| 11.06.2009, 18:01.24 | |
Zapojení zesilovače UHF 26 dbZdar lidi, potřeboval bych poradit kde je u toho zesilovače http://www.omko.cz/?kod=EMZPRU21 vstup a kde výstup. Dnes jsem koupil podobný, ale 26 db, jenomže na zesilovači není napsáno(nakresleno) in -- out (vstup -- výstup). Napájení vím jak přiletovat, ale nerad bych odpálil set-top-box. Nebu je jedno, kde je vstup, nebo výstup - prodavač mi řekl, že je to jedno.Dík |
![]() netace |
| 11.06.2009, 18:12.17 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbTen prodavač je trubec, jedno je kolečko u trakaře. Pokud z toho neleze žádnou anténní svorkou ven to napájecí napětí, tak to prostě zkus mezi televizí a anténou. V jednom směru pojede, ve druhém ne... (jinak na spektráku je vidět, že na výstupu zesilovače v okamžiku připojení napájení hodně vyskočí hladina šumu...) |
![]() Louskacek |
| 11.06.2009, 18:14.57 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbspektrák nemám, multimetrem to tedy možná poznám - jestli se nemýlím |
![]() netace |
| 11.06.2009, 18:18.00 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbMultimetrem ověř, jestli nikde není nějaké napětí (stejnosměrné), ať si tím nezničíš tuner v televizi. Když napětí nebude, tak to prostě vyzkoušej - v jednom směru to pojede, v druhém ne. Tady u těch úrovní, které se v anténní cestě můžou objevit, nehrozí odpálení ničeho... |
![]() Louskacek |
| 11.06.2009, 18:18.44 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 db...stejnosměrné napětí v signálové cestě myslím, aby nebylo... |
![]() Louskacek |
| 11.06.2009, 18:19.43 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbOk, děkuji Ti :-) |
![]() netace |
| 11.06.2009, 18:20.53 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbNo, není vůbec zač. To byla babská rada... |
![]() Louskacek |
| 11.06.2009, 18:30.07 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbU vstupu je pruchodkovy kondik pro napajeni predzesilovace, to je vstup. Na zelene nalepce je napsano ZESILOVAC a u tohoto textu je vstup. |
![]() J a |
| 11.06.2009, 18:31.02 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbNapajeni vede pres vystup nebo muzes pripojit na tu pruchodku |
![]() J a |
| 11.06.2009, 18:38.26 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbKdyz vidim v r.2009 provedeni tohoto zesilovace (neni asi urcen na antenni svorky),jsou na mne mdloby:) |
![]() hdpe |
| 11.06.2009, 19:07.25 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbVýstup je u šroubku, který je dál od té pájecí plošky pro napájení. (neptej se mě proč) :))) |
![]() Tomik535 |
| 11.06.2009, 19:27.28 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbNo vida, to je ale parádní širokopásmový zesilovač pro příjem hraničních DVB-T signálů, škoda, že jsem si ho taky nepořídil (za toto provedení bych byl ochotný dát max. 10 korun)....víte, kolik času bych ušetřil s lovením slaboučkých K28 a K63... :laughing:Jaký to má vlastní šum? (odhaduji minimálně 2,5 dB) Ne, jiný domovní zesilovač, než odstíněnou krabičku s F IN a F OUT si už dneska v mém anténním rozvodu nedovedu představit... |
![]() D2MAC |
| 11.06.2009, 19:46.20 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbNáhodou jsou tyto zesáky v pohodě, až na ta přípojná místa, jsou samozřejmě stíněné celé. Zesáků a slučovačů v tomto provedení mám plnou krabici. Kabel z nich narozdíl od některých typů konektorů nikdy nevypadne. |
![]() Tomik535 |
| 11.06.2009, 20:00.39 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbNo nevím, já osobně bych se i celkem bál takovéto provedení "bez dozoru" dát někam na půdu pod střechu (není moc problém udělat zkrat na výstupu), nemluvě o vyzařování středního vodiče na napájeném výstupu zesilovače...z hlediska bezpečnosti a EMC, ale zřejmě i poněkud horších šumových vlastností se mi toto provedení zrovna dvakrát nezamlouvá. |
![]() D2MAC |
| 11.06.2009, 20:19.26 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbStovky nainstalovanych na individualkach a temer nulova poruchovost o necem svedci. Ing.Maly to ma asi dost dobre navrzene. Jinak ani na pudach apod zadne problemy.Jinak v tomto jsou tusim BFR, je to spis prubezak pro kryti ztrat v rozvodu nez pro zesileni slabych signalu. Vsechno je to jen o vhodnosti pouziti. |
![]() J a |
| 11.06.2009, 21:52.32 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbbude to mat urcite vedsi sum minimalne tich 2,5 ak su tam bfr a zalezi od zapojenia ci je to priebezny alebo predzosilovac ako je rieseny 1 a 2 stupen. |
![]() jopo166 |
| 11.06.2009, 22:49.14 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbPřesně tak, jsou naprosto v pohodě, taky si nepamatuji, že by některý odešel. Používám i kanálové, přesně pasují do anténních krabiček. Uvnitř jsem byl jednou, když jsem jeden typ do anténní krabičky potřeboval předělat na kabel, tak jsem z něho vyrval symetriz. člen, navrtal díru do toho plechu a přišrouboval Fko do panelu..furt jede. |
![]() Tomik535 |
| 12.06.2009, 01:49.46 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbAk nie je zjavný vstup a výstup, ten zosilňovač nebudí dôveru.Na analógová príjem možno použiteľný, ale na digitálny príjem absolútne nevhodný, súhlasím s D2MAC. Toto by som nenamontoval ani nepriateľovi. |
![]() emo53 |
| 12.06.2009, 02:30.12 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 db"Ak nie je zjavný vstup a výstup, ten zosilňovač nebudí dôveru",kvalita se posuzuje podle jiných parametrů,laik se do instalace nepouští,profesionál si poradí |
![]() pierrepetr |
| 12.06.2009, 07:43.25 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbMnozi z nas jsme staveli v 80.,ci polovine 90.let zname konstrukce sirokopasmovych i kanalovych zesilovacu (Ing.Kuncl,Peterka...urcite jsem na nekoho zapomel).Pouzivali jsme taktez krabicky a zejmena sklenene pruchodky.Optimalni zapojeni stupnu,pracovnich bodu a vazeb bylo dane,byly a jsou to dodnes spolehlive vecicky.Ale dnes snad doba proste vyzaduje u uvedene aplikace pouzit F-ko (i u sebelepsiho a spolehlivejsiho vyrobku). |
![]() hdpe |
| 12.06.2009, 08:25.37 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbTakže bude to v patrovém domě, jak jsem již dřive tady na fóru psal. Majitel má asi 10 - 15 let starou http://www.eltasat.cz/anteny-tv-i-dvb-t/color-spektra-21-60k-9-12db v dobrém stavu na půdě bez zesilovače. Pokračovat to bude za komponentů http://www.omko.cz/?kod=EMZPRU21 ; http://www.eltasat.cz/rozbocovace/rozbocovac-6x-9db-1-smer-pruchozi-pro-napajeni ; http://www.eltasat.cz/napajeci-zdroje-adaptery/adapter-100ma-stabilizovany a 4X http://www.eltasat.cz/ucastnicke-zasuvky/zasuvka-koncova-3601-1db a zvlášť satelitní rozvod na přání majitele, jenom do přízemí, kde to bude ukončený 2X http://www.omko.cz/?kod=APUZEU1XSAT |
![]() netace |
| 12.06.2009, 11:31.06 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbOno o úspěšnosti instalace takového zesilovače bude rozhodovat hromada faktorů....ostatně, jak už psala spousta lidí přede mnou.- signálová situace v místě příjmu - jaké kanály o jakých úrovních chtějí dotyční přijímat - analog / digitál (případná možnost pre-echa) - použití jako hlavního zesilovače či sekundárního průběžného zesáku, kde na vstup přicházejí už upravené signály o srovnatelných úrovních V případě, kdy je toto použito jako jediný a hlavní zesilovač (podle popisu autora je to tento případ), kdy na vstup přichází přímo signál ze symetrizačního členu v anténě, si troufám s 99% jistotou říci, že kdybych toto realizoval u sebe v mých příjmových podmínkách, a chtěl přijímat to, co v současné době přijímám, nebyl bych s výsledkem vůbec spokojen. Zároveň vyjadřuji i jistou pochybnost, kdyby na vstup tohoto zesilovače přicházel už upravený signál o dostatečné úrovni A např. na K63, jaká by byla výstupní úroveň B na tomtéž kanále...jestli by to vůbec prošlo...jaký je mezní kmitočet, popř. tranzitní kmitočet ??? Jestli jste si všimli, na nálepce přímo na tom zesilovači je K1 až K60 a v popisu produktu na webu je frekvence 47-862 MHz, čili K1 až K69, tohle je balamutění lidí...pokud člověk nemá měřák, neví ani, co si to vlastně kupuje... Shrnuto - na digitální signál v pásmu K60-K69 bych se to bál použít nejen jako primární zesilovač, ale i jako průběžný zesilovač. |
![]() D2MAC |
| 12.06.2009, 13:11.19 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbaj ja som v mynulosti robyl taketo zosilovace lebo trh zosilovacov nebol ako teraz jednostupnove,dvojstupnove, z tranzistoramy mosfet ktore som vybral z kanaloveho volica dnes by som sa uz do vyroby nepustil a ani neni dovod sak dnes ich tych zosilovacov spusta. |
![]() jopo166 |
| 12.06.2009, 14:37.11 | |
RE:Zapojení zesilovače UHF 26dbPod koncem nálepky je výstup zesíleného signálu.Napájecí napětí 12V je možno přivést buď po koaxu přes napájecí vyhýbku,nebo přímo na boku přes průchodku.Mínus pól se naletuje na pocínovanou krabičku zesáku.Nic složitého na tom není.Hodí se jen na krytí ztrát od antény do TV. |
![]() ba193 |
| 12.06.2009, 16:32.54 | |
RE: Zapojení zesilovače UHF 26 dbBude to sloužit pro 33K, 58K, 55K - neboli Ústí (Buková Hora). Majitel už vlastní 1x Technisat Digipal 2 Tx, na kterém je signál na slabším 55K (vysílač jede na 10%) - 65% +/- a na ostatních 75% +/- . Takže si myslím, že tento zesilovač by měl stačit na pokrytí ztrát na svodu, plus nějaké to zlepšení. Možná později majitel pootočí anténu na Chomutov(25km) z Ústí(45km), ale spíše už to nechá tak jak to bude hotové. Jinak, díky všem za reakce. |
![]() netace |