je jiná doba než v roce vydání citovaných knížek (1973,cha!), není nutnost až takového "bastlení" ale zase jsou lepší možnosti materiálové, nástrojové a hlavně měřicí. Taky jste teď možná šikovnější.
uživatel
knawi
06.06.2009, 13:51.09

Re @D2MAC

Nad 60. kanálem jsem žádné měření nedělal, ani jsem neviděl závislost zisku na frekvenci. Z délky nejdelšího direktoru lze dovodit, kdy se přiblíží pol. délce vlny a začne se chovat jako reflektor. Jinak jsem počítal nadšencům 3 m parabolu, kterou vyfikli z nerezových drátů a sloužila v době předastrovské na příjem tří terestrálních převaděčů z Velkého Javoru - v údolíčku bez přímé viditelnosti. Signálu bylo podstatně víc než ze čtveřice sfázovaných sít! Nad 60.k. by ani ty rozměry nemusely být tak extrémní.
uživatel
valsora
06.06.2009, 13:57.36

Re @D2MAC

Jen dovětek, s Backfirem jsem nikdy nebyl úspěšný, je to hodně úzkopásmová zálžitost citlivá na vzájemné nastavení. U paraboly je vše jednoduché i když jsme tam do odniska osadily neoriginální anténku. Doporučována je krátká LP, kvůli širokopásmovosti.
uživatel
valsora